Opruimen voor je doodgaat

Recensie Opruimen voor je doodgaat, Margareta Magnusson

Opruimen voor je doodgaat is een boek dat je ertoe aanzet, orde te scheppen voor je doodgaat, zodat je nabestaanden zo min mogelijk moeilijkheden krijgen.

Opruimen voor je doodgaat

| auteur: Margareta Magnusson | uitgeverij: De Bezige Bij | hardcover en E-book | recensent: Carina Bouwers |

Recensie Opruimen voor je doodgaat

Inhoud

Margareta Magnusson heeft Opruimen voor je doodgaat geschreven, om je na te laten denken over je leven en de dood die daar onherroepelijk bij hoort, en hoe je de sporen van je eigen leven achterlaat aan anderen. Ze had zelf ooit meegemaakt, dat ze moest opruimen voor iemand die gestorven was.  Ze kwam erachter dat ze zelf haar nabestaanden met zo weinig mogelijk rommel zou willen opzadelen. Er bestaat voor deze edele gewoonte zelfs een speciaal Zweeds woord, namelijk döstädning. Het Zweedse gebruik om je materiële bezittingen te ordenen tegen het einde van je leven.

Ze vertelt in dit boek veel grappige, persoonlijke anekdotes, om je zo te prikkelen orde op zaken te stellen in je eigen leven en huis, en zo je eigen dood op een waardige manier voor te bereiden.

Persoonlijke Leeservaring

Carina: Ik vind het een geweldig idee en initiatief, dat Margareta Magnusson over dit belangrijke thema een boek schreef. Zelf ben ik er samen met een aantal vrienden ook mee bezig geweest. Om dingen goed achter te laten voor mijn nabestaanden. Ik leef zelf ook al een tijdje met het verlangen om mijn spullen nog beter te gaan opruimen en nog veel dingen weg te gooien.

Ik had daarom op een boek gehoopt, dat me nog meer zou inspireren in mijn eigen proces. Dat me veel praktische tips zou geven. Helaas viel het boek me tegen en ik heb het met moeite uitgelezen. De manier waarop Margareta Magnusson in Opruimen voor je doodgaat over dit thema schrijft, is voor mij erg chaotisch. Er is geen duidelijke structuur in het boek, ze springt van de hak op de tak, ze vertelt veel persoonlijke dingen over haar eigen leven, die me eigenlijk in mijn eigen proces, waarin ik mij voorbereid op mijn dood, niet veel verder helpen en me ook lang niet altijd interesseren. Ook geeft ze maar weinig praktische tips, waar je zelf iets mee kunt.

Af en toe zegt ze hele wijze en inspirerende dingen, zoals ‘Soms heeft de kleinste verandering een verbazingwekkend effect. Loop je telkens tegen hetzelfde probleem aan, los het dan op!’ Het is inderdaad waar, dat dit heel simpel lijkt, en het eigenlijk ook is, maar dat we vaak hardnekkig bepaalde dingen laten voortduren, die allang opgelost hadden kunnen worden. Hier ging het om een haakje aan de muur, waar je je sleutels aan kunt ophangen.

Helaas blijft het echter bij een aantal losse, mooie ideeën in een verhaal, dat verder erg onsamenhangend is. Als je echter nooit over dit thema hebt nagedacht, kan Opruimen voor je doodgaat je wel helpen om hier eens over na te denken, en er bewust van te worden, dat je misschien best wel zou wensen wat bewuster met dit thema om te gaan. Magnusson heeft hier wel op een simpele en soms grappige manier over geschreven, dus een aanrader voor diegenen voor wie dit thema nog helemaal nieuw is!

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten