jamil jamila de reis elsbeth de jager esther van der ham boek cover 9789491886430

Recensie Jamil & Jamila 3 – De reis

 Jamil & Jamila 3 – De Reis

De wereld van vluchtelingen vanuit kinderogen beschreven.Jamil & Jamila 3 - De Reis

| Auteurs: Elsbeth de Jager, Esther van der Ham | Illustrator: Esther van der Ham | Hardcover | Recensie: Barbara Oosthoek |

Recensie Jamil & Jamila 3 – De Reis

De verhaallijn laat je als kind (en volwassene) ervaren hoe het leven van een vluchteling is, vanuit de beleving van de twee kinderen, Jamil & Jamila. In dit derde indrukwekkende deel van de Jamil & Jamila serie gaat het verhaal verder waar het in het tweede deel eindigde. Het leven in het vluchtelingenkamp Bas as Salaam.

De zus van Jamil, Amira, wordt door de toenemende kou in het vluchtelingenkamp steeds zieker. Er wordt besloten dat ze zo snel mogelijk goede medische hulp nodig heeft. Helaas is die hulp in het vluchtelingenkamp niet voorhanden. Jamil gaat met zijn zus en de buurman op reis richting Duitsland. Je beleeft de reis door zijn ogen en beseft je intens hoeveel vluchtelingen moeten ontberen voor ze goed worden opgevangen. Lukt het Jamil om op tijd goede medische zorg voor zijn zus te verkrijgen? Overleeft Amira de zware reis?

 

Jamil: ‘Die boot is hartstikke klein. Moeten we daar met z’n allen in?’ Jamil raakt in paniek. ‘Dat past toch nooit?’ De smokkelaar wuift zijn bezwaar weg. ‘Het past altijd. Als je lekker dicht op elkaar zit, blijf je ook wat warmer. Jamil rilt. Het is gelukkig droog….’

vluchtelingenboot

Jamil & Jamila moeten afscheid van elkaar nemen in het vluchtelingenkamp. Jamila mag niet mee op reis van haar moeder. Ze zijn daar beiden erg verdrietig over en weten niet of en wanneer ze elkaar weer zullen zien.

Waargebeurde ervaringen

Esther van der Ham is voor dit derde deel op reis gegaan en heeft diverse plekken van de route bezocht, die de vluchtelingen afleggen richting Europa en veel met vluchtelingen onderweg gesproken. Dit om goed te kunnen verwoorden hoe het is om deze reis als vluchteling mee te maken. De belevenissen van Jamil en Jamila zijn gebaseerd op waargebeurde verhalen die Esther tijdens haar reis heeft gehoord van de vluchtelingen zelf.

De Jamil & Jamila boeken worden op scholen in diverse vluchtelingenkampen gebruikt. Het helpt de kinderen door het lezen van herkenbare situaties om hun ervaringen zelf te kunnen verwoorden en verwerken. Ook op Nederlandse scholen worden de boeken gelezen om de kinderen meer inzicht te geven over wat vluchtelingen meemaken onderweg naar Europa.

Barbara (38): Ook als volwassene komt het verhaal binnen! Je voelt ‘haast echt “hoe het voor Jamil & Jamila moet zijn… de teksten zijn krachtig, in duidelijke begrijpelijke taal.  Het verhaal komt echt tot leven. Het is een boek wat in mijn ogen zeer geschikt is voor onderwijsdoeleinden en kan helpen bij de verwerking van trauma’s van kinderen uit oorlogsgebieden.

Winactie Jamil & Jamila 3 – De Reis (GESLOTEN)

Namens Droomvallei Uitgeverij mag Onlybyme aan een lezer dit indrukwekkende boek via een winactie weggeven. Wil jij graag met je kinderen dit ingewikkelde onderwerp bespreekbaar maken, of het wellicht behandelen in de klas. Doe gerust mee.

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mail achter (is afgeschermd!) en geef aan, dat je mee wilt doen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: begin met volgen. Aangezien de uitslag daar bekend gemaakt wordt!
  • De actie loopt t/m volgende week zondag middernacht.
  • Het delen van de winactie via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd en verdubbeld je kansen, 1 of meerdere malen.

Laat het weten in je reactie, als je van extra winkans(en) gebruik hebt gemaakt en via welke sociale kanalen. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via Facebook, Twitter, Google+, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie, via deze zelfde kanalen.

Leuk als je meedoet met de winactie en veel geluk toegewenst!

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking met Droomvallei Uitgeverij.

Gerelateerd: Kinderboek Jamil & Jamila 2 – Heimwee

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten