Recensie – kinderboek Rick is er niet meer
Recensie Rick is er niet meer
Geschreven door Marcella Luiken en Esther van der Ham.
Moeder Wendy en dochter Quinty lazen samen het boek ‘Rick is er niet meer’ en geven hun indrukken over het boek, het verhaal en de geschiktheid om te gebruiken bij rouwverwerking door kinderen.
De eerste keer dat Quinty het boek in handen kreeg, bladerde ze het door en zag meteen dat de hoofdstukken verdeeld waren met kleuren. “Dat is leuk”, zei ze, “en handig ook, want dan kan je meteen zien waar je bent gebleven.”
Quinty (10): Rick en Donna zitten in groep 6 en zijn hele goede vrienden. Donna is verdrietig omdat haar vriend Rick ziek is en dood gaat. Dat vindt Donna natuurlijk niet leuk. Ze gingen in het ziekenhuis op bezoek gaan bij Rick en Donna mocht mee. Het gaat steeds slechter met Rick. Toen kwam er een brief van de school en daar stond in dat Rick niet meer naar school zou komen en geen bezoek meer kon ontvangen, omdat hij te ziek was. Donna was zo verdrietig dat ze onder een deken ging liggen met de muziek heel hard aan. Haar broer vond dat niet leuk en ze kregen ruzie. De vader had toen aan de eettafel een verrassing, maar Donna wou de verrassing niet. Het stukje dat hij dood gaat staat er niet in. Het is wel een mooi boek om te lezen, maar voor Donna, de hoofdpersoon, is het niet zo’n leuk verhaal. De tips die er in staan zijn wel handig. Achteraan is een stuk en daar kan je dingen invullen. Bijvoorbeeld hoe jij zou reageren een bepaalde situatie.
‘Een boek wat een gesprek over rouwverwerking bij kinderen op gang kan brengen’.
Algemene beschrijving inhoud: De hoofdstukindeling is opgemaakt aan de hand van de verschillende fases van rouwen (in kleuren verdeeld). Wat heel overzichtelijk en duidelijk is. Achter in het boek staan ook per fase een aantal vragen, waar de kinderen zelf over na kunnen denken. Er wordt op kinderniveau uitgelegd wat rouwverwerking is, hoe mensen kunnen zijn als ze rouwen en dat, dat gewoon bij het leven hoort. Ook worden kinderen gestimuleerd om er over te praten en de vragen te stellen, indien ze die hebben.
Wendy (40): Ik vind het een heel fijn boek omdat het een gesprek op gang kan brengen met een kind in rouw. Zelf hebben wij drie keer een speciaal persoon verloren en veel van de gevoelens en gedachten van de kinderen staan ook beschreven in het boek. En ook wat ze van ouders en familie mogen verwachten in een periode van rouw.
Dit boek is erg aan te bevelen aan kinderen, die het moeilijk vinden om te praten over rouw, maar ook aan volwassen, die het moeilijk vinden om met een kind zo’n ingewikkeld gesprek aan te gaan.
Aanbeveling
In onze ogen een aanbeveling specifiek bedoeld voor de doelgroep: kinderen in rouw en ouders van kinderen in rouw die graag een handvat gebruiken om met het kind in gesprek te gaan.
Het boek ‘Rick is er niet meer’ is verkrijgbaar bij bol.com.
Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking tussen Droomvallei Uitgeverij en Onlybyme.