om nooit te vergeten

Recensie Om nooit te vergeten, Thomas Olde Heuvelt

Een heerlijk klein boekje met 5 korte verhalen om nooit te vergeten!

om nooit te vergeten

| auteur: Thomas Olde Heuvelt | uitgeverij: Luitingh Sijthoff | hardcover en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Om nooit te vergeten

Inhoud

Het boek kent 5 verschillende verhalen waarvan 2 verhalen nog nooit gepubliceerd zijn. Hierbij een korte impressie van de verhalen.

Je weet hoe dit verhaal gaat:

Dit verhaal kent 23 blz waarbij de hoofdpersoon in Kroatië een lift zoekt van iemand. Er zijn in het verleden in Kroatië, maar ook in andere landen, slechte ervaringen met 1 specifieke auto. Wie is de bestuurster van deze auto met een baby aan boord? Als de hoofdpersoon, na een avondje stappen, eindelijk een lift vind, kan hij niet weten dat dit zijn leven voorgoed zal veranderen. Wat een ervaring.

De jongen die geen schaduw wierp:

Dit verhaal kent 32 blz en speelt zich af in 2005, het jaar dat Michael Jackson overlijdt. 2 Jongens van 14 jaar, leren elkaar kennen via school. Smoel is een jongen die geen schaduw heeft en trekt hierdoor veel bekijks. Als Splinter bij hem in de klas komt vindt hij een maatje in hem. Splinter is namelijk van glas en breekbaar. Beiden hebben dus een beperking. Als ze uiteindelijk besluiten om op avontuur te gaan overkomt 1 van de 2 jongens wat. Zo bijzonder en zo gelukkig samen.

De inktlezers van Doi Saket:

Dit verhaal kent maar 20 blz en is genomineerd geweest voor de World Fantasy Award. Dit verhaal speelt zich in Thailand af. Het kleine dorpje gelegen aan de rivierzijde is in de ban van wensen en vruchtbaarheid. Als de wensen via de rivier aankomen gaat iedere bewoner hier op zijn eigen manier mee om. Zullen de wensen ook uitkomen?

De vis in de fles:

Dit hoofdstuk kent 35 blz waaraan de auteur het langst heeft gewerkt. Dit verhaal heeft de Paul Harland prijs en Hugo Award gewonnen. Het leven van deze mensen staat letterlijk op zijn kop waarbij sommige tot bijna aan de hemel reiken. Tobi en zijn vriendin scheiden waarbij zijn vriendin de vis Tobi wil hebben. De vis is, samen met de ervaringen van Tobi en Fiep, de leidraad voor dit verhaal. Fiep is een jong meisje dat Tobi gered heeft. Een verhaal met een hoog detailgehalte waarbij werkelijkheid en fantasy goed verweven worden.

Hertenhart en gembertimblaaltjes:

Dit verhaal kent 17 blz en is gebaseerd op het sprookje van Assepoester. Sara werkt samen met haar collega, Dora, bij een delicatessenfabriek in Amsterdam. Elke morgen komt Steef de ingrediënten brengen. In zijn vrije tijd is hij jager. Op een dag heeft Sara zich geprikt aan een naald. Haar vinger bloed. Zal haar vriend Sem haar bloed kunnen beminnen? Niet iedereen is en doet wat hij zegt te zijn. Dit heeft gevolgen voor sommige mensen. Wie kan Sara helpen met haar bebloede vinger?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): Deze kleine, korte verhalenbundel, om nooit te vergeten, is mijn tweede boek dat ik gelezen heb van Thomas Olde Heuvelt. De cover is weer prachtig en het formaat is echt ideaal om mee te nemen in je koffer of als je onderweg bent.

Ik ben verrast door dit boek. Elk hoofdstuk vertelt Thomas eerst waarom hij dit verhaal heeft gekozen. Ik vond dit een prettig begin van het hoofdstuk omdat ik deze verhalen nog niet kende. De verhalen kennen thema’s zoals leven en dood, en liefde en verlies. Deze zie je in alle hoofdstukken terugkomen.

Ik heb het boekje niet in een keer uitgelezen maar telkens per hoofdstuk. Daarna legde ik het weg om pas een paar dagen later het volgende hoofdstuk te gaan lezen.

Elk verhaal kent zijn eigen insteek en staat echt op zichzelf. Ik vond de 5 verhalen elk zijn eigen kracht hebben. Het is echt een Thomas Olde Heuvelt boek, geschreven in zijn eigen persoonlijke stijl. 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten