Iene Miene Mutte

Recensie – Iene Miene Mutte, M.J. Arlidge

Iene Miene Mutte

Recensie Iene Miene Mutte

Geschreven door M.J. Arlidge, zijn debuut als thriller acteur. Hij schrijft al jaren voor verschillende Britse misdaadseries en dus had het boek mijn interesse zodra ik het zag, vastpakte en kocht.

Inhoud

Uiteraard geen spoilers in deze recensie, dat is dodelijk voor een thriller. Maar Iene Miene Mutte is origineel en zeer onderscheidend. Het laat je, terwijl je leest nadenken, diep nadenken. Wat zou jij zelf doen, als je voor de keuze werd gesteld? Een confrontatie met je eigen geweten. Zou je verkiezen te sterven en de ander laten doorleven, of het heft in eigen handen nemen? Zou je de ander vertrouwen; je hem/haar je leven toevertrouwen?

Het verhaal wordt gelijk in stelling gebracht. Binnen een paar bladzijdes weet je: dit boek is anders dan anders. De titel laat het al vermoeden en dat wordt bevestigd binnen een paar leesminuten. Het doorlopende vraagstuk blijft terugkomen, terwijl de weg naar de oplossing steeds dichtbij komt, naarmate de bladzijdes het einde van het boek naderen. Je krijgt vermoedens, er worden vissen uitgegooid, je wordt op het verkeerde been gebracht en weer bij de hand meegenomen.

Het einde bevat een dialoog, die weer laat nadenken. Inzage in beide partijen, hun gedachtegangen, hun beleving van wat er zich heeft afgespeeld, lang daarvoor. Kan je beide kanten begrijpen? Waarom beiden handelden, zoals gehandeld? Was het puur waanzin? Of een kern van waarheid?

Een boek dat doet verlangen naar een opvolger, een nieuw verhaal met Helen Grace als hoofdkarakter in een ander bloedstollend complot, nog te ontdekken waarover. Gelukkig is dat er: Piep zei de muis. Een boek dat nu gelijk op mijn wenslijst staat!

Andere recensies

Het boek wordt geliefd aangeprezen, ook matig ontvangen. Het ligt eraan wat voor soort thriller liefhebber de lezer is. Het plot is deels halverwege het boek al duidelijk. Als je benieuwd bent naar de achterliggende reden van het ‘waarom’, dan blijft het tot op het laatste moment een boek dat je uit wilt lezen. Is een thriller enkel maar een topper als je pas op de laatste bladzijdes weet hoe het totaal in elkaar zit, dan is dit waarschijnlijk niet de beste onder zijn soortgenoten. Hou je van de gedachtes achter de gedachte, dan zeker lezen. Ben je meer van actie, opbouwende spanning en een knallend eind, zonder te veel nadenken over wat jij zelf zou doen, dan wellicht niet de eerste keuze voor een nieuw boek. Mensen die houden van diepgang in een personage, zullen het vinden. Wellicht vrouwen meer dan mannen, al maak ik hiermee een gewaagde uitspraak, die zeker niet voor iedereen zal opgaan.

Het boek Iene Miene Mutte is onder andere te koop via bol.com.

Actie speciaal voor vaste lezers en volgers van Onlybyme  – GESLOTEN

Na het polsen op de Facebookpagina van Onlybyme van een groep vaste volgers, is besloten sommige boeken, los van een vorm van samenwerking, door te geven aan een echte liefhebster. Dit boek komt daarvoor in aanmerking.

Iene Miene Mutte – doorgeefboek actie

Deelnemen is simpel. Ben je een vaste volger van Onlybyme? Dan kan je meedoen.

  • Reageer  (met naam en mailadres) en laat weten dat je dit boek graag wilt lezen en er geen bezwaar tegen hebt, dat ik het al heb gelezen en het boek dus niet meer totaal ‘nieuw’ is.
  • Like én deel het bericht op Facebook en/of Twitter.
  • De winnaar wordt per email benaderd en de uitslag gedeeld op de Facebookpagina van Onlybyme.

Veel succes met winnen!

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten