Recensie Niets om het hoofd op neer te leggen, Francoise Frenkel
Niets om het hoofd op neer te leggen is een prachtige autobiografische roman over een Poolse Joodse vrouw tijdens de oorlog.
| auteur: Françoise Frenkel | uitgeverij: Atlas Contact | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |
Recensie Niets om het hoofd op neer te leggen
Inhoud
1921, Françoise Frenkel opent in Berlijn haar boekenwinkel waar ze uitsluitend Franstalige literatuur verkoopt. Al snel heeft ze vaste klanten en groeit haar klantenbestand. De winkel is niet alleen een boekenwinkel maar ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten.
Dan is het 1939. De oorlog begint steeds grillerige vormen te krijgen en de winkel moet sluiten, Françoise is Joods. Ze vlucht naar Parijs, maar ook daar is het niet veilig voor haar. Haar vlucht zet zich voort richting Avignon en later naar Vichy.
Net als veel joden moet Françoise onderduiken waarbij ze hulp krijgt van onbekenden. Niemand is veilig meer in deze verschrikkelijke oorlog.
Wanneer ook Frankrijk te gevaarlijk wordt, besluit ze naar Zwitserland te vluchten. Ze heeft tenslotte een verblijfsvergunning kunnen regelen die haar toestemming geeft Zwitserland in te mogen. Helaas wordt ze tot 2 keer opgepakt aan de grens en belandt ze in de cel. Gelukkig lukt het haar de 3de keer wel om Zwitserland te bereiken, op illegale wijze.
In Zwitserland besluit ze haar levensverhaal op papier toe te vertrouwen. Ze schrijft daar ‘Niets om het hoofd op neer te leggen’ waar ze haar dagboekaantekeningen gebruikt voor haar boek.
Zij houdt gedurende haar leven een dagboek bij en in Zwitserland aangekomen schrijft Françoise Frenkel vanuit deze dagboekaantekeningen “Niets om het hoofd op neer te leggen” dat in 1945 in druk uitkomt. Het boek wordt in 2015 in Frankrijk herontdekt.
Persoonlijke Leeservaring
Antoinette(41): De cover is zo sprekend dat ik het boek graag wilde lezen. Hoe zou het vergaan met Françoise Frenkel tijdens de oorlog?
Het boek begint met een voorwoord van Patrick Modiano die het boek onder ogen kreeg in 2015 en er voor gezorgd heeft dat het nu te lezen is. In 1945 is het eerder uitgebracht.
Het boek is een persoonlijk verhaal van een sterke vrouw met een groot hart voor de Franse literatuur. Een vrouw die graag mensen hielp en leefde voor haar boekhandel. Tijdens de oorlog weet ze zich staande te houden met haar houding.
Ik moest in het begin wennen aan de schrijfstijl en kwam niet lekker in het boek. Ik heb het boek weggelegd en na 2 maanden opgepakt. Eenmaal weer opnieuw begonnen pakte het verhaal mij en wat ben ik onder de indruk. Vooral dat de auteur de hoofdpersoon is, maakt het verhaal bijzonder. Wie had kunnen bedenken dat haar boek opnieuw uitgebracht zou worden?
Gerelateerd:
- Winacties op Onlybyme.
- Boekrecensies op Onlybyme.
Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.