Recensie Mischling, Affinity Konar

Mischling is een ‘must’ voor op je boekenplank.

| auteur: Affinity Konar | uitgeverij: Signatuur | paperback en e-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Mischling

Inhoud

In het eerste deel ontmoeten we de twaalfjarige, identieke, Joodse tweeling Perle en Stacha, met hun prachtige blonde haren en bruine ogen.  Na een verschrikkelijke tocht van 4 hele dagen en nachten met het veetransport komen ze aan in Auschwitz. Het is het jaar 1944. Opgewacht door de dokter Jozef Mengele, bijgenaamd ‘Engel des Doods’, wordt aan moeder en grootvader beloofd dat er goed voor de tweeling gezorgd zal worden. Echter wanneer Perle en Stacha naar de barakken ‘de dierentuin’ gebracht zijn, ontmoeten zij de exclusieve collecties lotgenoten van Dhr. Mengele. Overlevend in erbarmelijke leefomstandigheden merken ze al snel dat ook zij overleven moeten.

Na enkele dagen wordt Perle geselecteerd door Mengele voor zijn experimenten. Dag in dag uit wordt er op Perle en op andere lotgenoten geëxperimenteerd. Stacha ziet haar zus steeds meer verzwakken, ook al wordt zij zelf af en toe niet ontzien. Waar Perle erg rustig en wijs is, heeft Stacha al snel door dat het niet goed is wat er gebeurd. Stacha gelooft dat de experimenten haar onsterfelijk zullen maken.

Ondanks de omstandigheden ontstaan er vriendschappen onder de kinderen. Stacha vindt veel steun bij Felix die zijn tweelingbroer verloren heeft aan het experiment.

Tijdens een concert verdwijnt Perle. Stacha is ontredderd dat haar zielsverwante spoorloos is. Ze gelooft dan ook dat Perle overleden is, maar dat kan toch niet? Stacha trekt zich steeds meer terug in een zuurton wachtend op wat komen gaat.

Dan komt het einde van de oorlog in zicht. Affinty Konar beschrijft in het tweede deel de dodenmars die de overgebleven exclusieve collectie maakt. Ook hier zien ze het geweld en slachtoffers van de oorlog. Stacha en Felix willen hoe dan ook Jozef Mengele vinden en hem straffen voor zijn daden. Al zoekende moeten ze nog verschillende barrières zien te overleven.

Wanneer Stacha en Felix een woonplek vinden ontmoet Stacha iemand uit haar verleden. Lukt het hun samen Perle te vinden?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette: Affinity Konar heeft met Mischling een prachtige, meelevende roman geschreven. Om het hoofdstuk laat zij Perle en Stacha hun verschrikkelijke leven vertellen in Auschwitz. 

Mischling is een wervelstorm van verschillende emoties. Waarom deze experimenten voor deze exclusieve groep, is wat er door mij hoofd bleef spelen. Verdriet, eenzaamheid, pijn, wrok, vriendschap en liefde zijn een korte opsomming van de beschreven emoties.

Het lezen vaagt wel de nodige aandacht en het is niet altijd even samenhangend beschreven. Desondanks is Mischling realistisch, levendig geschreven met een vleugje aan poëtische snufjes.

Ik vind dat Mischling het verdient om gelezen te worden. Het vertelt een geschiedenis die niet vergeten mag worden. Het boek is gebaseerd op waarheden. Deze geschiedenis heeft nooit veel aandacht gehad wat maakt dat dit boek zich onderscheidt van andere oorlogsboeken. Ik was niet bekend met deze verschrikkelijke experimenten.

Door het boek in twee delen te beschrijven wordt het in de juiste weegschaal gelegd. Het leven van Perle en Stacha wordt in een goed daglicht beschreven. Het onschuldig denkbeeld vanuit de jonge tweeling geeft het boek een streling die nog lang nasiddert.

Conclusie: Mischling is een must voor op je boekenplank.

Winactie Mischling gesloten

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek ‘Mischling’ wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 26 februari middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze ‘Mischling’winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Eerder verschenen blogs

45 Reacties

 1. mooi boek, ik doe graag mee

  1. Ik heb je al geliked op Instagram en Twitter 😉

 2. Doe heel graag mee om dit boek te winnen

 3. Ik zou heel heel graag het boek” Mischling willen winnen!!Ik hou ontzettend van dit genre.

 4. Jacqueline van de Manakker

  Heel mooi boek

 5. Ik doe mee voor het boek:
  Mischling
  Facebook: An Na

 6. Wat een heftig en interessant verhaal om te lezen, ik wil graag het boek ‘Mischling’ winnen om deze gruwelijke tijd tot mij te nemen

 7. Ook ik maak graag kans.

 8. Wil natuurlijk oom graag het boek winnen

 9. Wil het boek heel graag winnen. Benieuwd.

 10. Marianne Verschaeren

  Dit lijkt me precies een boek waar je weer een wijzer mens van wordt. In deze tijden kan de geschiedenis niet vaak genoeg worden herhaald zodat de mens niet dezelfde fouten maakt.

 11. Dit boek staat al op m’n to read lijstje, dus doe graag mee met deze winactie. Erg geinteresseerd in boeken die over de oorlog gaan, hoe gruwelijk ook.

 12. Sandy van der Kolk

  Heel graag maak ik kans op een exemplaar van het heftige boek ‘Mischling’ .
  Ik volg je ook via twitter en instagram.

 13. Deze staat al even op mijn to read maar ik had het nog steeds niet gekocht! Het lijkt me een prachtig boek!

 14. Ik doe heel graag mee, wil hem graag winnen.

 15. Ik heb het boek in de kast staan, de heftige stukken die ik las zorgde ervoor dat ik niet kon verder lezen. Ik heb je winactie gedeeld en ooit lees ik dit boek ook.

 16. zou dit boek dolgraag gaan lezen, al veel over gehoord. Indrukwekkende cover.

 17. Ik wil zeker het boek Mischling winnen. Staat op mij ’te lezen’lijst.

 18. Claudia Diependaal

  Ik doe heel erg graag mee voor het boek Mischling. Mijn nieuwsgierigheid is aangewakkerd.

 19. Het lijkt me een heel indrukwekkend boek die ik graag wil lezen.
  Al denk ik dat er een doos tissues bij de hand moet houden.

 20. Lijkt me een zeer indrukwekkend boek. Kreeg al kippenvel toen ik dit voorstukje las.
  Zou het ook heel graag willen winnen om vervolgens te gaan lezen.

 21. Ik loot heel erg graag mee. Heb zoveel over het boek gelezen dat ik nu heel nieuwsgierig ben geworden naar het boek. De cover is al spannend.

 22. Ik loot heel erg graag mee voor dit boek. Heel veel over gelezen en natuurlijk nieuwsgierig geworden. De cover is al zo spannend.

 23. Winactie Mischling

  Oorlogsverhalen grijpen mij.
  Ik ben dan ook zeer benieuwd hoe dit verhaal vergaat en zal eindigen
  tweelingen hebben sowieso een speciale band en merken het als er iets met de ander is.

 24. Lijkt me een goed boek, ik doe graag mee.

 25. Ingrid brydenbach

  Ik had al gehoord wat mengele deed met tweelingkinderen. Het vervolg spreekt mij dan ook enorm aan wat het tweede gedeelte van het boek betreft.
  Graag zou ik hem dan ook winnen.

 26. Dit is een boek dat ik gewoon moet lezen! Het lijkt me een heftig, indrukwekkend en goed boek. Ik ben er erg nieuwsgierig naar, doe dan ook graag mee!

 27. Alyt van der Heide

  Wil heel graag het boek Mischling gaan lezen. Heb een grote interesse voor de WO2 dit deel ik met mijn man. Al meerdere plaatsen/gebieden bezocht. Arnhem e.o, de Ardennen, Normandie, Bergen Belsen en ook Auschwitz. Het is weerzinwekkend en niet te bevatten. Dit boek lijkt mij zeer interessant.

 28. Lijkt me een prachtig boek en doe dus graag mee. Gedeeld op social media. ☺️

 29. mischling klinkt als een heel goed boek. ik zou graag kans maken op een exemplaar om deze te kunnen lezen

 30. Ja, ben er erg benieuwd naar

 31. wil dit boek echt heel graag lezen al een tijdje! al heb ik nog meer boeken liggen waar ik nog aan moet beginnen, deze zou ik meteen gaan lezen. Ook een hele goede voor onze boekenclub, dus ik duim!

 32. Nathalie bakelandt

  Ik zou heel graag dit boek in mijn boekencollectie aanvullen. Nu nog een belangrijk missend boek misschien een knallende aanvulling!

 33. Dit boek intigeert me. Graag doe ik mee

 34. Ik doe graag mee aan de loting. Al enkele verhalen gelezen over overlevenden uit concentratiekampen maar dat went nooit… ik wacht in volle spanning

 35. inderdaad.. de recensie geeft aan dat de koptekst van dit artikel klopt… MISCHLING is een MUST voor op mijn boekenplank..
  Op Facebook duim omhoog en gedeeld, Nu moet de postbode nog mijn kant opgestuurd worden. Ben benieuwd

 36. Anita te Gussinklo

  Wat een prachtige cover heeft het boek Mischling, ik doe graag mee.

 37. Deze periode in de geschiedenis boeit me al levenslang,het beste en het slechtste komt boven drijven.
  Wil het graag bezitten of lezen!

 38. Deze periode in de geschiedenis boeit me al levenslang,het beste en het slechtste komt dan boven drijven!

 39. Ik wil het boek ‘Mischling’ graag winnen

 40. Ik zou het boek ‘Mischling’ graag willen winnen. Volgen doe ik via Facebook en Twitter en heb het bericht gedeeld op Twitter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge