Het Alice-netwerk

Recensie Het Alice-netwerk, Kate Quinn

Het Alice-netwerk is een verhaal over twee vrouwen, waarin feit en fictie in elkaar verweven worden tot een prachtig resultaat.

Het Alice netwerk

| auteur: Kate Quinn | uitgeverij: Harper Collins | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Het Alice-netwerk

Inhoud

Het verhaal wordt verteld vanuit het verleden (1915) door Eve Gardiner en heden (1947) door Charlotte ‘charlie’ St. Clair.

Charlie heeft letterlijk een ‘probleempje’ want ze is 19, minderjarig en ongehuwd zwanger. Haar moeder neemt haar mee naar Zwitserland om dit ‘probleempje’, zoals Charlie haar ongeboren kind genaamd heeft, weg te laten halen. Nadat haar broer, waar ze een goed contact mee had, zelfmoord heeft gepleegd, verwerkte Charlie haar verdriet door het bed te delen met mannen. Nu heeft ze letterlijk en figuurlijk een probleem. Ze voelt zich niet alleen schuldig aan de zelfmoord, maar ook aan het missen van haar nichtje Rose. Van kids af aan waren ze goede vriendinnen die elkaar alles vertelden. Sinds de oorlog, 1944, heeft ze haar niet meer gezien. Het enige wat ze heeft, is een adres in Londen met een naam eronder. Deze gegevens heeft ze uit een verslag.

Tijdens de bootreis naar Southampton, een tussenstop voor de doorreis naar Calais, neemt ze een besluit. Ze pakt de trein naar Londen op zoek naar Rose. Ze heeft het adres en de naam van Eve Gardiner die vermeld stonden in het verslag. Eenmaal aangekomen op het adres krijgt ze de schrik van haar leven. Eve bedreigt haar met een pistool, ziet er onverzorgd en dronken uit. Wat is er met de handen van Eve gebeurd?

Charlie laat zich niet uit het veld slaan door de verschijning van Eve en vraagt haar hulp. Het is haar enige houvast.
Ze verteld Eve waarom ze komt. Als de naam Monsieur René valt, lijkt Eve te reageren. Samen met Eve’s verzorger Finn Kilgore vertrekken ze naar Frankrijk om het enige spoor naar Rose te volgen. Finn is een autoliefhebber en ex-militair wat goed uitkomt tijdens hun avontuur.

Tijdens deze zoektocht naar Rose en Monsieur René maakt de lezer per hoofdstuk om en om kennis met het leven van Eve en Charlie.

Die hebben meer met elkaar te maken dan in eerste instantie wordt gedacht. Eve vertelt over haar leven tijdens de Eerste Wereldoorlog waar zij een spion was om informatie bij de Duitsers door te briefen. Charlie vertelt over haar zoektocht naar Rose.

Hun zoektocht laat de lezer kennis maken met meerdere personages, die belangrijk waren voor Eve en Charlie en een grote rol hebben gespeeld. Hoe was het om spion te zijn? Wat moest Eve doen en ook juist laten?
Wat heeft de Eerste Wereldoorlog en Tweede Wereldoorlog voor deze twee vrouwen betekend en hoe heeft hun dit gevormd in het leven wat ze nu leiden? Welke rol speelt Monsieur René?

Het Alice-netwerk is een boek met veel vragen in het begin, die op het eind in een prachtige afsluiting resulteert.

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(41): Het Alice-netwerk is met zijn 480 bladzijden een dik boek maar wel met een prachtige cover. Wat betekent die vrouw, alleen op de cover, voor het verhaal?

Ik moest kort wennen aan het verhaal, mede doordat het versprong tussen het heden (Charlie) en het verleden (Eve). Toen ik eenmaal in het verhaal zat, was ik ook niet meer te stoppen. Wat een prachtig boek heeft Kate Quinn geschreven zeg! Het kroop onder mijn huid en elk vrij moment moest ik verder lezen. Hoe de twee levens in Het Alice-netwerk in elkaar verweven wordt, is echt subliem.

Aan het eind van het boek legt de auteur uit, waarom ze het verhaal geschreven heeft en dat het gebaseerd is op waargebeurde feiten. Een aantal personages hebben dit echt meegemaakt.

Kate Quinn heeft er goed aangedaan de hoofdstukken te laten spelen tussen 1915 en 1947. Dat laat het verhaal leven, de lezer prikkelen en het blijft in je hoofd zitten. Ik heb een aantal dagen, nadat het boek uit was, geregeld teruggedacht aan dit boek. Eenmaal wetende dat het gebaseerd is op waargebeurde feiten en dan zo’n sterk verhaal hiervan te creëren is knap.

Wie graag boeken over de Eerste Wereldoorlog leest, raad ik dit boek echt aan. Weet waar je aan begint. Het verhaal pakt je en laat je niet snel meer los!

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten