het geluk van Lou

Recensie Het geluk van Lou, Lorraine Fouchet

Het geluk van Lou, is een boek over dementie, maar dan vanuit alle personages beschreven. Op deze manier kan je met de dementerende én de relaties meeleven.

het geluk van Lou

| Auteur: Lorraine Fouchet | Uitgeverij: Nieuw Amsterdam  | Paperback en E-book | Recensent: Evy De Brabander |

Recensie het geluk van Lou

Inhoud

De bewoners van het eiland Groix zijn in rouw. Lou, bij iedereen geliefd, is veel te vroeg overleden. Jo, haar man, blijft achter met een gebroken ziel. Hun kinderen, Cyrian en Sarah, verliezen hun rots in de branding. De kleindochters, Pomme en Charlotte, zoeken elk op hun eigen manier een vorm van troost.

Lou was de lijm die de familie bij elkaar hield. Nu lost de lijm langzaam op en vallen ze uit elkaar. Ze proberen wanhopig een andere manier te vinden om zich met elkaar te verbinden maar dát blijkt nog niet zo makkelijk.
Bij het voorlezen van het testament geeft Lou aan Jo een laatste opdracht: zorgen ervoor dat iedereen weer gelukkig wordt! Dit lijkt onbegonnen werk maar Jo probeert, soms misschien met wat onorthodoxe methoden, deze laatste wens van zijn geliefde vrouw te laten uitkomen.

Dé vraag die iedereen zich wel eens stelt, vormt de kern van dit verhaal: Wat maakt een mens gelukkig? En vinden de leden van deze familie hetgeen hen gelukkig maakt?

Kan Cyrian weer dichter bij zijn vader komen nu zijn moeder er niet meer is? Kan Sarah weer leren wat echte liefde inhoud na zoveel jaren van verdriet om haar ex-verloofde Patrice? En kunnen de halfzusjes Pomme en Charlotte verder leren kijken dan de vooroordelen over elkaar, die hun met de paplepel ingegeven zijn?

Persoonlijke Leeservaring

Evy: Familie vormt de basis van dit verhaal. Hoe kan de verhouding tussen een kind en zijn ouders door de jaren heen evolueren en toch dezelfde valkuilen blijven houden… dat vroeg ik me echt af toen ik het boek las. Als kind word je volwassen en ontwikkel je jezelf, maar in de ogen van je ouders blijf je altijd hun kind. Cyrian voelt nog steeds de druk die de verwachtingen van zijn vader met zich meebrengen. Persoonlijk vond ik dit een mooi voorbeeld van een, in mijn ogen, veelvoorkomend probleem.

Het boek snijdt zware en gevoelige onderwerpen aan op een grappige, luchtige manier. Dementie is ondertussen geen taboe meer, maar toch werd ik geraakt door de schaamte en angst waarmee de patiënt zelf te maken heeft. Vaak wordt de ziekte bekeken door de ogen van de omgeving maar hoe ervaart de persoon het zelf?

Door de perspectiefwisselingen krijgen we een klein verhaal dat van alle kanten belicht wordt. Ik heb niet vaak het gevoel dat ik in een boek met álle personages meevoel, maar dat had ik hier wel! Elk personage heeft zijn eigen problemen en trekt je op een unieke manier in het verhaal.

De schrijfstijl is eenvoudig. Het gebruik van korte zinnen in combinatie met de korte hoofdstukken gaven mij het gevoel dat ik door het boek heen vloog en ik vond het erg jammer toen ik de laatste pagina gelezen had.

Het boek is heel emotioneel op bepaalde momenten, maar ook vertederend en tegelijkertijd erg grappig. Het verhaal nam me mee naar een, voor mijn gevoel, pittoresk eiland vol met prachtige mensen die elk op hun eigen manier omgaan met hun verlies.

Ik vroeg me tijdens het lezen af of ik zelf gelukkig was. Hebben we allemaal mensen zoals Lou en Jo nodig om ons weer op het juiste pad te krijgen? Ik heb in ieder geval zelf prachtige ouders die me daar altijd bij helpen en ik ben ze dan ook erg dankbaar.

Ik hoop dat jullie allemaal zo gaan genieten van de wondere reis: ‘Het geluk van Lou!’

De uitgeverij heeft twee exemplaren van dit boek ter beschikking gesteld voor een winactie.

Winactie Het geluk van Lou

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Het geluk van Lou wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 17 september middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten