9200000095274447

Recensie Heida, Steinunn Sigurdardóttir

Een bijzonder en persoonlijk verhaal over de IJslandse Heida.

Recensie Heida, Steinunn Sigurdardóttir

auteur: Steinunn Sigurdardóttir |  uitgeverij: Harper Collins | paperback & Epub | recensent: Antoinette van Steeg

Recensie Heida

Inhoud

In vier seizoenen neemt de auteur de lezer mee in het leven van de alleenstaande schaapherder Heida. Midden in de soms ruige natuur leeft ze al van kinds af aan. Ze besloot de boerderij van haar vader over te nemen Ljotarstadir genaamd.

Als jong timide op haarzelf zijnd meisje ontpopt ze zich als een fotomodel, een carrière die ze al snel in de bomen hing. Ze besloot de natuur te respecteren en te genieten van al het moois, ondanks de grillen van de natuur. Ze maakt vulkaanuitbarstingen mee, maar ook zeer strenge winters.

Heida leeft haar eigen leven en heeft weinig mensen om haar heen nodig. Naast haar leven als boerin (zo wil ze niet genoemd worden) en schaapsherder is ze ook actief in de politiek en protesteert tegen de Bulandcentrale, met succes.

Heida is een vrouw die weet wat ze wil, ze weet dat ze het kan en geniet van haar leven zoals ze deze leeft.

Persoonlijke beleving

Antoinette (42): Ik ben altijd nieuwsgierig naar verhalen die persoonlijk geschreven zijn. Steinunn Sigardardóttir tekent in dit boek het verhaal van Heida op papier, afgewisseld met dagboekfragmenten van Heida zelf. Juist deze fragmenten geven het verhaal een persoonlijke tint.

Het verhaal vertelt door de seizoenen heen, het leven van de jonge Heida en de Heida van tegenwoordig. Al lezend leerde ik haar steeds beter kennen. Een vrouw die van een timide onzeker meisje is uitgegroeid naar een zelfstandig vrouw die hele bewuste keuzes durft te maken. Ze leeft waarvoor ze staat.

Wat mij betreft hadden er nog meer dagboekfragmenten van Heida verwerkt mogen worden. Dit zou het geheel nog krachtiger hebben gemaakt. Het boek leest makkelijk en tekent zeker het leven van Heida.

Wie IJsland interessant vindt, zou dit boek eens moeten lezen. Het vertelt naast het leven van Heida, ook geregeld de bijzondere natuur.

Heida was een heerlijk boek om eens ter afwisseling te lezen. Het is interessant en bijzonder om te lezen hoe een veertiger zelfstandig dit mooie bewust kozen leven leidt.

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Eerder verschenen recensies

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten