Het geluk van gewone dagen

Recensie Het geluk van gewone dagen, Ann Howard Creel

Het geluk van gewone dagen is een prachtige roman over liefde en vertrouwen in oorlogstijd.

Het geluk van gewone dagen

| auteur: Ann Howard Creel | uitgeverij: Boekencentrum | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Het geluk van gewone dagen

Inhoud

Augustus 1944. Olivia, Livvy wordt ze door iedereen genoemd, heeft voor haar zieke moeder gezorgd. Na haar overlijden ontmoet ze een soldaat waar ze verliefd op wordt. Helaas blijkt deze liefde niet wederzijds maar Livvy is wel zwanger van hem. Haar vader, dominee van beroep, keurt dit af en besluit dat Livvy met een onbekende boer moet trouwen, ver van huis.

Ze wordt op de trein naar Colorado gezet en laat haar 2 andere zussen en haar vader achter. Eenmaal aangekomen, wordt ze opgevangen door een collega dominee van haar vader en haar toekomstige man, Ray. Zijn ouders zijn allebei overleden, net zoals zijn broer Daniel die is omgekomen in de oorlog.

Colorado is zo’n andere omgeving dan haar thuis.

Livvy mist haar zussen en thuis enorm maar besluit zich niet te laten kennen. Ze trouwt, zoals afgesproken, met Ray en neemt het huishouden op zich. De zus van Ray, Martha, is getrouwd met Hank. Samen hebben ze 4 kinderen waarvan hun dochter het goed met Livvy kan vinden.

Zo goed en kwaad als het haar lukt, pakt Livvy haar eenzame leven op. Gelukkig heeft ze goed contact met de zus van Ray en een aantal mensen in de kerk waardoor ze toch nog eens onder de mensen komt.

De momenten met Ray zijn schaars maar ze merkt dat Ray gevoelens voor haar begint te krijgen. Livvy wil en kan hier niet aan toe geven. Ze draagt tenslotte een kind van een ander.

Ondertussen heeft ze in de velden de 2 Japanse zussen Lorelei en Umahara leren kennen. Ze trekken steeds vaker met elkaar op en Livvy neemt ze geregeld mee in de auto op zoek naar plekken waar ze vlinders kunnen spotten.

Gedurende de tijd verstrijkt, raakt Livvy gewend aan het boerenleven ondanks dat Ray veel op het land is nu het oogsttijd is.

Dan vragen de zussen of Livvy hun 2 Duitse vrienden weg kan brengen. Livvy, naïef als ze is, besluit dit te doen. Is dit een verstandige keuze van Livvy? Dan wordt haar zoon geboren. Zal ze van Ray kunnen gaan houden en samen het leven in Colorado voortzetten?

 

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): Het geluk van gewone dagen is een heerlijke roman om te lezen. Ik heb Livvy echt leren kennen door de manier waarop Ann Howard Creel haar beschrijft. Wanneer ze zwanger blijkt te zijn, is haar vader rigoureus en meedogenloos in zijn beslissing ondanks het verdriet dat haar moeder overleden is.

Eenmaal aangekomen in Colorado, moet Livvy haar leven daar zien op te pakken. Ik voelde haar eenzaamheid en kracht tussen de regels door. Daarnaast is Ray de goedheid zelve ondanks zijn verdriet om zijn broer en ouders. 

De titel Het geluk van gewone dagen, past goed bij de inhoud. Het boerenleven is een alledaags leven waarin Livvy en Ray ieder hun eigen verdriet hebben. Ze leren elkaar steeds beter kennen en kunnen het goed vinden met elkaar. Ze gaan met respect met elkaar om.

Het geluk van gewone dagen is een roman die zomaar echt gebeurd kan zijn. De schrijfstijl is heerlijk en leest lekker als roman weg. Ann Howard Creel heeft mij weten te verrassen met het geluk van gewone dagen. 

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten