Het verdriet van Wilhelmina

Recensie Het verdriet van Wilhelmina, Tomas Ross

Tomas Ross neemt ons in Het verdriet van Wilhelmina nog één keer mee naar de avonturen van Arnie Springer en co.

Het verdriet van Wilhelmina

| auteur: Tomas Ross | uitgeverij: Cargo | paperback en E-book | recensent: Evy De Brabander |

Recensie Het verdriet van Wilhelmina

Inhoud

In 1941 komt John De Bruyn om in de Zuid-Chinese zee. Zijn lichaam wordt nooit gevonden en zijn zus, Anke, blijft als enige geloven dat hij niet dood is. Meer dan zeven jaar later wordt Anke De Bruyn in Batavia benaderd door Guus Lootsma. Hij is een vreemde voor haar, maar zegt goed bevriend te zijn met Arnie Springer.

Lootsma wil Anke spreken over haar broer en beweert dat John nog leeft, én dat hij Anke’s hulp nodig heeft om John te beschermen. Hij zegt dat verschillende partijen op jacht zijn naar John, omwille van zijn aanwezigheid bij het zinken van een schip in de Zuid-Chinese zee, waarbij ook alle opvarenden omgekomen zijn. Anke is erg terughoudend, maar wanneer ze meegaat met Lootsma ontdekt ze inderdaad dat haar broer nog leeft én dat hij in gevaar is. Ze gaat twijfelen of hetgeen Lootsma haar vertelt waar is. Hij lijkt er een eigen agenda op na te houden. Wie kan ze vertrouwen? En waarom wil iedereen plotseling haar broer vinden? Welke informatie heeft John die zo waardevol is?

Nadat Anke bij Lootsma in de auto is gestapt, heeft niemand haar nog gezien. In Nederland wordt Arnie Springer via de Baron, een man die gepokt en gemazeld is in het inlichtingenwerk, hiervan op de hoogte gesteld. De Baron vraagt Arnie om naar Indië te gaan en uit te zoeken wat er aan de hand is.

Zal Arnie, Anke en haar broer kunnen redden? En hoe houdt dit alles verband met het geheime overleg dat Wilhelmina in 1941 op Stubbings House had met Churchill? Want één ding is duidelijk, dit geheime overleg was heel belangrijk voor het verloop van WOII en heeft verstrekkende gevolgen gehad voor de hele wereld.

Persoonlijke Leeservaring

Evy: Na ‘De onderkoning van Indië’ is dit het derde deel van de trilogie over Nederland en Indonesië vlak na de Tweede Wereldoorlog (periode 1945-1950). De overweldigende hoeveelheid waargebeurde feiten die worden vermengd met fictie, zorgen voor een goed beeld over deze periode, ook voor een niet-kenner zoals ik.

Ross creëert een plot dat je als lezer afpelt zoals je alle lagen van een ui zou verwijderen. Net wanneer je denkt dat je bij de kern komt, is er toch nog een laag dat je verrast. Deze opbouw van het verhaal zorgt er wel voor dat het begin van het boek taai aanvoelt. Ik moest opnieuw wennen aan de vele namen, aan de invloedrijke posities die worden misbruikt om dingen geregeld te krijgen en aan alle intriges die zich tussen de personages lijken af te spelen.

De schrijfstijl is aangenaam, maar net door de vele personages die geïntroduceerd worden, leest het boek op sommige momenten moeilijk en moest ik toch wel eens een paar pagina’s terugbladeren. Het verdriet van Wilhelmina nodigt je als lezer uit om mee te denken, om ondergedompeld te worden in dat specifieke stukje geschiedenis van Nederland.

De voldoening na het omslaan van de laatste pagina is groot. Ik moet eerlijk bekennen dat, ook al heb ik erg genoten van dit boek, ik na het lezen wel toe was aan iets luchtigers.

Het verdriet van Wilhelmina is Faction met een hoofdletter F, en verdient het om gelezen te worden. Het is zeker genieten van alle kleine details die mooi in elkaar passen en Arnie Springer blijft gewoon een erg aimabel personage en ik vind het ook heel jammer dat ik nu afscheid moet nemen van hem.

Lees hier de recensies van de eerdere twee delen uit deze trilogie:

 

De uitgeverij stelt 2 exemplaren beschikbaar voor de winnaars van deze winactie.

Winactie Het verdriet van Wilhelmina

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Het verdriet van Wilhelmina wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 11 maart middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten