Mevrouw Osmond

Recensie Mevrouw Osmond, John Banville

In dit historisch verhaal leren we verder kennis maken met Isabel. Het is een vervolg op Mevrouw Osmond, A portret of a Lady uit 1881.

Mevrouw Osmond

| auteur: John Banville | uitgeverij: Querido | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Mevrouw Osmond

Inhoud

Isabel Archer is onderweg naar het landgoed van haar oom en tante dat dicht bij Londen ligt. Haar vader is overleden. Isabel is opgegroeid in Amerika, Albany en ontwikkeld tot een jonge levenslustige vrouw van begin 20.

Eenmaal op het landgoed blijkt dat de buurman van hun, Lord Warburton zeer gecharmeerd is van haar. Hij is zeer fortuinlijk en veel vrouwen zouden graag zijn partner zijn. Isabel niet. Ze wijst hem af omdat ze geen relatie wil. Het huwelijk zou haar alleen maar beperken. Ze wil genieten van haar vrijheden en heeft een hele andere levensvisie.

Ralph, haar neef met ziekelijke eigenschappen is de enige man waar ze gek op is. Hij krijgt het zelfs voor elkaar dat zijn vader, haar oom, de helft van zijn erfenis aan Isabel zal schenken. Hiermee is Isabel ook opeens een rijke vrouw die fortuinlijk is. Waarom wil Ralph dat zij de helft krijgt?

Serena Merle is een goede vriendin van Isabel. Ze is een stuk ouder maar het klikt.

Als Isabel, Gilbert Osmond, een weduwnaar ontmoet, krijgen ze een relatie. Hij speelt in een theaterstuk en is ook Amerikaans van origine. Het huwelijk is niet wat Isabel had gehoopt. Waar ze altijd bang voor was, gebeurt toch. Het huwelijk geeft haar een gevangen gevoel en ze voelt zich diep ongelukkig. Haar neef Ralph ziet ze niet meer.

Als ze via de zuster van Gilbert ontdekt dat zijn dochter niet van zijn overleden vrouw is, komt ze tot de ontdekking dat haar vriendin Serena de moeder is van zijn kind. Isabel besluit te kiezen voor haarzelf. Tegen de wil van Gilbert reist ze naar de zieke Ralph waar ook de mannen in de buurt zitten die vroeger een oogje op haar hadden.

Is het een verstandige keuze van Isabel om naar Ralph te reizen? Zal het huwelijk met Gilbert standhouden?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41): Het verhaal over Isabel is eerder beschreven. Henry James publiceerde het verhaal al in 1881. John Banville besloot een vervolg te schrijven waarvan dit boek het resultaat is. Ik ken het eerste boek niet wat ik als nadeel heb ervaren. Ik kreeg geregeld de indruk dat ik wat miste tijdens het lezen. Hierdoor merkte ik dat ik bijna een afkeer kreeg tegen dit verhaal.

Nadat ik het boek uit had heb ik het weggelegd maar met een onderbuikgevoel. Was het terecht dat ik zo tegen het verhaal aankeek? Ik besloot research te doen op internet. Waarover schreef Henry James in 1881? Waarom dit vervolg? Hoe keken andere tegen dit boek aan. Ja, ik heb dit keer de recensies van anderen mijn mening laten beïnvloeden. Nadat ik meerdere sites en recensies bekeken had, keek ik anders tegen het verhaal aan. Resultaat…… Ik heb het boek herlezen! Nu ik meer achtergrondinformatie had, ik de schrijfstijl kende en wist wat ik kon verwachten wilde ik het boek nog een kans geven.

Ik ben blij dat ik het verhaal een tweede kans heb gegeven. 

Mijn mening is dermate veranderd. Het verhaal past goed bij het eerst geschreven boek en is een echte historische roman. Het is, in mijn ogen, niet een standaard geschreven roman maar echt van die tijd. Voor wie houd van historische romans die ook vanuit deze visie en schrijfstijl geschreven zijn, is Mevrouw Osmond een pareltje om te lezen. Voor degenen die  niet houden van boeken met een tikkeltje meer historie is dit boek lastig om te lezen. Het is echt een boek dat valt tussen ‘te gek’ of ‘niet mijn ding.’ Een middenweg is er niet.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten