sociale psychologie 1 1

Recensie Sociale psychologie 9e editie | studieboek

Als bachelor student Psychologie bestudeer ik de nodige studieboeken tijdens mijn studie Psychologie aan de Open Universiteit. Op dit moment zit ik vlak voor mijn tentamen Sociale Psychologie en heb ik het studieboek geheel bestudeerd en beschrijf ik in deze recensie mijn bevindingen.

sociale psychologie

Sociale psychologie 9e editie

Inmiddels is de 10e editie van Sociale psychologie al te koop. Voor dit vak heb ik echter in de zomer deze 9e editie ontvangen om te bestuderen. In grote lijnen zal de inhoud overeenkomen, enkel zal de nieuwste editie meer recente updates uit het werkveld bevatten dan deze in 2018 verschenen editie.

De Nederlandstalige versie is bewerkt door Marloes ter Huurne, Wim Huismans, Karen Sikkel, Niels Jacobs, Janneke Jolij en Lotte Pierik. De originele versie is geschreven door Elliot Aronson, Timothy D. Wilson, Robin M. Akert, Samuel R. Sommers.

Persoonlijke beleving studieboek

Barbara(45): Het vak sociale psychologie wordt aan de Open Universiteit als een variabele cursus aangeboden waarmee wordt aangegeven dat de inhoud van de cursus goed zelfstandig te volgen is en niet via een vast moment loopt in het jaarrooster. De studiestof wordt in zeer toegankelijke taal uitgelegd en voorzien van vele voorbeelden. Ook wordt er in verschillende hoofdstukken naar punten elders in het boek verwezen, om zo de samenhang tussen alles goed in beeld te hebben en makkelijk terug te kijken naar een verdere uitleg, mocht dit nodig zijn.

In de kantlijnen staan al de begrippen uitgelicht met een omschrijving en deze vind je ook terug in een verzamellijst aan het eind van ieder hoofdstuk. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een zeer korte samenvatting die in mijn ogen niet voldoende is om alle kennis tot je te nemen die je nodig hebt voor het maken van het tentamen.

De schrijfstijl van het boek is prettig te lezen en daardoor is het gevoel echt een studieboek met taaie stof door te moeten worstelen geheel afwezig. Helaas is dit niet altijd het geval bij elke cursus dus een zeer aangename afwisseling. Als ik online lees over andere ervaringen dan zie ik teruggekoppeld dat de meeste studenten het vak Sociale Psychologie een leuk vak vinden om te volgen en dat de stof goed behapbaar is. Ik ben het daarmee eens. Hoewel ik mijn tentamen nog moet maken, ben ik vol goede moed dit te gaan behalen.

Update 3 februari: Tentamen behaald. Niet met een mega goed resultaat, maar gezien het niet kunnen stampen van definities vlak voor het tentamen (persoonlijke situatie) ben ik zeer content met het resultaat. Op naar de volgende module.

Inhoud

Het boek behandelt in 12 hoofdstukken het vakgebied van de Sociale Psychologie en biedt op diverse punten verdiepingsstof aan door te verwijzen naar de online leeromgeving die aan het boek is gekoppeld.

In die online leeromgeving is een digitale versie van het boek te vinden, een begrippentrainer, toets vragen om je kennis te testen, de figuren en tabellen zijn daar apart toegankelijk en er zijn video’s toegevoegd die de stof verder verduidelijken.

Tentamens aan de Open Universiteit

De tentamens op de Open Universiteit zijn erg gedetailleerd van structuur (dit stel ik vast op basis van eerder gemaakte tentamens). De vragen bevatten veel details die je enkel kunt weten als je heel de stof tot je hebt genomen, de verbanden kunt leggen tussen de onderwerpen over de verschillende hoofdstukken heen, de belangrijkste onderzoeken kunt ophalen in gedachten en vooral ook de conclusies daaruit. Ook is het kennen van de begrippen en onderling op elkaar lijkende begrippen uit elkaar houden belangrijk om te weten voor je tentamen.

De Open Universiteit geeft aan dat je enkel hun digitale leerpad hoeft te volgen en de daarin beschreven te bestuderen stof. De digitale leeromgeving die Pearson je aanbiedt is volgens de Open Universiteit niet nodig om het tentamen te behalen. Toch raad ik ieder student aan hier wel rond te kijken, al is het maar als hulpmiddel om de gehele stof tot je te nemen. Het maakt het makkelijker om op verschillende manieren met de stof als geheel bezig te zijn en hoe meer je bezig bent met de materie hoe beter het blijft hangen.

disclaimer jpeg e1671742002932

Ben jij ook student psychologie en ga je sociale psychologie volgen?

Laat het me gerust weten hoe het jou is bevallen!

Groet, Barbara


Naast sociale psychologie zijn er nog veel meer aandachtsgebieden die in de bachelorstudie Psychologie aan bod komen. Veel is direct toepasbaar op het directe leven en soms dichterbij dan je vermoed. Zo las ik op een andere website over de fasen van een narcistische relatie waar helaas best veel mensen mee te maken krijgen. Nu heb ik zelf een zeer stabiele gelukkige relatie maar dit is niet altijd zo. Mocht jij meer informatie over narcisten (en hoe deze jouw leven negatief kunnen beïnvloeden) willen opzoeken dan is die website een goed vertrekpunt.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten