Kleine helden zijn wij

Recensie Kleine helden zijn wij, Stijn van der Loo

Kleine helden zijn wij is gebaseerd op waargebeurde feiten, over de mantelzorg voor een dementerende moeder.

Kleine helden zijn wij

| auteur: Stijn van der Loo | uitgeverij: Querido | paperback en E-book | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie Kleine helden zijn wij

Inhoud

Smolder is bedrogen en verlaten door zijn vrouw. Ze wonen wel nog in het appartement maar hebben dat zo verbouwd dat het nu 2 aparte woningen zijn. Hij woont in het ene, zijn vrouw en haar nieuwe vriend in het andere. Hun zoon vindt het wel prima zo en kan makkelijk wisselen.

Smolders moeder woont in de buurt van Eindhoven, hij in Amsterdam. Ze begint te dementeren. Smolder en zijn zus doen er alles aan om haar zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Moeder wil absoluut niet naar een tehuis.

Ze krijgt zoveel mogelijk hulp van haar gemeenschap, maar na een tijdje blijkt dat niet genoeg. De thuiszorg wordt mee ingeschakeld maar die doen moeilijk over de hond. Die moet in een aparte ruimte zitten als zij komen maar moeder vergeet dat door haar dementie.

Ondertussen probeert Smolder er zo goed als mogelijk te zijn voor zijn zoon, zijn moeder en zijn werk. Hoe lang kan hij de ballen nog in de lucht houden? Kunnen ze moeder behoeden voor het tehuis of moet ze er tóch heen?

Persoonlijke Leeservaring

Wendy (42): Kleine helden zijn wij, is een eerlijk en open boek over mantelzorger zijn. Hoe is het om een dementerende moeder te hebben die zo ver van je weg woont? Dan heeft zijn moeder ondanks alles toch nog een hele sterke eigen wil. Hierdoor is de zorg rondom haar wat lastiger te regelen want ze willen ook moeder tevreden houden.

Stijn van der Loo weet deze lastige periode goed te beschrijven. Door de nodige humor wordt het verhaal toch vrij luchtig gehouden. Dat vond ik echt een pluspunt met dit vrij zware onderwerp. Zoals in het boek zelf staat:

‘want een mens mag vergeetachtig zijn, maar dat is nog geen reden om te gaan sikkepitten.’

Smolder worstelt met zijn scheiding, wil er zijn voor zijn zoon, heeft ook nog werk en zorgt ondertussen, samen met zijn zus, voor zijn moeder. Dit alles wordt op een rauwe manier beschreven, niet mooier gemaakt dan het is, maar gewoon zoáls het is.

De situaties zijn herkenbaar en mede door zijn schrijfstijl, kan je je goed inleven in de personages. Hierdoor is het een boek geworden dat ik graag in de boekenkast zet en er ook nog eens uit zal halen om het te herlezen. Ook door de cover is het al een mooi boek. Een portret van de moeder siert de voorkant van Kleine helden zijn wij. En mantelzorgers zijn ook helden. De perfect gekozen titel.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten