kleine zwarte leugens

Recensie Kleine zwarte leugens, Sharon Bolton

Medusa: ‘Kleine zwarte leugens is een weergaloze thriller die je niet in de koude kleren gaat zitten, wat een geweldig boek. Kan hem elke thrillerfan aanraden!

Nagelbijtend spannend tot het eind aan toe’.

Kleine zwarte leugens

| auteur: Sharon Bolton | uitgeverij: AW Bruna | paperback en e-book| recensent: Medusa de Wit |

Recensie Kleine zwarte leugens

Inhoud

Wat is het ergste dat je beste vriendin je kan aandoen ?

Het was geen opzet. Een moment van onoplettendheid, een tragisch ongeval-en twee kinderen komen om. Die van jou. Op een eiland met maar weinig inwoners is het onmogelijk om de vrouw die je leven kapot heeft gemaakt te ontlopen. Elke toevallige ontmoeting is een pijnlijke herinnering aan alles wat je hebt verloren: je gezin, je toekomst, je gezonde verstand. Hoe lang duurt het dan nog voordat de gedachte aan wraak onweerstaanbaar wordt?

Dus nu…wat is het ergste dat jij je beste vriendin kunt aandoen?

Catrin Quin werkt voor het Natuurbehoud op de Falklandeilanden. Drie jaar geleden op 3 november raakte zij alles kwijt wat haar lief was door een fatale fout van haar beste vriendin Rachel. De auto van Rachel met hierin Ned en Kit, Catrin’s zoons stort van een klif, beide jongens zijn op slag dood. Catrin, op dat moment zwanger van haar derde kindje wordt ziek van verdriet en verliest hierdoor ook haar derde kindje, hij wordt dood geboren. Een scheiding met haar nu ex-man Ben wordt haar ook niet bespaard. Hij is de vrouw kwijt waar hij ooit zoveel van hield en komt op een dag thuis dat hij bij haar weggaat en met een collega een nieuw leven wil opbouwen, toch lijkt de scheiding Catrin maar weinig te doen.

Catrin kan er niet mee omgaan dat haar kinderen er niet meer zijn, ze voelt hun aanwezigheid in huis nog altijd om zich heen, maar wordt elke keer weer wakker in een koud en eenzaam huis. Intens verdriet maakt plaats voor woede en woede voor een alles verterende haat, ze zint op wraak op haar beste vriendin die haar leven kapot heeft gemaakt.

Vermissingen

Op de Falklandeilanden raken de jaren hierna drie kinderen vermist, iets meer dan twee jaar geleden de eerste Fred Harper, hij was 5 jaar en raakte vermist tijdens de sportdag op Falkland. Anderhalf jaar geleden raakt er weer een kind vermist, dit keer gaat het om Jimmy Brown, 7 jaar, hij wordt als laatste gezien op Surf Bay waar Rachel woont.

Dan raakt er opnieuw een kind vermist, Archie West, drie jaar. Een grote zoektocht wordt op touw gezet. De eiland bewoners geloven nog steeds niet in opzet, per slot van rekening zijn ze omringt door water dus kan een weggelopen kind makkelijk verdronken raken of van een klif zijn gevallen en door het water zijn meegenomen.

Callum een oorlogsveteraan met PTSS en zeer goede vriend van Catrin heeft hier zijn eigen theorieën over. Hij vraagt Catrin dan ook om met haar boot op onderzoek uit te gaan op de Endeavour, ėėn van de vele scheepswrakken die in het water liggen om de eilanden heen. Hier vinden ze een afschuwelijke vondst. Zeker is dat het niet het recent vermiste jongetje Archie is, maar wie dan wel? Al snel komt hier duidelijkheid over en is het hele eiland al snel in de ban van de verdwenen kinderen.

Reddingsactie

Woensdag 2 november. Archie is nog steeds vermist, maar Catlin moet voor haar werk een grootscheepse reddingsactie ondernemen, er zijn 176 walvissen (Grienden) aangespoeld op het strand. Na uren te hebben geprobeerd de walvissen te redden en terug in zee te krijgen moeten ze opgeven, ze blijven terugkomen op t strand. Catlin moet de moeilijke beslissing nemen om de dieren uit hun lijden te verlossen. Natuurlijk wordt dit groot nieuws en wordt Catlin als een wrede vrouw in de media neer gezet die bijna 200 walvissen heeft vermoord. Hierna wordt het al snel een grote ellende. Ondanks dat Callum en Rachel het vermiste jongetje Archie terugvinden en weer veilig thuis brengen.

Niet veel later op 3 november raakt het jongste zoontje van Rachel vermist: Peter 2 jaar oud. Al snel richten alle verdenkingen zich op Catlin. Hier begint de zoektocht naar wie er achter de vermissing van Peter zit, alle ogen zijn gericht op Catlin, maar is zij ook de daadwerkelijke dader? En als Catlin het niet is wie dan wel?

Persoonlijke Leeservaring

Medusa: Dit boek heeft me verrast, wat begon als een boek met heel veel informatie werd al snel spannend en neemt je mee in duizelingwekkende vaart op zoek naar de dader. In een boek waar niks is wat lijkt of moet zijn raak je verstrikt in verschillende motieven van meerdere verdachten.

Als je denkt te weten wie het is, nee dan zit je fout. Al snel weet de schrijfster er zo een draai aan te geven dat je niet meer weet wie het nou wel is en wordt je verdachtenlijstje groter en groter. Het is ontzettend knap geschreven, ik durf eerlijk te zeggen dat ik altijd vrij snel doorheb welke kant het op gaat in een thriller, maar in deze kwam ik er echt pas op het laatste moment achter. Ontzettend knap!!! 

Het boek is opgesplitst in 3 delen, Catlin, Callum en Rachel. Je leest alles in de “ik” vorm, hier moet je wel tegen kunnen, maar ik moet zeggen dit is wederom zo goed gedaan dat je er al snel inzit en het erg goed te volgen is.

EEN AANRADER!

Wat een verhaal, een geweldige thriller op topniveau. Ikzelf kon het boek niet wegleggen en had ‘m heel snel uit. Ik moest gewoon weten hoe alles in elkaar zat en hoe het af zou lopen. Ben jij ook iemand die van spanning houdt dan is dit boek een absolute aanrader. Ik ben in iedere geval heel erg benieuwd naar andere boeken van deze schrijfster, ik kende nog niks van haar, maar ze is goed! Ik ben om en ben mega benieuwd naar volgende boeken van Sharon Bolton.

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten