Mythos

Recensie Mythos, Stephen Fry

Stephen Fry hervertelt in Mythos op meesterlijke wijze de Griekse mythen. Grappig, overzichtelijk en moeilijk neer te leggen!

Mythos

| auteur: Stephen Fry | uitgeverij: Thomas Rap | paperback en e-book | recensent: Evy De Brabander |

Recensie Mythos

Inhoud

De Griekse mythen vormen de basis voor veel verhalen en uitdrukkingen. Ze geven betekenis aan de naam van vele zaken rondom ons, waaronder de planeten, zeeën, en werelddelen. Ze verklaren waarom het lente en herfst wordt. Waarom we verliefd worden op bepaalde mensen. Er is zoveel terug te leiden naar het oneindige aantal Griekse mythen.

Zeus speelt een belangrijke rol in de Griekse mythologie. Zijn geboorte, zijn overwinning op zijn vader, zijn leiderschap over zijn broers en zussen én zijn oneindige drang om achter de vrouwen aan te zitten, sterfelijk of onsterfelijk. Alles komt in dit boek aan bod. Het ene verhaal is vertederend, waar het andere te gruwelijk voor woorden is en de meedogenloze kant van de goden toont.

Een groot deel van de verhalen die in dit boek verteld worden, klinken bekend in de oren. De doos van Pandora, Prometheus die aan de berg gekluisterd wordt, de Tantaluskwelling en vele meer. Hoeveel mythen (her)ken jij tijdens het lezen?

Persoonlijke Leeservaring

Evy (33): Ik ben altijd al fan geweest van mythen en sagen in het algemeen, maar de Griekse mythologie is natuurlijk hét van hét. Gelukkig is Stephen Fry ook fan, want wát een boek heeft hij geschreven!

De onderverdeling in hoofdstukken en in kleinere paragrafen, houdt het geheel wel overzichtelijk. Toch neigde ik veel direct weer te vergeten van wat ik las. Als er dan een naam weer opdook in het boek, moest ik soms wel even terugzoeken wat zijn of haar afstamming was en met welke (andere) goden hij of zij verbonden was. Gelukkig drukte dat de pret helemaal niet!

De wondere wereld van Stephen Fry gaat helemaal open in dit boek.

Je denkt dat je de verhalen kent en toch blijft Fry verrassen. Mythos is een boek dat je kan lezen en herlezen en blijven herlezen. Het gaat volgens mij nooit vervelen. De fictieve conversaties die Fry de goden laat voeren onderling, zijn soms om je te bescheuren! Vaak is het onderwerp helemaal niet grappig, maar toch voelt alles luchtig aan. Ik hou er heel erg van! Dit boek komt in mijn toplijst van dit jaar, zeker weten!

Er zit wel één valkuil in deze recensie. Ik schrijf namelijk dat ik heel erg hou van mythen en sagen en ik ben er wel van overtuigd dat je die insteek ook nodig hebt om Mythos te gaan lezen. Je moet je helemaal kunnen overgeven aan die fantasie. Als sprookjes en vertelsels niet aan jou besteed zijn, moet je dit boek niet willen lezen. Ik denk namelijk dat het dan geen meevaller wordt om je door de pagina’s heen te worstelen.

Een tip voor de échte die-hards: ga ook even zitten voor de Engelse versie van het luisterboek. Dat wordt ingesproken door de auteur zelf en is een mooie aanvulling op de papieren versie!

 

Winactie Mythos

Regels voor deelname:

(LET OP! De standaard regels voor deelname zijn per 11 april 2018 gewijzigd.)

  • Laat je naam en mailadres (is afgeschermd) achter in een reactie onder deze blog en laat weten dat je deze winactie wilt winnen.
  • Volg Onlybyme op minstens twee sociale kanalen: Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter en/of  Bloglovin’.

Afhandeling winacties:

  • Winacties eindigen ‘standaard’ een ruime week na de plaatsingsdatum op zondag middernacht. (Indien hier vanaf wordt geweken, staat dat in de betreffende winactie vermeld.)
  • De winnaars worden gegroepeerd getrokken en periodiek op Facebook bekend gemaakt. Volg je Facebook niet, geen probleem! Alle winnaars krijgen per mail bericht, indien ze hebben gewonnen. Om de prijs te claimen dienen de winnaars binnen een kalenderweek te reageren.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten