Tussen april en september

Recensie Tussen april en september, Tomas Espedal

Tussen april en september is een bijzonder geschreven boek over het verlies van dierbaren in korte tijd.

Tussen april en september| auteur: Tomas Espedal | uitgeverij: Wereldbibliotheek | paperback | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Tussen april en september

Inhoud

‘We hebben allebei onze moeder verloren’ zijn de eerste woorden die Tomas Espedal tegen zijn 15-jarige dochter zegt.

Hoe ga je om met deze grote leegte? Tomas is zijn moeder en ex-vrouw kwijt. Zijn dochter is haar moeder kwijt bij wie zij in huis woonde, na de scheiding, maar ook haar oma.

Tomas besluit in het huis van zijn ex te trekken om de situatie voor zijn dochter niet moeilijker te maken.  Is dit wel een verstandige keuze? Zijn dochter wordt gek van haar vader. Hij zeurt maar over de dood van zijn eigen moeder, haar oma. Met wie moet zij praten over de dood van haar moeder? In plaats dat Tomas zijn dochter opvangt, trekt hij het jasje van “moeder”aan. Hij verliest zichzelf in het verdriet van het korte overlijden van zijn ex-vrouw en moeder. Door zijn houding neemt zijn eigen dochter juist afstand.

Tomas meet zich een houding aan die totaal niet past bij wie hij is.

Hij zit maar thuis, doet het huishouden en vergeet aan zijn nieuwe boek te werken. Als hij zich realiseert dat hij zichzelf de afgrond in helpt, duikt hij onder in het schrijven. Het wordt een therapie voor hem.

Hij start een zoektocht naar zijn eigen leven en duikt naar zijn eigen jeugd terug. Hij was altijd een bange jongen die onder moeders arm leefde. Een echt moederskind. Uiteindelijk besluit zijn moeder hem naar familie op het platteland te sturen. Hier wacht hij dagenlang op zijn moeder. Want moeder was zijn leven, zijn veiligheid. Hij bemerkt dat hij zijn moeder toen enorm gemist heeft. Ze kwam nooit. Nu mist hij zijn moeder ook, alleen nu is ze echt weg.

Tijdens het schrijven stelt Tomas zichzelf vragen als, wat is familie eigenlijk? Hoe belangrijk is het vader- en moederschap? Hoe belangrijk is een ouder in je leven?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40):  Een prachtig, poëtisch geschreven boek is Tussen april en september. Ik heb het twee keer gelezen  want het is zo mooi geschreven. Desondanks is het wel een boek waarbij je echt in het verhaal terecht moet komen. Het leest niet altijd even makkelijk weg door de poëtische zinnen. Soms was ik even zoekende over wie hij nu schreef, zijn moeder of ex-vrouw.

Tomas is een schrijver die de pen goed weet te bedienen. De emotie en strijd is voelbaar en raakte mij echt met momenten. Je voelt zijn strijd en verdriet. Waarom liet zijn moeder hem in de steek? Nu is hij haar voorgoed kwijt.

Tussen april en september is niet een boek die je zomaar even leest. Het is een verhaal waarvoor je echt moet gaan zitten en de zinnen goed in je moet opnemen.

Ik zal het boekje zeker nog eens gaan lezen. Het heeft mij weten te raken en ondanks de moeilijke zinsbouw kroop het thema onder mijn huid. Wat zou je zelf doen als je 2 dierbaren in korte tijd verliest?

 

Winactie Tussen april en september

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Tussen april en september wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 17 december middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten