Ochtendkoorts

Recensie Ochtendkoorts, Péter Gárdos

Ochtendkoorts

Recensie Ochtendkoorts

| Auteur: Péter Gárdos | paperback en e-book | Recensie: Inge van de Vegte |

Inhoud

In Ochtendkoorts vertelt de schrijver het verhaal van zijn ouders, Miklós en Lili. Beiden zijn net na de Tweede Wereldoorlog vanuit Hongarije gevlucht naar Zweden en verblijven in een verschillend vluchtelingenkamp.

Als Miklós te horen krijgt dat hij tbc heeft en nog maar een paar maanden te leven, besluit hij een lijst op te vragen van alle vrouwen die uit zijn regio in Hongarije komen en die ook naar Zweden zijn gevlucht. Alle 117 vrouwen van die lijst krijgen dezelfde brief van hem. Miklós krijgt verschillende reacties maar weet al snel dat Lili zijn vrouw moet worden. Ze schrijven elkaar steeds vaker, de inhoud wordt steeds persoonlijker en uiteindelijk besluiten ze elkaar te ontmoeten. Na een scheve start blijkt al snel dat ze echte liefde voor elkaar voelen, ze willen trouwen!
Net na het overlijden van Miklós besluit Lili de brieven, die al die tijd bewaard zijn gebleven maar nooit meer zijn gelezen, aan hun zoon Péter te geven. Aan de hand van die brieven heeft hij dit boek kunnen schrijven.

Persoonlijke beleving

Inge: Heb nogal gemengde gevoelens over dit boek. Aan de ene kant vond ik het een boek dat niet heel makkelijk leest, waarschijnlijk door een combinatie van het thema, de schrijfstijl en de Hongaarse en Zweedse namen. Aan de andere kant heeft het me wel geboeid; het was interessant om over een liefdesrelatie in die tijd te lezen, zeker omdat er regelmatig stukken uit de brieven geciteerd worden.

Vragen die bleven hangen:

  • Na het lezen vroeg ik me af waarom de schrijver het in het boek over vader en Lili heeft. Waarom noemt hij haar bij de voornaam en niet moeder (of andersom natuurlijk, waarom noemt hij zijn vader niet bij de voornaam)? Wellicht omdat zij nog leefde toen hij de brieven kreeg, of omdat hij het meer ziet als zijn vaders verhaal?
  • Nog een vraag die bij me opkwam; hoe doorziet zijn vader de genoemde scheve start bij hun eerste ontmoeting? Zat de liefde al zo diep?

Ochtendkoorts is een interessant boek voor de liefhebbers van romantische oorlogsverhalen!

Overige recensies

De pers schreef over Ochtendkoorts

‘Bijna te mooi om waar te zijn, en toch waargebeurd.’  – LINDA.

‘Hoe menselijk kan een oorlogsroman zijn zonder sentimenteel te worden? Zo menselijk als Ochtendkoorts.’   – Graafsche Courant

‘In korte scènes vertelt de auteur, niet gespeend van humor, een mooi verhaal over levensmoed en overlevingskracht na de gruwelen van Bergen-Belsen.’ – Nederlands Dagblad

Grote winactie Ochtendkoorts – GESLOTEN

Namens Ambo|Anthos mag Onlybyme 3 boeken weggeven aan liefhebbers van oorlogsromans.

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mail achter (is afgeschermd!) en geef aan, dat je mee wilt doen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: begin met volgen. Aangezien de uitslag daar bekend gemaakt wordt!
  • De actie loopt t/m volgende week zondag middernacht.
  • Het delen van de winactie via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd en verdubbeld je kansen, 1 of meerdere malen.

Laat het weten in je reactie, als je van extra winkans(en) gebruik hebt gemaakt en via welke sociale kanalen. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via Facebook, Twitter, Google+, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie, via deze zelfde kanalen.

Leuk als je meedoet met de winactie en veel geluk toegewenst!

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking met Ambo|Anthos.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten