vet oud

Recensie De tweede wereldoorlog, Aant-Jelle Soepboer en Richard Zuiderveld

De Tweede Wereldoorlog is deel 4 uit de serie Vet oud! Met levendige verhalen en mooie illustraties kunnen kinderen, vanaf groep 8 ongeveer, meer leren over de oorlog.

De tweede wereldoorlog

| auteur: Aant-Jelle Soepboer en Richard Zuiderveld | uitgeverij: Karakter | Hardcover | recensent: Cindy Strijkers- Brakel en Niek Strijkers|

Recensie De tweede wereldoorlog

Inhoud

In dit boek voor kinderen vanaf circa twaalf jaar, wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog verteld.

Het boek is in 15 hoofdstukken verdeeld, die beginnen met een inleiding over het desbetreffende onderwerp. Dat werd gevolgd door een verhaal over een kind in dezelfde leeftijdscategorie en met betrekking tot die situatie.

Er zijn kleine stukjes tekst verwerkt over vip’s (belangrijke mensen in dat gedeelte van de oorlog), wetenswaardigheden en musea. Ook wordt alles nog uitgebreid met feiten en weetjes, zodat je kind nóg meer leert. Dit alles natuurlijk op een prettige manier.

Alle aspecten van de Tweede Wereldoorlog komen aan de orde, niet alleen de oorlog in Nederland, maar ook de situatie in Rusland en Japan.

Persoonlijke Leeservaring

Cindy en Niek: Ik heb het boek samen met mijn zoon, Niek, van 10 gelezen, dat hebben we met veel plezier gedaan. Wat onmiddellijk bij ons opviel, waren de prachtige tekeningen, passend bij het hoofdstuk.

In eerste instantie schrok de hoeveelheid aan tekst mijn zoon af. Gelukkig waren de verhalen zo interessant en pakkend dat hij er geen moeite mee had.

De favoriete verhalen van Niek waren: De slag om de Grebbeberg, De Hongerwinter en Een klap voor Japan. Dit zijn verhalen die hem diep raakten, waar hij met open mond heeft zitten lezen en luisteren. Dat maakte de oorlog voor hem wat levendig.

Zowel mijn zoon als ik, merkten dat sommige woorden behoorlijk moeilijk kunnen zijn voor kinderen.

Daarbij vonden wij sommige passages zo levendig, schrijnend en soms schokkend beschreven. Het lijkt ons dan ook verstandig om, op de leeftijd van mijn zoon of met gevoelige kinderen, het boek samen met een volwassene te lezen.

We hebben na elk hoofdstuk er samen over gepraat en het riep bij Niek de vraag op wat hij zou doen in eenzelfde situatie.

Het is een boek dat, wat ons betreft, vanaf groep 8 verplicht zou moeten zijn, om zo een goed beeld te krijgen van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

 

Winactie De tweede wereldoorlog

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je De tweede wereldoorlog wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 3 december middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.en

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten