Stromboli

Recensie Stromboli, Saskia Noort

Met Stromboli, de eerste literaire roman van Saskia Noort, heeft de schrijfster op een verrassende manier een diepere boodschap willen overbrengen.

Stromboli

| auteur: Saskia Noort | uitgeverij: Lebowski | paperback en E-book | recensent: Carina Bouwers |

Recensie Stromboli

Inhoud

Stromboli is de eerste literaire roman van Saskia van Noort. Het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen staan hierin centraal. Sara heeft problemen met het drankgebruik van Karel en is niet meer echt gelukkig in haar huwelijk. Ook op seksueel gebied komt ze niet meer aan haar trekken en vonkt het absoluut niet meer tussen hen. Na een moeizame tijd, waarin ze nog probeert haar huwelijk aan te houden en te redden wat er te redden valt, slaat Karel haar. Dat doet hij als hij weer eens dronken is.

Op dat moment is de maat vol voor Sara. Ze gaat alleen wonen, maar wordt daar ook nog niet direct zo gelukkig van. Karel gaat met hun twee kinderen op vakantie en probeert zijn leven te beteren. Dan besluit Sara om aan een retraite mee te doen op het vulkanische eiland Stromboli, waar een bekende goeroe belooft dat haar leven helemaal zal veranderen en al haar wonden zullen helen. Tijdens deze retraite, waar ze ambivalente gevoelens bij heeft, komt een pijnlijk deel van haar verleden tot leven, waar ze liever niet meer mee geconfronteerd wil worden.

Persoonlijke Leeservaring

Carina (47): Dit is het eerste boek, dat ik van Saskia Noort gelezen heb en ik had er natuurlijk hooggespannen verwachtingen van, vanwege de grote naam die Saskia Noort heeft.  De prachtige cover viel me als eerste op, en het mooie is, dat je de diepere betekenis van deze cover begrijpt, als je het boek gelezen hebt. Toch kan ik helaas niet zo goed duiden, wat ik nu echt van Stromboli vond. Ja, het was een pageturner, want ik kon het boek niet wegleggen, dus dat het goed en spannend geschreven is, staat buiten kijf.

Toch liet het gevoel me niet los, dat het verhaal een bepaalde oppervlakkigheid heeft, die me stoorde, maar ik kan daar niet zo goed de vinger opleggen. Misschien omdat ik me niet echt emotioneel kon inleven in de hoofdpersonen. Wellicht ook omdat ik het af en toe wat clichématig vond, hoe de huwelijksperikelen beschreven worden, die uiteindelijk tot een scheiding leiden.

Toch verbaasde het me ook dat ik, ondanks mijn bezwaren, het boek toch echt niet weg kon leggen.

Ik ken helaas de vorige thrillers van Saskia Noort nog niet, dus kan ik het niet goed vergelijken. Maar ik kan me wel goed voorstellen dat het schrijven van thrillers eigenlijk beter zal passen bij haar schrijfstijl. Wat ik echter knap en erg goed vond, is dat er aan het eind van deze roman toch een soort van ontknoping is. Dat daar de diepere gronden van Saskia Noort, om Stromboli te schrijven, duidelijk worden.

Ze heeft met dit boek echt iets goeds willen doen, een boodschap willen overbrengen. Dat was een zeer welkome verrassing, na een leeservaring waarin ik toch vaak ambivalente gevoelens had gehad. Ook de titel is niet zomaar gekozen. Het heeft een veel diepere betekenis, dan alleen maar de naam van een vulkanisch eiland. Dit ga je begrijpen als je het hele boek tot je genomen hebt. Kortom, het was een spannende leeservaring, met veel welkome verrassingen aan het einde!

 

 

Winactie Stromboli

Regels voor deelname:

(LET OP! De standaard regels voor deelname zijn per 11 april 2018 gewijzigd.)

  • Laat je naam en mailadres (is afgeschermd) achter in een reactie onder deze blog en laat weten dat je deze winactie wilt winnen.
  • Volg Onlybyme op minstens twee sociale kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest en/of Twitter.

Afhandeling winacties:

  • Winacties eindigen ‘standaard’ een ruime week na de plaatsingsdatum op zondag middernacht. (Indien hier vanaf wordt geweken, staat dat in de betreffende winactie vermeld.)
  • De winnaars worden gegroepeerd getrokken en periodiek op Facebook bekend gemaakt. Volg je Facebook niet, geen probleem! Alle winnaars krijgen per mail bericht, indien ze hebben gewonnen. Om de prijs te claimen dienen de winnaars binnen een kalenderweek te reageren.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten