Recensie #MeToo, Jan den Boer & Caroline van Wijngaarden

Over seks, macht en verandering, van #MeToo naar #WeToo

#metoo

| auteur: Jan den Boer & Caroline van Wijngaarden | uitgeverij: London Books | paperback | recensent: Yvonne Vogels |

Recensie #MeToo

Inhoud

In dit boek gaan de auteurs, op zoek naar de verhalen achter de beweging #MeToo. Het boek bevat verhalen van vrouwen en mannen die elk op hun eigen manier te maken kregen met grensoverschrijdend gedrag. Dat is de gemeenschappelijke noemer waar de #MeToo beweging over praat en schrijft en vooral ook tegen strijd.

Dit boek is geschreven door Jan en Caroline, zij geven trainingen en therapieën op het gebied van verlangen, grenzen en seksualiteit. Dit lees je terug ook in het boek. Wat namelijk de leidraad is in dit verhaal, is het onderzoek dat zij deden naar de achtergrond van de verhalen rondom dit wereldwijde probleem. Waarom komt dit nu opeens allemaal naar voren? Is dit een trend, of is er echt iets aan de hand. En wat hen vooral bezig houdt, is hoe kunnen we dit in de toekomst veranderen. Kunnen we dit eigenlijk wel veranderen is de grote vraag. En zo ja hoe dan?

Het boek is een open onderzoek naar de hedendaagse cultuur rondom seksualiteit en grenzen aangeven. En over de verhouding tussen mannen en vrouwen en hun positie in de samenleving. De les die de schrijvers ons willen leren is dat we zelf meer invloed kunnen uitoefenen op het aangeven van onze grenzen. Maar dan moeten we wel eerst weten wat onze persoonlijke grenzen zijn! Wat zij ons proberen te vertellen is hoe we van #MeToo naar #WeToo kunnen gaan.

Persoonlijke Leeservaring

Yvonne: Ik ben heel open begonnen met lezen in het boek, waardoor ik ook zeer verrast werd over de daadwerkelijke bedoeling hiervan. Om me heen sprongen de laatste tijd de tweets, facebookposts en nieuwsberichten als paddenstoelen uit de grond.  Zoveel verhalen van mensen die opeens de hashtag gingen gebruiken en hun berichten ondertekenden met #MeToo, slachtoffers van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.

Gedrag wat in mijn ogen ook absoluut niet getolereerd kan worden. Wat mij altijd heel sceptisch heeft gemaakt is dat sommige verhalen dateerden van járen geleden. Waarom moet die acteur nu opeens geschrapt worden uit de serie van zijn leven, zijn grootste en beste rol allertijden misschien wel? Omdat hij 20 jaar geleden een vrouw onzedelijk betast heeft? In de vrije jaren, de jaren van seks, drugs en rock en roll? Wat heeft dat met nú te maken? Dat komt in dit boek ook wel naar voren, met welke maatstaven wordt gemeten, om de daders te straffen en de slachtoffers hun verhaal te laten doen.

Wat vooral bij de Nederlandstalige slachtoffers in dit boek naar voren komt, is dat zij niet perse willen dat hun ‘dader’ gestraft wordt.

Dat hij erkent dat hij niet juist gehandeld heeft in die periode en dat hij zijn oprechte excuses aanbied. Dat is in deze gevallen niet altijd het gevolg van de bekentenissen van de slachtoffers.

Jan en Caroline vertellen in dit boek over hun trainingen die gebaseerd zijn op tantra. Een soort van spirituele manier van je grenzen aftasten en leren kennen waardoor je deze ook beter kunt aangeven. Dat klinkt heel apart en zo voelde het voor mij ook om dit te lezen. Ik begrijp zeker wel dat mensen hier baat bij kunnen hebben maar voor mij voelde het te makkelijk en te simpel.

Zij vertellen dat als mensen dichter bij hun eigen innerlijk komen en als ze deze tantra trainingen gaan volgen #metoo kan veranderen in #wetoo. Ik denk dat daar veel meer voor nodig is. Ik denk dat dit niet kán veranderen omdat het zo verschillend is bij iedereen wat hun grenzen zijn, en dat als mensen een dominant karakter hebben zij hoeveel training ze ook gehad hebben gewoon over de grenzen van iemand die niet zo sterk in zijn/haar schoenen staat gaan.

Wat sterk naar voren komt in dit boek is het gegeven dat Jan en Caroline onderscheid maken tussen het gebruiken van iemand of gelijkwaardigheid.

Wat me opvalt is dat hoe verder ze hierop ingaan hoe dunner de scheidingslijn wordt tussen wat gebruiken is, en wat gelijkwaardigheid kan toevoegen. Ze schetsen bijvoorbeeld dat je in een huwelijk elkaar ook gebruikt voor je eigen genot. En natuurlijk is dat zo, maar de meeste huwelijken zijn toch wel gebaseerd op wederzijds verlangen en gelijkheid. Mij lijkt dat je in een goed huwelijk beiden gelijk bent in je doen en laten en dat je elkaar gelijk en goed behandeld.


Mijn conclusie over dit boek is dat het een goed naslagwerk is in het onderzoek naar #MeToo. Het kan een goede discussie opleveren waar eenieder veel aan kan hebben. Ik zou dit boek aanbevelen aan leraren op een middelbare school om dit te lezen ter voorbereiding op hun lessen. Ook mag dit boek best toegevoegd worden aan de kast met naslagwerk voor werkgevers en werknemers. Het is een goed boek om het gesprek open te gooien onder de mensen zodat iedereen zijn mening kan vormen en misschien bijstellen en als je interesse gewekt is een van de trainingen te gaan volgen die Jan en Caroline aanraden te doen.

 

Winactie #MeToo

Regels voor deelname:

 • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
 • Geef hieronder in een reactie aan dat je #MeToo wilt winnen.
 • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
 • Deze winactie eindigt op zondag 15 april middernacht.
 • De winnaars van de gesloten winacties worden in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt. Indien je hebt gewonnen ontvang je altijd persoonlijk via de mail bericht.
 • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
 • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
 • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Comments

 1. Alex Zeegers says:

  Ik ben erg nieuwsgierig hoe dit tot zo’n grote hype is gekomen

 2. kimberley janssen says:

  Ik wil #metoo winnen

 3. ansstier says:

  Ik loot graag mee

 4. Inge Brunnekreef says:

  Wat leuk zeg. Een boek wat ik zelf waarschijnlijk nooit zal pakken maar wat me wel heel nieuwsgierig maakt

 5. Katja says:

  Ik maak graag kans op MeToo

 6. Nel Crea says:

  Heel nieuwsgierig naar dit boek. loot graag mee.

 7. Anna says:

  Ik doe mee voor #MeToo

  Facebook: An Na

 8. Suzanna Esther Makel says:

  Ik doe graag mee. Boeiend onderwerp.

 9. Elise Rutten says:

  Ik doe graag mee

 10. Cora van der Bijl says:

  Heel graag #Metoo

 11. Oma Will says:

  Op het moment is dit een groot issue en terecht.
  Laat alles maar boven water komen, de viezerikken!!!
  Ben heel benieuwd naar de inhoud van het boek.
  Ik heb geen Facebook, maar volg bloglovin en doe graag mee.

 12. Myriam Blom says:

  Ik doe graag mee 😀

 13. Brit Weijers says:

  Ja ik wil #MeToo wilt winnen ook graag winnen.

 14. van erum maria louisa says:

  ja ik doe mee en heb veel interesse

 15. Nelly says:

  Ik doe mee voor het boek #MeToo

 16. Corine N says:

  Ik doe graag mee voor het boek #MeToo, interessant en actueel onderwerp

 17. Nancy van Heck says:

  Ik doe graag mee ik ben heel erg benieuwd naar dit goede boek.

 18. Mirjam Bakker says:

  Wat een mooie prijs. Ik zou dit boek graag willen lezen. Ben zeer benieuwd naar wat Jan den Boer & Caroline van Wijngaarden hebben geschreven in dit boek.

 19. Anita te Gussinklo says:

  O’ja deze hype heeft wel mijn interesse.

 20. Wauw lijkt me een gaaf verhaal!

 21. Sabrina says:

  Ik loot graag mee voor #MeToo. Ik volg je via Facebook, Twitter en Instagram. Groetjes, Sabrina

 22. marij brand says:

  interessant! ik doe graag mee

 23. anja says:

  ik doe mee

 24. Nina Mol says:

  Ik doe graag mee met de actie: Win het boek #MeToo

 25. chris de haas says:

  #MeToo wil ik zeker winnen.

 26. Marja says:

  Ik doe graag mee

 27. lottie says:

  Lijkt mij een erg goed boek! ik doe mee!

 28. Lyn says:

  Ik wil graag #MeToo winnen

 29. Inge says:

  Leuk wil zeker meedoen, volg je ook via de social media sites (extra kans) 🙂
  Alvast bedankt

 30. Anneliese de Waal says:

  Ik zou dit boek heel graag willen lezen, ben heel erg benieuwd naar het boek.

  Groetjes Anneliese

 31. Marijke Johanna says:

  Ik ben benieuwd naar de inhoud en loot graag mee

 32. Gre Ve says:

  Loot graag mee voor het boek #MeToo

 33. pajacq says:

  #MeToo.. actueel thema, waarbij het perspectief van de tijdgeest totaal uit het oog wordt verloren.. Misschien dat dit boek een beetje accentueert,,? Ben benieuwd, zou ik graag winnen..

 34. Anton van Alphen says:

  ik waag een kans

 35. Ik maak graag kans !

 36. Mira says:

  Ik maak graag kans op het boek #metoo. Heb er zelf gelukkig (nog) nooit mee te maken gehad maar ben wel erg benieuwd naar de verhalen

 37. Desirée says:

  Doe graag mee !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.