Orphan X

Recensie Orphan X, Gregg Hurwitz

Inge zou Orphan X willen omschrijven als een “mannen-thriller”.

Liefhebbers van de wat zwaardere, niet zoetsappige thriller komen aan hun trekken.

Inmiddels zijn de filmrechten verkocht en is deel twee, De Nergensman, onlangs verschenen.Orphan X

Auteur: Gregg Hurwitz | uitgeverij: AW Bruna | Boekvorm: paperback en e-book | Recensent: Inge van de Vegte

Recensie Orphan X

Inhoud

Evan Smoak wordt op 12-jarige leeftijd door Jack geselecteerd om opgenomen te worden in het trainingsprogramma van het prestigieuze, ondergrondse netwerk van de Orphans. Hij heeft er, net als de rest van Amerika, nooit van gehoord, maar voelt zich trots en bevoorrecht.

Hij stapt er zonder twijfelen in en ontdekt gaandeweg dat twijfel en angst niet meer in zijn woordenboek voor mogen komen. Evan krijgt jarenlang les van de beste leermeesters, zowel in verschillende vechtsporten als in meditatie. Als in de pijn uitschakelen, als in zijn lichaam leren kennen, als in hoe kom ik over bij andere mensen, maar zeker ook andersom. Hoe denken mensen over het algemeen bij een bepaalde houding/gezichtsuitdrukking.

Na jaren vindt Jack dat Evan klaar is voor zijn eerste missie als Orphan X. Er volgen er velen, tot Evan een missie weigert en besluit dat het genoeg is geweest. Hij gaat verder als De Nowhere Man. Degene die hij heeft geholpen mag zijn nummer aan één persoon doorgeven van wie hij of zij vindt dat die de hulp goed kan gebruiken, zo komt hij aan nieuwe opdrachten.

Ondertussen bouwt Evan een, voor hem zeldzame, relatie op met zijn buurjongen Peter. Meestal zitten er een paar maanden tussen, maar opeens komt de nieuwe opdracht wel heel snel na de vorige…

 

Persoonlijke Leeservaring

Inge (33):  Moet eerlijk zeggen dat ik het een behoorlijke tijd heb uitgesteld om aan dit boek te beginnen, maar daar had ik tijdens het lezen al snel spijt van!

Zou Orphan X omschrijven als een “mannen-thriller” (dat idee had ik vooraf al en bleek te kloppen). De boeken van bijvoorbeeld Suzanne Vermeer en Linda van Rijn lijken me niet echt geschikt voor mannen, Orphan X is dat zeker wel. Had heel sterk het gevoel dat dit een boek is wat verfilmd zou moeten worden (heb ik nooit eerder gehad) en lees net dat Warner Bros de filmrechten heeft gekocht.

Gregg Hurwitz schrijft blijkbaar ook voor o.a. Disney, Paramount en MGM. Hij heeft al 15 thrillers (als zijnde boeken) op zijn naam staan, maar had nog nooit van hem gehoord. Jammer dat voorin de e-book (weet niet of dat ook in de paperback het geval is) een behoorlijk uitgebreide samenvatting staat, waarin al veel informatie wordt gegeven.

De hoofdstuktitels kwamen op mij wat kinderachtig over, misschien omdat dat niet heel erg gebruikelijk is bij boeken voor volwassenen?

Vond het leuk dat er wat voor mij bekende plekken in Amerika voor komen in het boek.

Mijn Conclusie: Orphan X is een heel geschikt boek voor liefhebbers van wat zwaardere, niet zoetsappige thrillers. Ben heel benieuwd naar zowel het vervolg De Nergensman, als de film van dit deel!

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten