Recensie literaire roman, De Kuur, Emily Kocken
De kuur is een complexe, aparte, literaire roman over volwassen worden. Het bevat filosofische overpeinzingen en symboliek.
| auteur: Emily Kocken| uitgeverij: Querido| paperback en e-book| recensent: Fany van Hemelen|
Recensie De Kuur
Inhoud
De Kuur verwijst vaak naar ‘De Toverberg’ met citaten en personages die lijken op die uit Thomas Mann zijn boek. Toch is het een verhaal dat, hoewel geïnspireerd door De Toverberg, op zichzelf staat. De Kuur is een verhaal over hoe tijd beleefd wordt. Meer nog over het volwassen worden en je eigen visie ontwikkelen.
Yves is een zakenman die gefascineerd is door ‘De Toverberg’ van Thomas Mann. Zijn nieuw samengestelde gezin heeft deze obsessie steeds van dichtbij meegemaakt. Na zijn scheidingen zijn zijn drie zonen Brie, Jean en Kick vrijwillig bij hem blijven wonen. Ook zijn dochter Billy is nog steeds deel van het gezin. Aan de keukentafel bij Yves wordt vaak gediscussieerd. Soms gaat het er heftig aan toe tijdens deze gesprekken. Yves is namelijk een dominante vader die graag zijn eigen visie wil opdringen. Zijn kinderen delen zijn idee zeker niet altijd en zijn z’n bezetenheid rond Thomas Mann stilaan beu.
Wanneer Yves 60 wordt, neemt hij een besluit. Hij wil met zijn dierbaren Davos bezoeken. Deze plaats staat symbool voor Thomas Mann en hij wil deze ervaring met hen delen. Tijdens de reis naar de Schatzalp in Davos wil hij ook zijn nieuwe vriendin Barbara laten kennismaken met zijn kinderen. De kuur gaat over samen de berg opgaan om verbinding te vinden. Het boek gaat voor een groot deel over de voorbereiding van de reis. Wanneer de familie dan op de berg aan komt, wordt er ingespeeld op de interactie tussen het gezin en het personeel van de berg. Maar wat gebeurt er echt op de berg ? Zijn de mensen rondom Yves onder de indruk of worden de relaties juist op scherp gezet hier? En heeft Yves andere plannen dan het lijkt? Blijft De Toverberg zijn geheimzinnigheid bewaren of ziet de toekomst er anders uit?
Persoonlijke Leeservaring
Fany van Hemelen: De Kuur is complexe, aparte literatuur over volwassen worden. Yves denkt dat hij het allemaal beter weet en heeft een plan voor zijn gezin. Boeiend vond ik dat zijn geliefden vaak anders dachten en zelfs durfden afwijken van zijn standpunten. De karakters zijn goed beschreven en ik voelde hun afkeer, maar vaak ook hun liefde voor elkaar. Wanneer Barbara en de kinderen op de bestemming zijn is hun onzekerheid duidelijk . Allen zijn ze op zoek naar antwoorden.
Dit is een traag boek met vele kanten. De dialogen waren boeiend maar soms te uitvoerig beschreven. Het is een boek met diepere lagen. Niet enkel de karakters van de personages komen tot leven. Ook voorwerpen en begrippen zoals de berg, hebben een eigen stem en verhaal. Ik heb af en toe moeten doorbijten om verder te lezen. Ik dacht dat ik het boek anders zou hebben ervaren, als ik ‘De Toverberg’ gelezen had. Hoewel de schrijfster je het boek van Thomas Mann wel leert kennen, voelde ik niet echt die klik die ik anders misschien wel zou hebben. Bepaalde passages waren langdradig, dan wou ik dat het verhaal verder ging. Toch werd ik beloond want het verhaal is anders dan anders en de moeite waard. Hou je van filosofische overpeinzingen, symboliek en literatuur? Dan is dit een boek voor jou.
Gerelateerd:
- Winacties op Onlybyme.
- Boekrecensies op Onlybyme.
Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.