Spiegel

Recensie Spiegel, Cara Delevingne

Spiegel is een mustread voor jongeren. Actuele thema’s over vriendschap, vertrouwen en liefde zijn de rode draad van spiegel.

Spiegel

| auteur: Cara Delevingne | uitgeverij: Harper Collins | paperback en epub | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Spiegel

Inhoud

Red is een 16-jarig meisje. Samen met de 16-jarigen Leo, Naomi en Rose zit ze in een muziekband. Een jaar geleden kregen ze een muziekopdracht vanuit school, en sindsdien bestaat hun band Mirror, Mirror.

Alle 4 hebben zo hun problemen wat hun vriendschap sterk maakt. Ze zien elkaar dagelijks buiten en op school. Mr Smith, hun muziekdocent, steunt de band vanaf de eerste dag en biedt op school de oefenruimte aan.

Dan verdwijnt Naomi aan het eind van het schooljaar. Waar is zij gebleven? Niemand heeft ook maar iets aan haar gemerkt. Ze leek eindelijk haar leventje weer op de rit te hebben. Ze besluiten haar plek in de band uiteindelijk te vervangen. De band moeten verder.

Eindelijk wordt Naomi na weken gevonden. Ze lag in het water en verkeert op het randje van de dood. Haar ouders en zus, Ashira, bezoeken haar zo vaak als mogelijk in het ziekenhuis. Ook de 3 vrienden komen vaak in het ziekenhuis waar Naomi in coma wordt gehouden. Langzaamaan trekt Red steeds meer op met de zus van Naomi die veel verstand heeft van computers en hacken.

Mr Smith gelooft in het voorbestaan van de band en bedenkt een benefietconcert voor Naomi. Deze zal plaatsvinden op haar verjaardag.

Ondertussen hebben de vrienden zo hun privé problemen.

Red heeft het thuis niet makkelijk met een moeder die aan de drank zit, haar vader die vooral bij zijn minnares is en een zusje van 6 die vooral door Red verzorgt wordt. Ze heeft haar handen vol thuis. Toch wil ze weten wat er met Naomi is gebeurd. Zo krijgt ze handgeschreven songteksten van Naomi in handen. Deze wijken zo af van de teksten die Red en zij schrijven voor de band. Op wie was Naomi zo verliefd dat ze deze teksten schreef?

Leo daarentegen komt steeds meer in de problemen als zijn broer Aaron weer vrij komt. Aaron wil dat Leo hem steunt met zijn drugszaakjes en heeft het voorzien op een andere dealer. Zal Leo hierdoor uit de band stappen en op het verkeerde pad terecht komen?

Rose zit met haar hoofd in de wolken. Alleen mag niemand weten wie de gelukkige is. Rose staat bekend om haar vele relaties maar dit keer hult ze deze persoon in een geheime cocon. Als Red denkt dat Rose ook voor haar gevoelens heeft, zet dit hun vriendschap onder druk. Thuis kan Rose ook haar verhaal niet kwijt. Haar vader is nooit thuis en haar stiefmoeder kan ze niet luchten of zien.

Red en Ashira komen steeds meer te weten over wat Naomi heeft meegemaakt.

Zo ontdekken ze een tatoeage op haar arm. Naomi zou dit nooit zelf gekozen hebben. Wat betekent dit en wie heeft deze geplaatst? Na veel speurwerk komen ze er via deze tattoo achter, wie Naomi heeft laten verdwijnen.

Uiteindelijk vertellen ze Leo van hun vermoedens. Als ze zeker weten wie de dader is en ze ontdekken dat hij met meer verdwijningen en dood van meisjes te maken heeft, besluiten ze hem te ontmaskeren.

Hoe zal de dader reageren? Zal Naomi uit haar coma ontwaken? Welke gevolgen heeft dit voor de andere slachtoffers die de dader op het oog heeft?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette (40): Wow…wat is spiegel een pagetuner! Het verhaal leest als een trein. de hoofdpersonages zijn sterk uitgewerkt. Ondanks dat ze allemaal hun eigen problemen hebben, maakt het ze als band sterk. Voordat de band ontstond, hadden ze geen klik met elkaar. Nadat ze hun kracht ontdekte, deelde ze bijna alles met elkaar. Dat ze per individu verschillende privé problemen hebben, maakt hun vriendschap juist sterk.

Vanaf de eerste bladzijde wordt je op het verkeerde been gezet en het verhaal ingezogen. Op het eind kreeg ik wel door waar het verhaal heen ging. Desondanks is dit een zeer sterke Young adult met actuele thema”s.

Cara DeLevingne is een auteur waarvan ik graag meer zou willen lezen in de toekomst. Het verhaal klopt van begin tot het eind. Ik heb het boek elk vrij moment gelezen. Dit zegt genoeg. De afwisseling van tekst met Instagram berichtjes vind ik een groot pluspunt voor dit genre. Ik zou zeggen, lezen dit debuut!

 

Winactie Spiegel

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Spiegel wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 10 december middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten