seringenmeisjes

Recensie Seringenmeisjes, Martha Hall Kelly

Seringenmeisjes vertelt het deels waarheidsgetrouwe verhaal van drie vrouwen waarvan het lot compleet verandert wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.

Een oorlogsroman die de recensent sprakeloos achterliet na het lezen!

seringenmeisjes

| auteur: Martha Hall Kelly | uitgeverij: Ambo|Anthos | paperback en e-book | recensent: Fany van Hemelen |

Recensie Seringenmeisjes

Inhoud

Seringenmeisjes gaat over drie jonge vrouwen. Herta en Caroline hebben echt geleefd in de oorlog. Kasia is gebaseerd op de slachtoffers die “De Konijnen” genoemd werden. Alle drie hun ervaringen zijn een weergave van het aangrijpende verleden.

Caroline werkt als vrijwilligster in New York bij het Franse consulaat. Ze is actief in de hulpverlening. Kasia is een gewone tiener uit Polen. Ze droomt van dagelijkse dingen en is verliefd op Pietrik. Herta is met haar 25 jaar al erg gedreven. Na een afgeronde studie Medicijnen, wil ze erg graag chirurg worden, maar als Hitler op het toneel verschijnt wordt hun leven compleet anders. Seringenmeisjes vertelt hun harde verhaal.

Caroline

Caroline ervaart allerlei problemen om haar plannen te verwezenlijken. Ze wil Franse vluchtelingen en weeskinderen blijven helpen maar in tijden van oorlog is dit niet zo eenvoudig. Financieel en organisatorisch moet ze op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden. Wanneer haar soulmate verdwijnt, wordt ook haar persoonlijke leven overhoop gehaald. Wanhopig blijft ze zoeken.

Kasia

Kasia wordt, na een vreselijke ervaring, al op 16 jaar lid van het Poolse verzet. Hierdoor komt ze later terecht in het concentratiekamp Ravensbrück. Tijdens haar gevangenschap wordt ze 1 van “De Konijnen”. Dit zijn een groep Poolse vrouwen waarop, in het geheim, proeven worden uitgevoerd.

Herta

Herta beslist om in te gaan op een krantenadvertentie. In Duitsland worden haar capaciteiten onderschat, want vrouwen worden niet gelijk behandeld. Omdat ze haar beroep niet kan uitoefenen zoals ze wil, besluit ze om naar het heropvoedingskamp Ravensbrück te gaan. De gruwelijke praktijken waar ze hier noodgedwongen deel aan neemt zijn onmenselijk. In het begin zijn deze experimenten voor haar onvoorstelbaar. Later legt ze zich bij haar lot neer en helpt ze mee aan deze vreselijke proeven. Het lijkt wel alsof Herta geen gevoelens meer heeft. Kil en emotieloos sleept ze zich door de oorlog.

Seringenmeisjes vertelt hun verhaal van bij de start tot aan het einde van de oorlog. Na deze afschuwelijke tijd gaat het boek verder over welke keuzes de vrouwen maken na deze vreselijke tijd.

Hoe gaan zij om met hun ervaringen? Hoe geven ze een afgrijselijke periode een plaats in hun leven? Kunnen ze de gruwel vergeven en krijgen sommigen een nieuwe kans na de oorlog?

Persoonlijke Leeservaring

Fany van Hemelen: Wat een knappe prestatie! Ik voelde het verdriet en de pijn van Kasia en Caroline. Wat ik helemaal indrukwekkend vond, is dat dit boek ook een duidelijk beeld gaf van Herta. Al keurde ik haar ideeën niet goed, ik begreep haar acties. Haar opvoeding en achtergrond leerden haar dat ze in dienst van het Rijk handelde. Ze deed wat er van haar verwacht werd.

Dit is een verhaal over hoe de Tweede Wereldoorlog ervaren werd door verschillende mensen op verschillende plaatsen. Hiernaast gaat het boek over hoe deze 3 vrouwen de ellende overleven en daarna verder gaan met hun leven.

Het gedeelte over Kasia vond ik onthutsend en gruwelijk. Toch is er zelfs hier plaats voor humor en vechtlust om de dag te overleven. Herta haar visie en opdracht zijn onmenselijk. Vanuit haar positie gezien logisch. Caroline haar verhaal was minder emotioneel en voor mij minder tastbaar, maar haar acties waren dat zeker wel. Deze vrouwen hun avonturen zijn vaak schokkend maar ook ongelooflijk mooi. Na de oorlog gaat hun leven verder. Zelfs dan hebben ze het niet makkelijk. Hun pijn was voor mij werkelijk voelbaar. Ik was sprakeloos na dit boek.

 

Winactie Seringenmeisjes

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Seringenmeisjes wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 6 augustus middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten