Recensie Vissen voor de keizer, Didier Decoin

Vissen voor de keizer is een bijzondere en poëtische, literaire roman om jezelf in onder te dompelen. Dit boek neemt je mee op een bedwelmende reis door het oude Japan. 

vissen voor de keizer

| auteur: Didier Decoin | uitgeverij: Meulenhoff | hardcover en E-book | recensent: Fany van Hemelen |

Recensie Vissen voor de keizer

Inhoud

De start van een nieuw begin

Vissen voor de keizer speelt zich af in het Japanse dorpje Shimae rond het jaar 1000. In dit kleine dorpje woont de visser Katsuro. Hij is de vaste hofleverancier van 20 buitengewone karpers. Hierdoor krijgt de bevolking van Shimae belastingvrijstelling en allerlei cadeautjes. Aan het keizerlijk hof zelf is er, door Katsuro zijn werk, respect voor het vissersdorpje ontstaan.

Aan zijn frêle maar hardwerkende vrouw Miyuki vertelt de zwijgzame visser over zijn reizen. Dan slaat het noodlot toe wanneer Katsuro verdrinkt in zijn geliefde rivier. Miyuki rouwt maar besluit al snel om haar man en het dorp de gepaste eer te bewijzen. Zij zal Katsuro zijn taak uitvoeren en de karpers tot aan het keizerlijke hof in Heiyan-Kyo brengen.

Omdat het onmogelijk is voor Miyuki om de zware last van 20 vissen te dragen, bedenkt ze een originele oplossing. Dankzij deze beslissing kiest ze dus de 8 mooiste vissen uit voor de reis.

De reis

Daarna gaat Vissen voor de keizer verder met de start van de avontuurlijke tocht van de vastbesloten Miyuki. In gedachten hoort ze de wijze woorden en tips van haar geliefde man Katsuro. Tijdens haar reis komt ze meerdere hindernissen tegen. Miyuki moet dus al haar moed, creativiteit en een portie geluk gebruiken om haar opdracht te doen slagen.

Het onverwachte

Wanneer ze de koninklijke vijvers bereikt, wacht haar een verrassing. In de keizerlijke stad maakt ze kennis met Nagusa, de directeur van tuinen en vijvers. Miyuki is geboren in het dorp Shimae waar hard werken en vuil zijn normaal is. Nagusa vervult  een belangrijke functie in Heiyan-Kyo waar het leven volmaakt moet zijn. Hier leren Miyuki en Nagusa elkaar kennen en er ontstaat een bijzondere relatie tussen twee verschillende karakters.

Vissen voor de keizer is een wonderlijke en avontuurlijke reis door het Middeleeuwse Japan van een aparte schoonheid.

 

Persoonlijke Leeservaring

Fany: Vissen voor de Keizer is een boek zoals ik er nog nooit één las. Vissen voor de keizer is filosofisch, sensueel en buitengewoon.

Met de twee perspectieven van Miyuki en Nagusa kreeg ik een intrigerende en poëtische kijk op het leven in het oude Japan. Ik werd door de beeldende en expressieve taal ondergedompeld in dit stuk geschiedenis en las een verhaal dat ik nooit zal vergeten.

Vissen voor de keizer is een aanrader als je van een historisch verhaal houdt dat je bedwelmt en dat bijzonder geschreven is. Je beleeft Vissen voor de keizer met al je zintuigen en ontdekt hoe mooi het eenvoudige kan zijn.

Samengevat: “Vissen voor de keizer is een literair en filosofisch avontuur over Japan om rustig op je te laten inwerken en ten volle van te genieten.”

Nog een stukje uit het boek:

“Ze koos eerst de vissen waarvan de schubben gelijkmatig en harmonieus over het lijf waren verdeeld, waarvan de neus, zonder lang te zijn, niet te kort en niet te stomp was, waarvan de vinnen symmetrisch waren en de kleur van kop tot staart volmaakt homogeen was. Op grond van die eerste schifting koos ze twee zwarte karpers (de ene glanzend als metaal, de andere mat als velours) en twee vissen die vrij flets geel waren maar vaak een opmerkelijke groei en levensduur hadden,…”

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een sa

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten