is daar iemand

Recensie, Is daar iemand, Wouter van Noort

Door de vele inzichten en meer wetenschap van de digitale maatschappij, ben ik van mening dat iedereen, vanaf een jaar of 12, Is daar iemand moet lezen.

is daar iemand

| auteur: Wouter van Noort | uitgeverij: Thomasrap | paperback en e-book | recensent: Wendy van den Berg |

Recensie Is daar iemand

Inhoud

Een mooie afwisseling tussen anekdotes en feiten. Hoe gaat de wereld om met de digitalisatie en wat betekent dit voor de mensen. Hoe kan je een balans vinden tussen het gebruiken van je smartphone en jezelf laten gebruiken.

Ontwikkelaars doen er alles aan om je verslaafd te maken aan hun app. Wanneer je eenmaal weet hoe dat werkt, kan je er beter mee omgaan. In dit boek wordt dat daadwerkelijk uitgelegd. Het gaat van Facebook tot Pokemon-gom, maar ook een heel hoofdstuk over de data die mensen versturen: wat gebeurd daarmee?

Na het tijdperk van de techniek gaan we nu het digitale tijdperk in, zo legt de schrijver uit. We moeten hier nog een weg in vinden om goed met de digitalisering om te gaan. Uit onderzoek blijkt dat de smartphone ook invloed heeft op onze ontwikkeling. Zo kunnen wij ons minder goed concentreren. Hij legt dit uit door middel van een lichtbundel.

Als je een brede lichtbundel hebt, vergelijkt hij dat met alert zijn op je omgeving. Een smalle, gerichte bundel kan je zien als het gericht concentreren op iets. Die smalle lichtbundel wordt bij minder mensen gezien, omdat deze steeds alerter zijn op de omgeving en dan vooral op de geluidjes die uit de smartphone komen bij een nieuwe melding. Ook FOMO komt aan de orde, Fear Of Missing Out. Bang om iets te missen.

 

Persoonlijke Leeservaring

Wendy: Is daar iemand, was een boek dat ik graag wilde lezen. Zeker met 3 pubers in huis is een beeldscherm onvermijdelijk. Dus informatie hierover is welkom. Het boek begint met een anekdote die meteen laat zien, hoe verslaafd iemand kan zijn. Dat greep me meteen aan en ik wilde graag verder lezen over hoe dat kwam.

Het antwoord daarop heb ik gekregen. Met nog vele antwoorden en inzichten daarna. Ik heb tijdens het lezen heel veel ‘aha’ momenten gehad, maar ook was ik verbaasd over de industrie achter de digitalisering.

Door de vele inzichten en meer wetenschap van de digitale maatschappij, ben ik van mening dat iedereen vanaf een jaar of 12, dit boek moet lezen. Het maakt je meer bewust van waar je mee bezig bent en daardoor weet je beter hoe je dat eventueel kan veranderen.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten