Tabac

Recensie Tabac, Gerda Dendooven

Tabac, wat doe je als je moeder de controle over je leven heeft terwijl je al een jonge vrouw bent?

Tabac

| auteur: Gerda Dendooven | uitgeverij: Querido | paperback en E-book | recensent: Evy De Brabander |

Recensie Tabac

Inhoud

Conny is een getroebleerde jonge vrouw. Haar bijnaam is ‘Konijn’ en ze is het nakomertje van de familie. Na de dood van haar vader vertrekken haar twee oudere zussen zo snel ze kunnen uit het ouderlijke huis. Konijn blijft alleen achter met haar moeder. Een moeder wiens leven door angsten overheerst wordt, en die controle uitoefent op alle aspecten van haar dochters leven. Konijn probeert wanhopig weer vat te krijgen op zichzelf en gebruikt daarvoor een veelbeproefde methode: extreme controle over wat ze eet, en vooral wat ze niet eet.

Wanneer ze een getrouwde man ontmoet, lijkt ze open te bloeien. Is er toch iemand die haar begrijpt? Iemand aan wie ze haar diepste geheimen kan toevertrouwen en die haar helpt een ander leven op te bouwen? Kan ze afscheid nemen van haar neuroses en leren genieten van het leven?

De twee besluiten samen weg te gaan en alles achter te laten. Ze verbranden letterlijk alles achter zich en reizen per trein naar Italië. Waar vluchten ze eigenlijk voor? En zal deze vlucht hen gelukkig maken?

Persoonlijke Leeservaring

Evy: Tabac is een bijzondere roman. Het boek wordt als ‘onalledaags’ bestempeld en dat vind ik een erg accurate omschrijving. Er zit ontzettend veel symboliek in die ik, zelfs als niet-literatuurlezer, erg kon waarderen.

De schrijfstijl is eenvoudig en nodigt uit tot verder lezen. De korte zinnen geven het boek vaart. In een deel van de zinnen staan geen werkwoorden. Deze ‘niet-volwaardige’ zinnen creëren een bijzondere sfeer, die meer dan een tikkeltje afstandelijk is. De vele Vlaamse woorden en uitdrukkingen toverden bij mij een glimlach op het gezicht. Ik leef al bijna tien jaar in Nederland en dit boek was voor mij als een oud fotoboek. De nostalgie spat van de pagina’s af en neemt je weer mee naar het verleden. Als Nederlander leest het boek waarschijnlijk minder vlot, maar het zal een des te grotere ontdekkingstocht zijn door de Vlaamse taal! En geef toe… Wie wil dit nu niet?

Het verhaal verspringt tussen het heden en het verleden. De flashbacks geven steeds meer inzicht in het leven van het hoofdpersonage en laten je toe in haar gedachtewereld, die vele duistere plaatsen kent en een logica herbergt die bijna niet te volgen is.

Gerda Dendooven illustreert en schrijft ook kinder- en jeugdboeken. In haar tekeningen maakt ze gebruik van archetypen en humor, wordt er gezegd. Ik herkende dat ook in dit boek. De humor is niet zo dat je er schaterlachend van over de grond rolt, maar is eerder tenenkrommend en ongemakkelijk.

Ik ben benieuwd of iemand van jullie dit boek gelezen heeft en wat jullie mening is. Volgens mij is het een boek dat in de categorie valt ‘You hate it ór you love it’. Bij mij is het een volmondig ‘I love it’ geworden!

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten