Kruimels zijn ook brood

Recensie Kruimels zijn ook brood, Marelle Boersma

Wendy over Kruimels zijn ook brood:

‘Je wordt zo in het verhaal gezogen dat het boek bijna niet weg te leggen is. Als lezer wil je weten hoe zij over iets denken en mee filosoferen met hun gedachtes.’

Kruimels zijn ook brood

| auteur: Marelle Boersma, Joop Boersma | uitgeverij: Droomvallei | paperback | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie Kruimels zijn ook brood

Inhoud

Deze autobiografische roman bevat twee levensverhalen. Marelle vertelt over haar leven en Joop over het zijne. Vader en dochter komen zo meer over elkaar te weten en leren dat ze meer op elkaar lijken dan ze dachten.

Het ontstaan van Kruimels zijn ook brood

Joop wordt 90 en Marelle heeft net een huis in Portugal gekocht. Ze besluiten samen dat ze een dag uittrekken om te wandelen en te praten over het leven dat hebben. Ze wandelen samen door Sonsbeek en Joop vertelt hoe hij is opgegroeid. Hoe zijn ouders en grootouders waren en hoe hij de oorlog is doorgekomen. Hoe hij het vaderschap heeft ervaren en welke beslissingen er voor hebben gezorgd dat hij nu is waar hij is.

Marelle vertelt ook over haar leven. Hoe zij haar vader als kind zag en wat haar grote keerpunten waren in het leven. Bijvoorbeeld het overlijden van haar zusje. Eén gebeurtenis, twee verhalen. Ondanks dat Joop geen prater is, kan hij deze dag veel vertellen. Tussen de stiltes door, waarin ze nadenken over wat er gezegd is en bedenken wat ze zelf gaan antwoorden, worden diepste gevoelens en gedachtes gedeeld.

Marelle en Joop geven deze dag de informatie die de ander wil. Wat zit in de genen en wat is door de omstandigheden zo gekomen? Ze sporten beiden, voelen zich beiden een buitenbeentje en hebben ook hetzelfde doorzettingsvermogen. Toch komen ook de verschillen aan de beurt. Komt dat door de verschillende tijden van opgroeien?

Het hele verhaal wordt afgesloten met een mooie anekdote als ze een gedicht lezen bij de Rijn.

Persoonlijke Leeservaring

Wendy (41)Dit boek vraagt gewoon om gelezen te worden. Het is goed opgezet en leest zeer gemakkelijk weg. Dit komt vooral ook door de duidelijk hoofdstukindeling waar boven staat wie er aan het woord is, waar het zich afspeelt en in welk jaar.

Je wordt zo in het verhaal gezogen dat het boek bijna niet weg te leggen is. Als lezer wil je weten hoe zij over iets denken en mee filosoferen met hun gedachtes.

Het mooie van dit boek is dat het eigenlijk twee biografieën in één boek is. Twee mensen die meer naar elkaar toe groeien en elkaar beter willen leren kennen. Dit sprak mijn enorm aan in het verhaal.

De gevoelens, twijfels en keuzes waar ze voor staan, worden heel goed beschreven en daardoor kon ik met Marelle én met Joop meeleven.

Kruimels zijn ook brood. Je bent maar een kruimel van alles in deze wereld maar je hoort er wel bij. Geweldig bedacht deze titel. Zo’n breed gezegde en zo waar. En dat begrijp ik nu nog meer na het lezen van dit boek.

Namens de uitgeverij mogen we een exemplaar van deze bijzondere autobiografische roman weggeven met een winactie.

Ben jij een roman liefhebber en/of fan van de schrijfstijl van Marelle Boersma en wil je ook graag een ander genre van haar hand ervaren op papier? Doe gerust mee!

Winactie Kruimels zijn ook brood

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 2 juli middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten