Het wilde leven van Benjamin Bontje

Recensie Het wilde leven van Benjamin Bontje, Barbara Jurgens

Het wilde leven van Benjamin Bontje is een spannend boek waarbij de jonge lezer zeker op het puntje van zijn stoel zal zitten!

Het wilde leven van Benjamin Bontje

| auteur: Barbara Jurgens |illustrator: Harmen van Straaten |uitgeverij: Moon | hardcover en E-book | recensent: Antoinette en Katinka van Steeg |

Recensie Het wilde leven van Benjamin Bontje

Inhoud

Samen met zijn moeder woont Benjamin Bontje, een nette tamme rat in een dierenwinkel. Zijn vader en broertjes en zusjes zijn er niet meer.
Op een dag wil een klein jochie, Daniel, Benjamin Bontje kopen. Hoe moet Benjamin zonder zijn moeder verder?

Toch heeft Benjamin Bontje het naar zijn zin bij het kleine jochie maar zou liever bij zijn moeder zijn.

Wanneer op een dag Mietje en ouwe Rattus op de kamer van Daniel verschijnen en Benjamin Bontje besluit met hun mee te gaan, veranderd zijn leven compleet. Via de wc verdwijnen ze in het rioolstelsel van Amsterdam, ook wel Mokum genoemd door de ratten.

Dit leven is zo anders dan hij was gewend! Het is er vies, ze eten maar raar en dat taalgebruik! Benjamin Bontje komt letterlijk in een andere wereld terecht. De familie Rattus blijkt namelijk een boevenfamilie te zijn!

Benjamin Bontje moet goed opletten wat er allemaal om hem heen gebeurt. Zo zijn er andere dieren met snavels, meeuwen genoemd, die je zomaar kunnen meenemen. Rita Rentakil en haar hulpje Sipfried rijden namelijk met hun wagen door Mokum om de ratten uit te roeien.

Het eten vinden ze voornamelijk in de bioscoop waar ze geregeld heen gaan. De mensen laten hier zo veel eten vallen dat de ratten genoeg te eten krijgen.

Benjamin Bontje heeft het geluk de mensentaal te verstaan.

Als hij hoort dat Rita Rentakil naar de Westerkerk wil gaan om daar de dieren te verdelgen komt hij in actie. Daar woont namelijk opa Rattus met andere zieke en zwakke ratten. Ze moeten daar weg!

Ze besluiten de ratten naar de voorraadkamer van Paleis op de dam over te brengen voordat het te laat is. Het is een gevaarlijke keuze omdat dit ook de plek is waar Rita Rentakil komt. Benjamin Bontje kan niet wennen aan zijn leven als rioolrat en mist zijn moeder enorm! Melie Rattus krijgt medelijden met hem en wil hem helpen zoeken naar zijn moeder.

Eerst moet er een opdracht gebeuren. Benjamin Bontje moet de familie Rattus helpen met een grootse kraak. De voorraadkamer van het Paleis op de dam is het doelwit. Zal het ze lukken om de kraak te plegen want het Paleis op de dam wordt door Rita Rentakil bewaakt.

Na een spannende climax wil Benjamin Bontje maar een ding nog. Hij wil zijn moeder zien. Hij heeft namelijk de toren herkend die hij altijd zag vanuit de dierenwinkel. Samen met de familie Rattus gaan ze op zoek naar zijn moeder. Zullen ze zijn moeder vinden? Kan Benjamin Bontje zijn leven met de familie Rattus loslaten?

ben 5

benj

ben 3

Persoonlijke Beleving

Antoinette(41): Benjamin Bontje is echt een geweldig boek voor kinderen vanaf 8+. Het boek speelt zich af in de riolen van Amsterdam.

Barbara Jurgens heeft hier geweldig op ingespeeld door veel gebruikt taalgebruik te integreren in het boek. Achterin het boek staat een verklaring van de gebruikte woorden. Jammer dat ze dit niet aangeeft als de kinderen het boek gaan lezen. Niet iedereen kijkt gelijk achterin het boek, vermoed ik zo.

Wat maakt Benjamin Bontje prachtige avonturen mee! Hij wordt van een nette rat een echte straatrat. Ik kan niet anders dan lovend zijn over Het wilde leven van Benjamin Bontje! Het is een boek dat de jonge lezers uitdaagt en op het puntje van hun stoel laten zitten. Je wilt weten hoe het afloopt!

Katinka(12): Echt een super leuk boek! Ik heb het met plezier gelezen en de avonturen van Benjamin vond ik heel leuk!

De auteur heeft dit boek zo goed geschreven. Ik hoop daardoor dat er nog meer van zulke spannende boeken komen. Ik vind het wilde leven van Benjamin Bontje zelfs een aanrader voor mijn leeftijdsgenoten.

Ook vond ik het leuk dat de auteur echt spreektaal heeft gebruikt. Dit maakt het boek nog meer echt. Ik denk dat ik de volgende keer als ik in Amsterdam ben wel even aan Benjamin Bontje zal denken. Leeft hij misschien in het rioolstelstel onder mij?

De uitgeverij stelt 1 exemplaar beschikbaar voor de winnaar van deze winactie.

Winactie Het wilde leven van Benjamin Bontje

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je het wilde leven van Benjamin Bontje wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 1 april middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten