Mama kijk eens

Recensie Mama kijk eens, Urjan Claassen

Wat een prachtig waargebeurd boek is Mama, kijk eens. De indeling, foto’s en passende gedichten maken het boek tot een hard en doordringend verhaal.

Mama kijk eens

| auteur: Urjan Claassen | uitgeverij: Clason | paperback| recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Mama, kijk eens!

Inhoud

Daniëlle en haar zusje Simone leven met een psychisch zieke moeder. Hun ouders zijn een tijdje uit elkaar geweest maar besluiten toch weer samen te komen. Hun vader is internationaal vrachtwagenchauffeur en dus weinig thuis. Als hij thuis is, gaat veel aandacht naar zijn dochters en de kroeg.

Hun moeder is totaal onvoorspelbaar. Daniëlle en haar zus maken geregeld mee dat ze zelf hun eten moeten maken en het huishouden grotendeels zelf draaiende moeten houden. Hun moeder mishandelt ze zowel fysiek als mentaal. De zusjes zijn elkaars steun en toeverlaat.

Als Daniëlle op de middelbare school bevriend raakt met een groep jongeren, vindt haar moeder dit maar niks omdat het deels allochtonen zijn. Op school heeft ze één vriendin die op het internaat verblijft. Ze komt bij vrienden thuis en ziet hoe het ook kan.

Maar dan wordt haar moeder, ziek en moet verzorgd worden. Dit legt nog meer druk op het gezin. Uiteindelijk wordt haar moeder uit huis geplaatst en overlijdt als Daniëlle 18 jaar is. Eindelijk lijkt er rust in haar leven te komen. Echter raakt haar relatie uit.

Als ze via vrienden haar huidige partner vindt, lijkt ze eindelijk haar geluk te vinden. Samen krijgen ze twee dochters en hun vrienden en Simone komen geregeld bij hun over de vloer. Ze werken beiden en niks staat hun geluk in de weg.

Dan raakt haar man zeer onverwacht ernstig ziek. Daniëlle stort in. Het lukt haar niet meer om alle ballen omhoog te houden. Ze besluit professionele hulp te zoeken. Haar psychiater adviseert haar om haar leven op papier te zetten. Eindelijk kan ze met haar weggestopte jeugdtrauma aan de slag. Ze krijgt hierbij hulp van een goede vriend. Langzaamaan krijgt haar onverwerkte verleden een plek in haar leven en kan ze weer genieten van haar eigen leven met haar gezin.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette: Wat een prachtig waargebeurd boek is Mama, kijk eens. De indeling, foto’s en passende gedichten maken het boek tot een hard en doordringend verhaal.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen in dit gezin? Telkens weer liepen de rillingen mij over het lijf. Ikzelf, moeder van 2 dochter, kan mij niet voorstellen hoe moeilijk het is als je zo’n weerzinwekkende jeugd heb gehad en ook nog bijna je partner verliest.

De hulp die het gezin kreeg faalde, ondanks dat er meerdere keren signalen zijn afgegeven. Onvoorstelbaar. Mama, kijk eens is een eyeopener voor mensen die in deze tak van zorg werken.

Fysieke en mentale mishandeling maakt hoe dan ook een litteken. De wijze hoe Daniëlle deze heeft verwoord in dit boek is er één die duidelijk aangeeft hoe je er mee kan omgaan.

Mama, kijk eens is een aanrader voor mensen die houden van waargebeurde verhalen.

Winactie Mama, kijk eens! gesloten

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 4 juni middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.,

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten