Mischling

Recensie Mischling, Affinity Konar

Mischling is een ‘must’ voor op je boekenplank.

Mischling

| auteur: Affinity Konar | uitgeverij: Signatuur | paperback en e-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Mischling

Inhoud

In het eerste deel ontmoeten we de twaalfjarige, identieke, Joodse tweeling Perle en Stacha, met hun prachtige blonde haren en bruine ogen.  Na een verschrikkelijke tocht van 4 hele dagen en nachten met het veetransport komen ze aan in Auschwitz. Het is het jaar 1944. Opgewacht door de dokter Jozef Mengele, bijgenaamd ‘Engel des Doods’, wordt aan moeder en grootvader beloofd dat er goed voor de tweeling gezorgd zal worden. Echter wanneer Perle en Stacha naar de barakken ‘de dierentuin’ gebracht zijn, ontmoeten zij de exclusieve collecties lotgenoten van Dhr. Mengele. Overlevend in erbarmelijke leefomstandigheden merken ze al snel dat ook zij overleven moeten.

Na enkele dagen wordt Perle geselecteerd door Mengele voor zijn experimenten. Dag in dag uit wordt er op Perle en op andere lotgenoten geëxperimenteerd. Stacha ziet haar zus steeds meer verzwakken, ook al wordt zij zelf af en toe niet ontzien. Waar Perle erg rustig en wijs is, heeft Stacha al snel door dat het niet goed is wat er gebeurd. Stacha gelooft dat de experimenten haar onsterfelijk zullen maken.

Ondanks de omstandigheden ontstaan er vriendschappen onder de kinderen. Stacha vindt veel steun bij Felix die zijn tweelingbroer verloren heeft aan het experiment.

Tijdens een concert verdwijnt Perle. Stacha is ontredderd dat haar zielsverwante spoorloos is. Ze gelooft dan ook dat Perle overleden is, maar dat kan toch niet? Stacha trekt zich steeds meer terug in een zuurton wachtend op wat komen gaat.

Dan komt het einde van de oorlog in zicht. Affinty Konar beschrijft in het tweede deel de dodenmars die de overgebleven exclusieve collectie maakt. Ook hier zien ze het geweld en slachtoffers van de oorlog. Stacha en Felix willen hoe dan ook Jozef Mengele vinden en hem straffen voor zijn daden. Al zoekende moeten ze nog verschillende barrières zien te overleven.

Wanneer Stacha en Felix een woonplek vinden ontmoet Stacha iemand uit haar verleden. Lukt het hun samen Perle te vinden?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette: Affinity Konar heeft met Mischling een prachtige, meelevende roman geschreven. Om het hoofdstuk laat zij Perle en Stacha hun verschrikkelijke leven vertellen in Auschwitz. 

Mischling is een wervelstorm van verschillende emoties. Waarom deze experimenten voor deze exclusieve groep, is wat er door mij hoofd bleef spelen. Verdriet, eenzaamheid, pijn, wrok, vriendschap en liefde zijn een korte opsomming van de beschreven emoties.

Het lezen vaagt wel de nodige aandacht en het is niet altijd even samenhangend beschreven. Desondanks is Mischling realistisch, levendig geschreven met een vleugje aan poëtische snufjes.

Ik vind dat Mischling het verdient om gelezen te worden. Het vertelt een geschiedenis die niet vergeten mag worden. Het boek is gebaseerd op waarheden. Deze geschiedenis heeft nooit veel aandacht gehad wat maakt dat dit boek zich onderscheidt van andere oorlogsboeken. Ik was niet bekend met deze verschrikkelijke experimenten.

Door het boek in twee delen te beschrijven wordt het in de juiste weegschaal gelegd. Het leven van Perle en Stacha wordt in een goed daglicht beschreven. Het onschuldig denkbeeld vanuit de jonge tweeling geeft het boek een streling die nog lang nasiddert.

Conclusie: Mischling is een must voor op je boekenplank.

Winactie Mischling gesloten

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek ‘Mischling’ wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 26 februari middernacht. De uitslag wordt daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze ‘Mischling’winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten