Onszelf voorbij

Recensie Onszelf voorbij, Elize de Mul, Lisa Doeland en Naomi Jacobs

Hoe we op zoek gaan naar veiligheid in deze onzekere tijden: “Onszelf voorbij gaat op zoek naar onszelf en onze maatschappij en doet nadenken!”

Onszelf voorbij

| auteur: Elize de Mul, Lisa Doeland en Naomi Jacobs| uitgeverij: Arbeiderspers | paperback en E-book | recensent: Fany van Hemelen |

Recensie Onszelf Voorbij

Inhoud

Onszelf voorbij neemt ons door de ogen van drie hedendaagse filosofen mee op reis. In tijden van onzekerheid en angst gaan mensen terug naar de essentie op zoek. De drie dames schreven elk een essay over een belangrijk thema. Ze vertrekken vanuit bestaande filosofische ideeën en gaan deze dan nauwgezet onderzoeken.

Naomi Jacobs start haar stukje met deze tekst van op een theezakje:

“De mens die zijn ware zelf herkent, begrijpt alles.”

Volgens haar verklaart dit waarom mensen in onzekere tijden op zoek gaan naar zichzelf. Onszelf kunnen we immers veranderen  en zo gaan we ook op zoek naar meer zekerheid. Mindfullness, astrologie, terugkeren naar de natuur, wecken,… het zijn allerlei manieren om deze veilige haven te vinden. In plaats van het nieuwe onbevangen te ontdekken en open te staan voor avontuur zoeken we vooral naar zekerheid.

Elize de Mul gaat de selfie-cultuur ontrafelen.

Met een selfie kunnen we onszelf laten zien  hoe we willen. Alles wat we willen kan ontworpen worden door bijvoorbeeld filters toe te passen. Eigenlijk kunnen we met alle technologische mogelijkheden onszelf van op een afstand bekijken. Door middel van allerlei vragen die ze stelt, komt ze tot interessante vaststellingen.

Lisa Doeland haar lange essay start met een ogenschijnlijk eenvoudige vraag. Ze vraagt zich af wat afval is.

Onmiddellijk wordt heel onze consumptiemaatschappij en onze waarden en normen onder de loep genomen en zelfs in vraag gesteld. Lisa vraagt meer aandacht voor ecologie en dat we onze ogen openen voor wat we niet willen zien.

Deze drie essays gaan over belangrijke levensvragen en doen ons nadenken.

Persoonlijke Leeservaring

Fany: Eerlijk waar, wat een complex maar boeiend vraagstuk is Onszelf Voorbij. Om deze recensie te schrijven, heb ik het twee keer gelezen en nog steeds mis ik details. Dit filosofische boek is verhelderend en deed me nadenken.

Wat me vooral zal bijblijven zijn de vragen die deze dames stellen. Toegegeven, dit is niet het eenvoudigste boek om te lezen maar de aanpak en schrijfstijl die deze filosofen gebruiken, maken het duidelijk en boeiend. Tijdens het lezen ging ik nadenken over hoe ik afval zie en wat afval is in onze maatschappij. Mindfullnes, meditatie en het zoeken naar de stilte is ook favoriet bij mij en dus ben ik misschien ook op zoek naar veiligheid. Misschien dat ik nu ook duidelijker weet waarom ik niet echt een selfie-fan ben want zelf ben ik voorstander van mijn eigen “echte” identiteit.

Onszelf voorbij is ontzettend boeiend om bij jezelf stil te staan en na te gaan hoe jij met deze zaken omgaat. Anderzijds is het ook interessant om andere meningen te ontdekken. Een complex maar verrijkend boek!

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten