optie B

Recensie Optie B, Sheryl Sandberg & Adam Grant

Optie B is een hoopvol, inspirerend non-fictie boek dat leert hoe veerkrachtiger te worden na een groot verlies.

optie B

| auteur: Sheryl Sandberg & Adam Grant | uitgeverij: Lev | paperback en e-book | recensent: Fany Van Hemelen |

Recensie Optie B

Inhoud

Sheryl dacht dat ze na de dood van haar partner David geen vreugde meer zou vinden in haar leven. Ze was bang dat ze zijn dood nooit meer te boven zou komen. Ze volgde het advies van haar rabbijn op om de ellende toe te laten. Ook het onderzoek van Martin Seligman gebruikte ze om om te gaan met de pijn. Door het verdriet toe te laten, begreep ze dat ze opnieuw de kracht moest vinden om door te gaan. Adam Grant, een vriend van haar, en David leerde haar dat je kan doorleven na een zwaar verlies.

Veerkracht is namelijk een spier die je kan trainen. Omdat Optie A: ‘Een leven met David’ onmogelijk geworden was, gingen ze samen op zoek naar nieuwe kansen. Hun plan werd Optie B . Optie B voor Sheryl was het verdriet een plaats geven en stilaan te herstellen. Hun verhaal, waarin ze feiten en emoties afwisselen, besloten ze te bundelen in een boek. Samen wilden ze tonen dat iedereen recht heeft op zijn of haar Optie B. Ook hoe iemand deze Optie B kan vinden komt uitgebreid aan bod.

Dit boek vertelt het hartverscheurende verhaal van Sheryl en haar gezin vanaf het moment dat David sterft op vakantie. Adam toont de onderzoeken en gebruikt de wetenschap om aan te tonen hoe je kan leren om door te gaan na een groot verlies. Een verlies kan dood maar ook ziekte, werkloosheid, echtscheiding,.. betekenen.

Veerkracht is het vermogen om om te gaan met ingrijpende gebeurtenissen.

 

Persoonlijke Leeservaring

Fany Van Hemelen: Wat een indrukwekkend en hoopvol boek! Ik werd stil bij het verdriet van Sheryl en de andere heftige verhalen in dit boek. Toch blijft bij mij vooral het positieve gevoel hangen na het lezen van deze verhalen. Al deze ervaringen tonen aan dat je na verlies terug vreugde kan vinden op verschillende manieren.

Het zinnetje “Veerkracht is een spier die je kan trainen en ontwikkelen” zal ik nooit meer vergeten.

Dit vat alles samen. Natuurlijk is een verlies ondraaglijk en zoals Sheryl en de anderen ook vertellen, vergeten doe je dit nooit. Gelukkig zijn er vele voorbeelden in dit boek van mensen die na hun verlies doorgaan op een prachtige manier. Ze durven, na verloop van tijd, hun ervaring te gebruiken om positieve zaken te ondernemen. Door het nieuwe doel krijgt hun leven terug betekenis.

Beide bestseller-auteurs delen tips die iedereen helpen om opnieuw te durven leven. De wetenschap en de hoop gaat verder dan dit boek. Op de website OptionB.org kan je allerlei inspirerende verhalen en tips vinden over al de besproken onderwerpen. Dit maakt voor mij van Optie B meer dan een boek. De weliswaar Engelse site toont aan dat dit boek verder leeft in de community. Voor Sheryl en Adam zijn deze ideeën uitgegroeid tot een missie!

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten