Sjaan Nel Konijn

Recensie Sjaan Nel Konijn, Coco van Rijn

Wat een avontuur als Sjaan Nel Konijn op zoek gaat naar de dader!

Sjaan Nel Konijn

| auteur: Coco van Rijn| illustrator: Iris Boter | uitgeverij: Moon | Hardcover en E-book | recensent: Antoinette en Katinka van Steeg |

Recensie Sjaan Nel Konijn

Inhoud

In het dorpje Bitterkerk waar de kinderen Sjaan Nel, Pien en Storm wonen, is niet veel meer te beleven. Er is nog 1 supermarkt en het gebouw van alles, het Haantje. Het Haantje wordt gebruikt als school, bar, supermarkt en ontmoetingsplek voor de inwoners van Bitterkerk. Het is het middelpunt van het dorp.

De ouders van Sjaan Nel zijn gescheiden maar wonen nog wel in hetzelfde huis dat opgedeeld is. Haar moeder is een deftige vrouw met een eigen wil terwijl haar vader een makkelijke milieubewuste man is. Sjaan Nel heet eigenlijk Chanel maar haar vader heeft Sjaan Nel opgegeven bij haar geboorte.

Dan gebeurt er opeens van alles in Bitterkerk. De burgemeester Jacques wil het Haantje gaan sluiten! Hij wil dat Bitterkerk meer toeristen aantrekt. De kinderen besluiten uit te zoeken waarom de burgemeester het Haantje wil sluiten voor een luxe golfbaan. Het Haantje is zo belangrijk voor de mensen die er nog wel wonen! Daarnaast woont Storm met zijn moeder in het Haantje. Straks moeten zij nog verhuizen en stopt ook hun school!

Wanneer er allerlei ongelukken gebeuren krijgt Sjaan Nel het idee dat dit niet zomaar gebeurt. Nooit gebeurde er wat en nu… Waarom doet Storm opeens zo raar? Wat bedoelt hij met een moord? Sjaan Nel maakt zich zorgen over Storm. Stel dat hij niet goed is in zijn hoofd?

Dan ontdekt Sjaan Nel dat oude Willem aan iemand van het dorp een revolver heeft gegeven. Wat gebeurt er toch allemaal?

Gelukkig moet Sjaan Nel voor een eindproject een film maken. Nu kan ze mooi een film maken over alle ongelukken die in het dorp gebeuren. Zou ze ook kunnen bewijzen wie er achter deze ongelukken zit? Zal ze er voor kunnen zorgen dat diegene opgepakt wordt?

Na veel gebeurtenissen komt Sjaan Nel achter de waarheid. Zal het dorp weer worden zoals het was voor alle rare ongelukken?

 

Behandelde thema’s: vriendschap, relaties, persoonlijkheid, eerlijkheid

IMG 2464 e1523350768205IMG 2467 e1523350735930IMG 2465 e1523350709464IMG 2463

Persoonlijke Beleving

Antoinette(41): Sjaan Nel Konijn is een geweldig boek voor kinderen.

Het verhaal kent een goede opbouw en de spanning is super leuk bedacht. Ik heb verschillende keren met een glimlach gelezen.

De avonturen die ze meemaken, de ongelukken maar ook de strijd om Bitterkerk en het Haantje te redden is subliem uitgewerkt. De personages hebben allemaal hun eigen sores wat het boek tot een genot maakt om te lezen.

Het boek is zowel leuk om voor te lezen als of om als kind zelf te lezen. De leuke illustraties van Iris Boter maken het boek af.

Wat mij betreft heeft Coco van Rijn een geweldig kinderboek geschreven dat de jonge lezers een paar top leesuurtjes opleveren. Het boek is zelfs leuk om te bespreken in een klas.

Ik denk dat de lezers het met mij eens zullen zijn dat Coco van Rijn vaker kinderboeken mag schrijven voor deze doelgroep.

 

Katinka (12):  Ik vond het een super leuk en grappig boek. Ook de dingen die Sjaan Nel doet vind ik mezelf helemaal terug!  Sjaan Nel heeft mooie oplossingen bedacht om de dader te vinden! Ik had eigenlijk helemaal niet door dat diegene de dader was! Ik vind dit dus echt een aanrader voor mijn leeftijdsgenoten.

De auteur heeft ook goed rekening gehouden dat het boek niet te kinderachtig geschreven maar ook niet te volwassen. Ook is het verhaal goed opgebouwd en heeft een mooi einde! Dus meiden en jongens Sjaan Nel Konijn moet je zeker een keer lezen! Zo’n topboek!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten