Lyssa

Recensie Lyssa, Tom Hofland

Lyssa is voor de mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, een mooi boek. Liefde, dood en vriendschap zijn de emoties die Tom Hofland de boventoon heeft laten voeren in de Russische geschiedenis.

Lyssa

| auteur: Tom Hofland | uitgeverij: Querido | paperback | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Lyssa

Inhoud

Lyssa is een beeldend geschreven roman die zich afspeelt rond het jaar 1877 in het Russische Mestopes. Gaspar Szabó, een jonge officier die verplicht in dienst moest, keert voor zijn zomerreces terug naar de stad waar hij Lyssa Boktani ontmoet op het perron. Lyssa is getrouwd met Victor, die directeur van de plaatselijke Mestopische courant is. Gaspar wil graag journalist worden bij deze courant en helpt Gruber, de eindredacteur en zijn mentor, zo af en toe.

Twee dagen voor de paardenwedstrijd krijgt Gaspar onverwachts een uitnodiging van Lyssa om te komen picknicken op hun landgoed. Eten en drinken in overvloed, voeren de boventoon. Helaas ontmoet Gaspar Victor niet, Victor staat bekend als  een mensenhater. Gaspar is benieuwd naar hem. Lyssa roept bij hem steeds meer gevoelens op en ze schrijven elkaar regelmatig.

Aleksei, die als een zoon is voor Victor, rijdt in deze wedren maar valt waardoor hij blijvend een been zal missen. Gaspar besluit terug te gaan en verlaat de stad. Hij neemt de brieven die Lyssa hem heeft gestuurd mee. Als hij teruggekeerd is op de basis wordt hij geroepen. Op kantoor zit Klotild, de nicht van Lyssa. Ze vraagt hem, namens Victor, terug te keren naar Mestopes om Aleksei te verzorgen. Langzaamaan krabbelt Aleksei op maar Victor neemt Gaspar steeds vaker mee met zijn uitstapjes. Gaspar ontdekt een andere invloedrijke wereld. Maar waar hij geniet van deze vriendschap met Victor, die hem graag de courant ziet overnemen, zijn de gevoelens voor Lyssa naar Gaspar ook niet onbesproken. Hij wil hun huwelijk niet kapot maken maar zijn gevoelens en vriendschap zijn hem ook dierbaar.

Als Victor uiteindelijk het slachtoffer wordt van de heersende ziekte die de mensen tot beesten maakt, blijkt dat het leven van eenieder toch een ander pad zal gaan inslaan.

Kan Gaspar de courant overnemen? Wat zal er met Lyssa gebeuren nu Victor er niet meer is? Kan de vriendschap en liefde standhouden?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette: Wat mij opviel na het lezen van Lyssa, is dat het verhaal vanuit Gaspar is geschreven, maar dat de titel gewijd is aan Lyssa. Zij speelt zeker een bepalende rol maar ik had een andere verwachting van haar leven. Lyssa en Gaspar hebben gevoelens voor elkaar ontwikkeld en Gaspar gaat om met Victor. Maar de rol van Gaspar heeft de overhand in dit debuut. Hierdoor werd ik als lezer op het verkeerde been gezet. Persoonlijk had ik voor een andere titel gekozen. Het boek voelt mannelijker aan dan de titel doet beloven. 

Lyssa heeft bij mij geen lange indruk achtergelaten. Persoonlijk hou ik van boeken die mij na het lezen nog tot denken aanzetten. Wat wil de auteur mij vertellen? Wat heeft het thema met mij gedaan? Ik heb dat bij dit boek gemist. 

Maar Lyssa is voor de mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, een mooi boek. Liefde, dood en vriendschap zijn de emoties die Tom Hofland de boventoon heeft laten voeren in de Russische geschiedenis. Voor een debuut heeft de auteur zeker zijn stempel gedrukt. Ik geloof dat Tom zeker meer in zijn mars heeft.

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten