Het laatste uit liefde

Recensie Het laatste uit liefde

Het boek is heftig, eerlijk, aangrijpend, bemoedigend en hartverscheurend. Leg de box met tissues maar klaar, zet een warme kop thee als troost, want dat zul je bij dit waargebeurde verhaal zeker nodig hebben.

Het laatste uit liefde

| auteur: Cathy Rentzenbrink | uitgeverij: Kosmos | paperback | recensent: Medusa de Wit |

Recensie Het laatste uit liefde

Inhoud

“Rouw is de prijs die we voor liefde betalen. Het is beter lief gehad te hebben en dat te verliezen dan nooit lief gehad te hebben”

Het boek is heftig, eerlijk, aangrijpend, bemoedigend en hartverscheurend. Maar ook zeker een boek over pure liefde die Cathy en haar ouders voor Matty voelen. Leg de box met tissues maar klaar, zet een warme kop thee als troost, want dat zul je bij dit waargebeurde verhaal zeker nodig hebben.

Cathy (17) en haar jongere broer Matty (16) leven een fijn en goed leven samen met hun ouders in Selby. Hun ouders zijn eigenaar van de goedlopende pub, Bell and Crown. Cathy en Matty doen het erg goed op school en werken beiden ook mee in de pub van hun ouders. Matty is een sportieve, zeer intelligente en handige jongen. Cathy is ook erg intelligent en verzot op lezen, ze verslindt boeken bij het leven. Beiden zijn zeer geliefd bij de mensen om hun heen. Broer en zus trekken erg veel naar elkaar op en hebben dan ook een zeer hechte band met elkaar. De toekomst ziet er voor Cathy en Matty dan ook rooskleurig uit. Maar dan slaat het tragische noodlot toe.

Als het noodlot toeslaat….

Cathy en Matty werken op een gewone zaterdagavond in de pub van hun ouders. Nadat hun dienst is afgelopen brengt hun moeder ze naar de Rainbow, een snooker club waar elk weekend een disco wordt gehouden. Aan het einde van de avond houdt Cathy het voor gezien en krijgt een lift aangeboden naar huis door een goede bekende klant van hun pub. Ze vraagt Matty of hij ook meerijdt, maar die besluit nog even te willen blijven. Ze nemen afscheid met de woorden van Matty: “Nee ik blijf nog even, wie weet scoor ik nog een mazzeltje.” De volgende keer dat Cathy, Matty ziet ligt hij op de weg. Nooit zal hij op welke manier dan ook nog een mazzeltje scoren.

Cathy: “Dit is het moment. Als ik terug kon gaan in de tijd en hem kon dwingen met me mee te komen dan was alles anders gelopen.”

Diezelfde nacht in 1990 wordt Matty door een auto aangereden terwijl hij met vrienden van de disco terugloopt naar huis. De bestuurder rijdt door. Matty raakt zwaar gewond aan zijn hoofd en heeft ernstig hersenletsel en raakt daardoor in coma. Vanaf dat ene moment staat het leven van Cathy en haar ouders volledig op hun kop. Van de hoog intelligente, sportieve en gedreven Matty is niks meer over. Cathy en haar ouders zijn nu verantwoordelijk voor de slopende zorg en willen nog maar 1 ding: dat Matty blijft leven en er weer bovenop komt. De situatie is uitzichtloos. De artsen verklaren Matty’s toestand als: permanent vegetatieve staat.

Na acht jaar nemen Cathy en haar ouders de hartverscheurende ingrijpende beslissing om Matty’s leven te beëindigen. Het valt Cathy zwaar om met de dood van Matty in het reine te komen. Toch weet ze de draad van haar eigen leven uiteindelijk weer op te pakken ook dankzij de liefde van haar Nederlandse man.

Persoonlijke leeservaring

Medusa: In dit boek verteld Cathy Rentzenbrink haar verhaal, hoe alles gegaan is, hoe ze het ervaren heeft en hoe haar leven drastisch veranderde. Je kan niet anders dan intens met haar meeleven. Ze is volledig eerlijk in haar verhaal. Cathy heeft het tijdens de coma en na het overlijden van Matty enorm moeilijk, ze krijgt PTSS. Ook paniekaanvallen, schuldgevoelens, alcoholmisbruik en depressies blijven haar niet bespaard. Het hele proces leef je met haar mee. Wat zou jij doen als degene van wie je het allermeeste houdt dit overkomt?

Echt enorm veel respect voor Cathy dat ze dit boek heeft kunnen schrijven. Ik heb het niet droog kunnen houden, het zal je maar gebeuren. Dit boek blijft je nog lang bij dat is één ding wat zeker is. En ben het dan ook volledig eens met wat The Sunday Times over haar boek zegt.

-The Sunday Times- “Cathy Rentzenbrink heeft het talent om heel precies pijnlijke details te beschrijven, zonder dat het melodramatisch wordt. Liefdevol, waardig en krachtig.”

Over de auteur

Cathy Rentzenbrink werkte jarenlang als boekverkoopster bij Waterstones in Londen. Ze is nu programmamanager bij een Britse liefdadigheidsorganisatie die lezen stimuleert, en redacteur bij het online magazine: The Bookseller.

Ben jij na het lezen van deze recensie benieuwd naar de inhoud van het verdere verhaal, doe dan gerust mee met de dubbele winactie! Onlybyme mag namens de uitgeverij Kosmos twee liefhebbers blij maken met het boek ‘Het laatste uit liefde’.

Mocht je niet een van de gelukkige winnaars worden; het boek ‘Het laatste uit liefde’ is vanaf 25 oktober te bestellen en nu alvast te reserveren via o.a. bol.com.

Dubbele winactie Het laatste uit liefde gesloten

Regels voor deelname

  • Laat je naam en email achter (is afgeschermd).
  • Geef  hieronder in een reactie aan dat je het boek wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begon met volgen.
  • De winacties lopen – tenzij anders aangegeven – ruim een week en eindigen op zondag middernacht. De uitslag wordt z.s.m. daarna via de Facebookpagina bekend gemaakt. Kijk gerust nog naar andere winacties. (Tip!)
  • Het delen van de winacties via sociale media wordt zoals altijd gewaardeerd en verdubbeld je kansen, 1 of meerdere malen.

Laat het weten in een reactie, als je van extra winkans(en) gebruikt hebt gemaakt en via welke sociale kanalen. Denk hierbij aan het volgen van Onlybyme via facebook, Twitter, Google+, Pinterest, Instagram en Bloglovin’ of het liken en delen van deze winactie via de zelfde kanalen. (Gaarne geen complete linken invoegen).

Leuk dat je meedoet met de winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten