Pijn is persoonlijk

Recensie Pijn is persoonlijk, Marleen Schefferlie

Pijn is persoonlijk is een zeer herkenbaar boek voor mensen met chronische pijn, en mensen in hun omgeving, over welke gevolgen het heeft op je dagelijks leven.

Pijn is persoonlijk

| auteur: Marleen Schefferlie | uitgeverij: Kosmos | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Pijn is persoonlijk

Inhoud

In pijn is persoonlijk vertellen 11 mensen hoe hun leven eruit ziet met chronische pijn. Alle personen hebben de diagnose fibromyalgie waaronder de auteur zelf. Een aantal hebben ook nog andere chronische aandoeningen.

De verhalen zijn zeer persoonlijk en vanuit veel oogpunten benaderd. Zo neemt de auteur ons mee naar haar zoektocht binnen verschillende therapieën, zoals fysiotherapie en hypnotherapie. De personen die zij heeft geïnterviewd voor haar boek, hebben ieder hun eigen verhaal maar de hoofdmoot is bij iedereen hetzelfde. Het onbegrip en taboe op chronische pijn. Ook de schaamte voor de pijn en er over praten met je naasten en omgeving. Is er een reden dat je chronische pijn hebt? Kun je er wat aan doen?

De dagelijkse pijn is vaak niet op het eerste oog te zien en heeft ook geen constante factor. De ene dag vlieg je van hot naar her, de volgende dag lig je de hele dag op de bank door de pijn. Zo zijn er verhalen verwerkt in dit boek van mensen die nog werken maar ook mensen die aan huis gebonden zijn en afhankelijk van anderen.

Mooi om te lezen is dat elk persoon individueel aangeeft te genieten van de kleine dingen in het leven. Dagelijkse pijn is vervelend maar het laat je ook genieten. Je kunt vechten tegen je pijn of je omarmt het.

Doordat er 11 totaal verschillende mensen aan het woord komen, worden veel zaken naar voren gebracht. De achtergronden zijn totaal anders. Waar de een zijn kracht zoekt in het geloof, is de ander meer gericht op de holistische kant van het leven. De een werkt nog waarbij de ander een bed in de kamer heeft staan. Dit maakt het boek voor alle lagen van de bevolking herkenbaar.

Chronische pijn kan iedereen overkomen ongeacht je levensverhaal, achtergrond of leeftijd.

 

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40):  Helaas kan ik meepraten over chronische pijn, al heb ik geen fibromyalgie. Ik wilde dit boek graag lezen omdat ik benieuwd was naar de verhalen van lotgenoten.

Het boek leest erg makkelijk weg door de verschillende verhalen van de 11 geïnterviewde personen. Jammer dat de insteek alleen op een aandoening is gericht. Ik had het fijn gevonden als er meer aandoeningen benoemd zouden worden.

Desondanks is het een boek dat iedereen zou moeten lezen die iemand kent in zijn omgeving met chronische pijn. Het vertelt de strijd, de eenzaamheid maar ook de kracht die men kan halen uit chronische pijn. Het zou ook door de medische wereld gelezen moeten worden. Vaak kennen ze de verhalen van de mensen maar weten ze niet wat 24 uur per dag pijn met deze mensen doet. Het is een uitputtingsslag die diep kan gaan.

Ik herken mij in de verhalen van de personen. Het is een aandoening die je overkomt en waar je niet altijd grip op hebt. Denk bijvoorbeeld alleen al aan weersinvloeden of een drukke omgeving op chronische pijn.

Pijn is persoonlijk is een boek dat ik zeker aanraad om gelezen te worden. Het legt simplistisch uit wat pijn met mensen doet en welke invloed het heeft op het dagelijks leven van mensen met chronische pijn maar ook op de naaste omgeving.

Ik hoop dat dit boek duidelijkheid en begrip schept voor mensen die leven met chronische pijn. Het beperkt en verandert het leven van mensen met chronische pijn zeer sterk, en dan is het fijn als mensen je begrijpen zonder je pijn en je als persoon te veroordelen.

 

 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten