morgenster

Recensie Morgenster, Pierce Brown

Morgenster is het derde en laatste deel van de Mars trilogie. Na Rood en Gouden Zoon zal in Morgenster blijken of Darrow het in zich heeft om de wereld te redden.

morgenster

| auteur: Pierce Brown | uitgeverij: Luitingh-Sijthoff | paperback en E-book | recensent: Inge Hogevonder |

Recensie Morgenster

Inhoud

Morgenster is het derde en laatste deel van de Mars trilogie. Na Rood en Gouden Zoon zal in Morgenster blijken of Darrow het in zich heeft om de wereld te redden.

Darrow is opgegroeid als Rode, zich onbewust van de rest van de wereld. Maar nadat hij is gemodelleerd tot Gouden, de hoogste kleur in de bevolking, weet hij te infiltreren in een wereld vol machtsvertoon. Zijn doel is om gelijkheid te creëren voor alle kleuren en de Gouden te verslaan. Vele bondgenoten bleken vijanden te zijn en vijanden bleken bondgenoten te zijn. Nu Darrow openlijk de strijd als de Maaier is aangegaan is het de grote vraag hoe het zal gaan eindigen.

In Morgenster blijkt Darrow gevangen te zitten. Hij gaat door een helse periode van martelingen door de Jakhals. Gelukkig wordt hij na 9 maanden bevrijdt door zijn bondgenoten. Maar is Darrow nog wel hetzelfde? Kan hij de strijd nog wel aan? Hij moet doorzetten voor een betere wereld. Darrow weet nieuwe vriendschappen te sluiten en mensen te inspireren. De nieuwe Maaier is terug. En de strijd zet zich voort. Weet Darrow eindelijk Octavia te verslaan? En wat voor achterbakse plannen heeft de Jakhals nog in petto? Weet Darrow de bevolking te verenigen zonder dat de Gouden aan de top staan?

Persoonlijke Leeservaring

Inge: Dit derde en laatste deel begint heel prettig met een korte samenvatting van de eerdere delen. Hierdoor werd mijn geheugen weer opgefrist en had ik direct zin om verder te lezen. Ook is er een mooie kaart opgenomen waarop je het zonnestelsel kunt zien waarbinnen het verhaal zich afspeelt.

Toch is dit boek niet los te lezen.

Om het verhaal te kunnen begrijpen is het noodzakelijk om ook de eerste twee delen te lezen. In het begin van het verhaal moest ik erg inkomen, ik begreep niet wat er precies gebeurt was tussen het einde van deel twee en het begin van dit verhaal. Maar langzaam vallen de puzzelstukjes op zijn plaats en leefde ik weer helemaal met Darrow en zijn vrienden mee.

De schrijfstijl van Pierce Brown vind ik gedurende de boeken wel veranderd. Het wordt wat volwassener maar ook ingewikkelder met meer details. Het eerste deel was een leuke young adult maar dit laatste deel valt wat mij betreft daar niet meer onder. Dit kan ook komen doordat Darrow in de laatste deel zeven jaar ouder is dan in het eerste deel en zich dus ook ontwikkelde. Ondanks dat het boek af en toe wat ingewikkeld geschreven is, zit het wederom vol spanning.

Er zitten vele onverwachte wendingen in, bondgenoten blijken vijanden en omgekeerd en de oorlog bereikt zijn hoogtepunt. Ik heb echt getreurd om een aantal doden in dit verhaal maar gelukkig kwamen daar ook hele mooie nieuwe personages voor in de plaats. Dit zorgde ervoor dat het verhaal levendig bleef en geloofwaardig. Het slot is een grote klapper dat prachtig is geschreven waaruit blijkt dat niets is wat het lijkt. Met een tevreden gevoel heb ik dit boek aan de kant gelegd, de strijd is gedaan en er kan gewerkt worden aan een andere wereld. De Mars trilogie is geëindigd en ik heb er enorm van genoten.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten