Sterven is doodeenvoudig

Recensie Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het.

Wim Brands in gesprek met René Gude.

Sterven is doodeenvoudig

|auteur: Wim Brands | paperback | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie Sterven is doodeenvoudig. Iedereen kan het.’

Wendy: De titel alleen al sprak me aan. Hoe nuchter kan je het hebben. Ook zag ik er wel een beetje humor in want als je er over nadenkt, klopt het nog ook. Tot nu toe is het iedereen gelukt. Mooie woorden van een wijze man. René is niet voor niets uitgeroepen tot denker des vaderlands. Het is geen groot boek maar wel een groots boek.

Inhoud

Het boek beschrijft een interview van Wim Brands in 2014. Het is ook in de stijl van een interview geschreven, maar dat is absoluut niet storend.

René Gude weet dat hij bezig is aan het laatste stukje van zijn leven. Hij is ziek en medici zijn nu alleen nog bezig om zijn leven te rekken want beter worden zit er niet meer in. Toch weet deze man alles in perspectief te zetten door de filosofie.

Quotes uit het boek:

‘Zouden de mensen van mij niet verwachten dat ik onderhand sneu in een hoekje ga liggen?’ Je leert door filosofie anders naar dingen te kijken en je gedachten en emoties te relativeren. Zo zegt hij: ‘Om te voorkomen dat er allerlei warhoofderij in jezelf plaatsvindt, heb je filosofie nodig.’ Ik vermoedde altijd al dat filosofie daar buitengewoon nuttig voor is, maar op het moment dat je wordt geconfronteerd met de ideale omstandigheden voor warhoofderij – je bent ziek, je gaat dood, het houdt allemaal op, het is niet zoals je dacht dat het was, enzovoort –, als dan toch je gedachten met wat oude filosofische trucs niet alle kanten op vliegen, dan denk ik: ‘Aristoteles, bedankt!’

Ook geeft René zijn kijk op de wereld. Hoe de mensen met elkaar omgaan en wat er veranderd kan worden. Hij bekijkt de wereld door de ogen van een filosoof en neemt je mee in zijn visie. Zelf ga je daardoor ook nadenken over de dingen die hij zegt. Ik heb het boek twee keer gelezen en het blijft interessant. Telkens ontdek je weer een nieuwe visie waar je over na gaat denken.

Hij vertelt dat artsen kunnen voorspellen hoeveel mensen er komend jaar kanker krijgen, maar dat ze niet weten wat het voor die mensen betekent en hoe lang iemand nog kan doorleven. Raar eigenlijk. Maar hij legt uit hoe dat komt.
Daarnaast legt hij ook uit hoe het komt dat wij nu al met 7 miljard mensen op 1 planeet kunnen leven. Hoe de cultuur is ontstaan en wat daar voor nodig was.
Helaas moet ik vermelden dat René Gude 13 maart 2015 de strijd tegen kanker heeft verloren.

Conclusie

Het boek is een aanrader voor mensen met interesse voor filosofie en handvatten om dit beter te bevatten van de denker des vaderlands zelf.

 

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking met ISVW Uitgevers

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten