Tante Truus Trouwt

Recensie Tante Truus trouwt

Tante Truus trouwt is een kinderboek dat zowel in familiaire kring als op de basisschool goed kan worden gebruikt om kinderen op hun eigen niveau kennis te geven over het onderwerp homoseksualiteit.

Tante Truus Trouwt

| auteur: Trenke Riksten-Unsworth en Maria Riksten-Brouwer | illustrator Francien van Lang | uitgeverij: Droomvallei | Hardcover | recensent: Sharon Op ‘t Root |

Recensie Tante Truus Trouwt

Inhoud

Tante Truus gaat trouwen. Iets wat heel speciaal is volgens Pien, want trouwen doe je namelijk maar één keer in het leven. Een groot feest dus, waar Pien veel zin in heeft. Echter is er iets ‘raars’ aan de hand. Tante Truus gaat niet trouwen met een man, maar met een vrouw.

‘Een vrouw; dat kan toch niet?’, vraagt Pien. Jawel hoor dat kan wel. Je ziet het alleen niet zo vaak legt de moeder van Pien uit. Pien zit nog vol vragen over de bruiloft van tante Truus. Haar mama legt deze vragen gaandeweg het boek uit.

Voorbeelden van illustraties

Tante Truus Trouwt   Tante Truus Trouwt

Behandelde thema’s Homohuwelijk

Tante Truus TrouwtEen huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht is nog helemaal niet zo lang mogelijk. Sterker nog: in veel bepaald landen mag het nog steeds niet, is het zelfs strafbaar om openbaar je homoseksuele geaardheid uit te dragen. Zelfs in Nederland is het lange tijd verboden geweest.

Pas in 2001 werd het homohuwelijk gelegaliseerd. Ondanks dat je nu in Nederland mag trouwen als je homoseksueel stel, nog steeds wordt je er op veroordeeld. De schrijfsters van dit verhaal hebben hier op in weten te spelen.

Op een duidelijke manier vertellen ze meer over het homohuwelijk en dat dit niet raar is. Ze ‘drukken’ de vooroordelen de grond in en maken duidelijk dat het homohuwelijk heel normaal is.

Persoonlijke Beleving

Sharon (23): Dit is echt een boek met een belangrijk onderliggend thema. Een thema wat eigenlijk heel normaal zou moeten zijn, maar dat helaas niet is. Iets wat ik jammer vind. Al denk ik dat dit kinderboek een positieve bijdrage kan leveren en een taboe doet doorbreken, waardoor wij dit niet meer zien als een ‘apart’ onderwerp.

De geschreven tekst in het boek vond ik erg duidelijk. De korte zinnetjes maken het begrijpelijk voor kinderen. Ook de kaft en de plaatjes spraken me erg aan. De kleurrijke illustraties trekken mijn aandacht. Ik vind ze mooi getekend en zeer passend bij het verhaal.

Tante Truus trouwt vind ik een echt een aanrader. Het is op een leuke manier in elkaar gezet en speelt in op een actueel onderwerp. Naar mijn mening dient dit boek dan ook gebruikt moet worden als onderdeel van de algemene opvoeding van kinderen.

Een boek dat zowel in familiaire kring als op de basisschool goed kan worden gebruikt om kinderen op hun eigen niveau kennis te geven over het onderwerp homoseksualiteit.

Namens de uitgeverij mag Onlybyme een exemplaar weggeven met een winactie.

Winactie Tante Truus Trouwt

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het kinderboek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 2 juli middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten