Houtrot

Recensie Houtrot, Rinske Hillen

Een huis davert op zijn grondvesten, een gezin wankelt! Houtrot is een debuut over een verwoestend geheim.

Houtrot

| auteur: Rinske Hillen | uitgeverij: Querido | paperback en E-book | recensent: Fany Van Hemelen |

Recensie Houtrot

Inhoud

In Houtrot schetst debutante Rinske Hillen de moeilijke relaties in een huis aan de Amsterdamse Keizersgracht. Houtrot gaat over de relaties in huize Wenksterman. Bram Wenksterman heeft lang voor zijn zieke vrouw Veerle gezorgd. Nu ze is opgenomen in een psychiatrische instelling durft hij voor zijn eigen verlangens te kiezen. Met Ella, de nicht van zijn vrouw, heeft hij schijnbaar het geluk gevonden maar dan komt zijn dochter Amber bij hem inwonen. Hoe gaat hij haar vertellen over zijn nieuwe geliefde en hoe gaan ze beiden reageren?

Bram is namelijk bang om zijn dochter, net zoals Veerle, te verliezen. Beide zijn erg gevoelig en snel gekwetst. Amber heeft net haar studies afgebroken en heeft het al lastig genoeg. De relatie wordt dus verzwegen maar Amber ontdekt al snel de waarheid. De band tussen vader en dochter, die al niet echt hecht was, wankelt. Niet alleen in de fundering van het huis zitten barsten maar ook de relaties onderling hebben hun gebreken. Het huis moet dringend hersteld worden maar Bram heeft geen geld, enkel schulden.

Hij moet noodgedwongen financiële steun vragen aan zijn schoonvader. Maar hoe pakt hij dit het best aan? Niet iedereen was namelijk blij met de gedwongen opname van Veerle. Ella wil voor Bram zijn vijfenvijftigste verjaardag een feest organiseren. Tijdens de party escaleert heel de situatie en dan verandert alles. Houtrot is geïnspireerd op de waargebeurde geschiedenis van twee grachtenpanden. Dit is een filosofische roman over schuld, verraad en loyaliteit.

Persoonlijke Leeservaring

Fany: Het verhaal is prachtig opgebouwd en de situatie perfect weergegeven maar ik miste zelf iets. Het leek alsof ik aan de zijlijn stond en toekeek. Misschien dat ik door deze aparte ,bijna onbewogen aanpak, niet echt meeleefde met de personages. Houtrot is ontegensprekelijk een goed debuut door de mooie zinnen, filosofische inslag en het fijn geconstrueerde drama.

Haarscherp analyseert de schrijfster de problemen van dit huis en zijn bewoners. Stilletjes aan ontvouwt er zich een waar familiedrama. De auteur neemt haar tijd om deze met mondjesmaat te onthullen en observeert vooral. De opbouw van de tragedie en de schets van de familierelaties is met ingehouden emotie verteld. Na de escalatie op het feest ging het voor mij wat te snel en het einde kwam vrij abrupt. Het leek wel alsof alles ineens in elkaar moest passen en het einde voelde wat geforceerd en te perfect aan voor mij. Toch is dit debuut met rake pen geschreven en een mooie weergave van wat de gevolgen kunnen zijn van een tragische gebeurtenis.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten