De lagere school

Recensie De lagere school, Wim Daniëls

Dit is een verhelderend boek met veel achtergrondinformatie maar ook met persoonlijke verhalen van mensen die nog op de lagere school hebben gezeten.

De lagere school

| auteur: Wim Daniëls | uitgeverij: Prometheus | paperback | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie De lagere school

Inhoud

In 32 hoofdstukken wordt beschreven hoe het vroeger was toen de basisschool nog bestond uit de kleuterschool en de lagere school. Toen ze nog werkten met klassen in plaats van groepen. Elk hoofdstuk bevat een ander onderwerp, met variaties van de term ‘te laat jarig’ tot het schoolsparen, trakteren en straffen.

Het boek staat vol met leuke feiten en wetenswaardigheden. Zo bestaat de schoolfoto blijkbaar al vanaf 1890. Wordt er gesproken over de schoolpleinspelletjes en de gymles. En gaat het over het leren schrijven. Zelfs de schooltandarts kwam nog voorbij.

Het zijn weetjes en feiten afgewisseld met verhalen van mensen die zelf op de lagere school hebben gezeten en nog weten hoe het toen eraan toe ging. Leuke, maar ook minder leuke, herinneringen die ze hebben meegemaakt worden door Wim beschreven.

Wat weet jij nog van de lagere school? Weet je de achtergrond van de schoolplaten die in de klas tegen de muur hingen? Waar je de topografie van Nederland op kon oefenen? Of wanneer en hoe het leesplankje is ontstaan?

 

Persoonlijke Leeservaring

Wendy: Zelf ben ik ook van de leeftijd dat ik nog op de lagere school zat. Ik heb de verandering van lagere school naar basisschool meegemaakt in die tijd. Dus herkende ik heel veel uit het boek. De achtergrondverhalen zijn erg interessant. Ook door de manier waarop Wim het beschrijft, kan je van vroeger tot nu de hele veranderingen van school mee doorlopen.

De persoonlijke verhalen waren erg leuk om te lezen. Hoe vonden anderen de lagere school en wat hebben ze als positief of als negatief ervaren? Zelf vond ik bijvoorbeeld handenarbeid helemaal niet leuk. Ik zat op een katholieke lagere school waar de verschillen tussen jongens en meisjes goed in stand gehouden werd. Zo mocht ik met handenarbeid alleen maar haken, breien, borduren en knopen. Liefst had ik willen kleien, houtbewerking en solderen. Je leest meer van die verhalen, maar ook meisjes die het wel leuk vonden zoals het was ingericht destijds.

Al met al heb ik erg genoten van dit boek. Zeker door de opzet door elk hoofdstuk aan een thema te koppelen. De afwisseling van feiten en verhalen. Het was interessant om de geschiedenis van bepaalde vakken of opvattingen te leren.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten