Kintsukuroi

Recensie Kintsukuroi, Tomas Navarro

Kintsukuroi; hoe lijm jij je scherven na een tegenslag in je leven? 

Kintsukuroi

| auteur: Tomas Navarro | uitgeverij: Xander | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Kintsukuroi

Inhoud

Wanneer een aardewerk kopje valt, breekt hij in scherven. Wat als dit kopje jouw leven was?

De auteur maakt in dit boek deze vergelijking per hoofdstuk waarbij een kintsukuroi-meester het kopje herstelt met goud. Het is niet erg als je de breukvlakken blijft zien. Dit laat zien dat het aardewerken kopje kostbaar en mooi is geworden. In het dagelijks leven is het precies hetzelfde. De breukvlakken zijn jouw kwetsbaarheden maar je kunt ze wel herstellen met een mooi breuklijn in je ooghoek.

Tomas Navarro, psycholoog van beroep, neemt de lezer per hoofdstuk mee hoe je zelf je breuklijnen kan helen. Hij heeft zich jaren verdiept in het Japanse principe, de kintsukuroi.

Hoe kun je zelf je imperfecties onder ogen zien en deze accepteren zodat je een gelukkiger persoon bent? Waarom kijken we zo snel naar onze tekortkomingen?

Per hoofdstuk wordt er uitgebreid gekeken hoe je de muur om je heen kan laten zakken. Daarnaast bespreekt Tomas Navarro onze reactie op mislukkingen en tegenslagen in het dagelijks leven en in relaties naar anderen.

Waarom maken wij het onszelf zo moeilijk als we tegenslag ervaren in ons leven?

Tomas Navarro schrijft met een fijne, vlotte, begrijpelijke pen. In het eerste deel neemt hij de lezer mee met de meest voorkomende vraagstukken in ons leven. Zo haalt hij in een hoofdstuk het vraagstuk aan ‘waarom ik?’ of ‘waar zit de pijn?’

In het tweede deel beschrijft hij verschillende situaties die in veel levens voorkomen. Zo legt hij de situatie voor ‘wat als ik ontslagen wordt?’ en ‘hoe ga ik met ontrouw om’.
Stap voor stap neemt hij de lezer mee en biedt hij adviezen aan hoe je hier mee om kunt gaan en hoe je hier sterker uit kunt komen. Hoe lijm jij je eigen aardewerken kopje? Hoe plaats jij de scherven terug? Hij adviseert de lezer om je littekens te tonen omdat dit je leerweg is geweest.

In het laatste deel, deel 3 legt hij aan de lezer uit hoe je het geleerde kunt integreren in het dagelijks leven en hoe je het kunt volhouden. Hij beschrijft Bizen-yaki in korte hoofdstukken.

Met deze adviezen sta je sterker in het leven en kun je terugkijken na je eigen gelijmde aardewerken kopje met zijn prachtige gelijmde scherfstukjes.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette (41): Ik was benieuwd naar dit boek omdat ik wilde weten of de benadering van Tomas Navarro echt zo anders is dan ik eerder heb gelezen in ander zelfhulpboeken. De voorbeelden zijn voor mij niet nieuw. Dit is ook wel te begrijpen omdat de auteur de dagelijkse problematiek beschrijft. Veel mensen herkennen dit.

Kintsukuroi is een makkelijk geschreven boek dat heel begrijpelijk is voor zowel beginners al gevorderden. Er is niks zweverigs aan waardoor het lezen ook makkelijk gaat. Geregeld heb ik gedacht ‘hé… wat herkenbaar zeg’.

Een pluspunt is de opbouw van het boek. Door de duidelijke uitleg loop je heel gemakkelijk door de 3 delen heen. De tips en adviezen zijn makkelijk toe te passen in het dagelijks leven en worden op uitvoerbare wijze beschreven. Af en toe lijkt Tomas Navarro makkelijk door de problemen heen te gaan. Voor mijn gevoel is dit ook om de lezer mee te nemen in de positieve flow en niet te lang te blijven hangen in wat niet goed gaat of goed voelt.

Ik heb genoten van Kintsukuroi. Elke avond las ik op bed een stukje van het boek. De auteur weet op een simpele manier de lezer mee te voeren waardoor de lezer zelf aan de slag kan gaan met zijn tekortkomingen.

Kintsukuroi is een aanrader voor lezer die houden van zelfhulp boeken. Vooral de wijze van schrijven en de herkenbare voorbeelden maken het tot een goed geschreven boek.

Heb je geen problemen, dan nog is het een boek dat je makkelijk leest en tot je nadenken kan zetten.

 

Winactie kintsukuroi

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je kintsukuroi wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 8 april middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten