Klein land

Recensie Klein land, Gael Faye

Klein land is een boek over de oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s in Burundi en Rwanda. Gezien door de ogen van een jonge jongen.

Klein land

| auteur: Gaël Faye | uitgeverij: Hollands Diep | paperback en E-book | recensent: Yvonne Vogels |

Recensie Klein land

Inhoud

Het begint in het heden, de volwassen Gabriel vertelt dat hij al jaren in Frankrijk woont, en dat hij het daar fijn heeft maar dat de spoken uit zijn verleden hem blijven achtervolgen. Dan begint hij zijn verhaal over dat verleden. Een gelukkig verleden, zo lijkt het. Hij woont met zijn vader en moeder in Burundi, Afrika.

Zijn vader is een Fransman en zijn moeder een Rwandese, een Tutsi. Zijn vader is het geluk komen zoeken in Afrika, het mooie klimaat en het prettige werken en natuurlijk zijn mooie vrouw hebben hem dit geluk gegeven. Als na jaren van samenzijn het huwelijk tussen de ouders van Gabriel kapot gaat blijft hij bij zijn vader wonen. Zijn jongere zusje Ana gaat in eerste instantie met haar moeder mee. Later woont zij ook weer daar.

Ondertussen breekt de oorlog uit in Rwanda, tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. In Burundi, en zeker in de wijk waar Gabriel woont krijgen ze er maar weinig van mee, tot de oorlog ook de grens oversteekt en zelfs in de multiculturele wijk waar Gabriel woont zijn sporen na laat. De hechte vriendengroep waar hij bij hoort als tienerjongen krijgt een klap.

De verschillen in ras en afkomst worden zichtbaar en raken hen als een zwaard. Het boek is een relaas door de ogen van een tiener jongen, wat soms ook wel wat kinderlijk geschreven is, maar het verwoord precies hoe de jongen zich voelt, en hoe hard de oorlog kan zijn.

Persoonlijke Leeservaring

Yvonne: Gaël Faye heeft Klein land geschreven met een missie, zo heb ik het tenminste ervaren.

Hij beschrijft het leven van een 10-jarig jongetje wat woont in Burundi, Afrika. De jongen is de zoon van een Rwandese moeder en een Franse vader. Dat hoeft geen probleem te zijn als alles goed gaat, helaas breekt er in buurland Rwanda een hevige burgeroorlog uit tussen de Hutu’s en de Tutsi’s. Als je het boek leest, merk je dat dit eerst aan de jonge Gaby voorbij gaat. Het is niet actueel want in zijn land is het allemaal mogelijk, de vrede tussen alle culturen.

Ik las dit boek met veel interesse want hij omschrijft alles heel kleur-en geurrijk. Ik voelde het alsof ik ook daar in de steeg van de wijk liep. Dat ik samen met Gaby en zijn vrienden mango’s stal uit de tuinen van de buren en deze dan weer verkocht alsof het de mijne waren. Maar ook voelde ik de angst van de kleine jongen die hij was toen de burgeroorlog ook naar zijn land kwam. De schoten die om zijn oren vlogen, de angst die hij voelde als hij weer een dag niet uit huis mocht van zijn vader, of eigenlijk zijn huis niet uit kon vanwege de hevige gevechten op straat.

Ik voelde zijn ongelijkheid, zijn zoektocht naar wie hij is en hoe belangrijk afkomst is op het moment dat er oorlog is. Hoe wreed mensen kunnen zijn, hoe zwart wit zij kunnen kijken naar elkaar en elkaar gewoon veroordelen. Zelfs kinderen onder elkaar. Dit boek laat een wereld zien die ik alleen kende van tv, van de nieuwsberichten die ik gehoord en gelezen hebben maar die niet de impact hadden die dit boek wel heeft.

 

Winactie Klein land

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Klein land wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 28 januari middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten