Koorts

Recensie Koorts, Deon Meyer

In Koorts gaat het niet om de moord. Het gaat om humane relaties die onder spanning komen te staan, hoe iedereen zijn eigen waarheden en prioriteiten heeft.

Koorts

| auteur: Deon Meyer | uitgeverij: A.W. Bruna |  paperback en e-book | recensent: Evy De Brabander |

Recensie Koorts

Inhoud

In een post-apocalyptische wereld proberen Nico Storm en zijn vader Willem te overleven. De Koorts heeft vijfennegentig procent van de wereldbevolking uitgeroeid. De wereld is als het ware stilgelegd. De overlevenden proberen genoeg voedsel binnen te krijgen maar de voorraden raken uitgeput. De mensen hebben moeite om zich opnieuw te organiseren in samenlevingen en er zijn bendes die het makkelijker vinden om gewoon alles wat ze nodig hebben te stelen van anderen. De wereld is hard en meedogenloos. Het is ieder voor zich.

In deze chaos probeert Willem Storm een nieuwe samenleving op te bouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof in Zuid-Afrika. Hij heeft deze plaats zorgvuldig gekozen vanwege de beschutte ligging en de eventuele mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Ze roepen de  overgebleven mensen op om zich bij hen te voegen. Terwijl de samenleving groeit, bouwen er ook onderhuidse spanningen op binnen de grenzen. En dan slaat het noodlot toe…

Persoonlijke Leeservaring

Evy: Ik wou dit boek graag lezen. Ik was nieuwsgierig geworden na ‘De vrouw in de blauwe mantel’, het geschenk van de spannende boekenweken en tevens mijn kennismaking met Deon Meyer.  Natuurlijk had ik de korte inhoud niet gelezen (wat ik wel vaker doe, ik kies dan een boek ‘op het gevoel’) en wat ben ik daar blij mee! Het boek heeft me verrast op een manier waarop weinig boeken me verrassen!

De eerste zin van het boek : ‘Ik wil je vertellen over de moord op mijn vader’ zal iedereen die dit boek gelezen heeft waarschijnlijk altijd bijblijven. Mij in ieder geval wel. Ik vermoed dat een deel van de lezers het boek niet gaat lezen omwille van deze eerste zin. Het feit dat op de achterflap al te lezen is dat Willem Storm vermoord wordt is voor sommige mensen een soort verraden van de clou. Maar in dit verhaal gaat het niet om de moord. Het gaat om humane relaties die onder spanning komen te staan, hoe iedereen zijn eigen waarheden en prioriteiten heeft, en hoe deze botsen met de werkelijkheid…. Waarom maken we als mens en als samenleving bepaalde keuzes?

De schrijfstijl is wel wennen maar neemt je ook mee op een bepaalde manier. Het Zuid-Afrikaanse sausje dat over de zinnen gegoten was, sprak mij erg aan. Ik had het gevoel dat ik door de wisselende vertelperspectieven de verschillende personages veel beter leerde kennen. Elk personage had als het ware een authentieke klank. 

De chronologie van het boek wordt afgewisseld met veel flashbacks en flashforwards. Deze dragen bij tot het opbouwen van de spanning, en maakten mij erg nieuwsgierig naar het complete verhaal. Ik denk dat ik daardoor nog meer ín het verhaal gezogen werd. Telkens als ik begon met lezen had ik moeite om het boek weer weg te leggen. Toch moest ik tijdens het lezen, en ook ná het lezen, soms alles even laten bezinken…

Is dit boek een thriller?

Ik weet het niet… Ik vind dit persoonlijk een vraag die niet relevant is en ik laat jullie lekker zelf beslissen! Het is in ieder geval een reis die je als lezer moet maken! En laat me na de reis weten wat je er van vond… Want ik ben erg benieuwd! Zit er in jou een Willem of een Nico Storm verscholen?

 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten