Hazelwoud

Recensie Hazelwoud, Melissa Albert

Je hebt sprookjes en dan heb je sprookjes óver sprookjes. Hazelwoud speelt met de grenzen van fantasie en laat je gedesoriënteerd achter in het bos van Verhalen.

Hazelwoud

| auteur: Melissa Albert | uitgeverij: Moon | Hardcover en E-book | recensent: Evy De Brabander |

Recensie Hazelwoud

Inhoud

Alice voelt de woede in haarzelf. Het is sluimerend, maar kan op elk moment tot uitbarsting komen. Waarom hebben andere mensen dat niet? Waar komt haar duistere pit vandaan en hoe zorgt ze ervoor dat deze duisternis haar niet verslindt van binnenuit?

Alice en haar moeder Ella, leven als nomaden. Ze blijven nergens erg lang, want het ongeluk haalt hen steeds in en dan vluchten ze weer. Zo ziet het leven eruit voor Alice, altijd onderweg, nooit stilstaan, want dan gebeuren er nare dingen. Ze herinnert zich de plaatsen waar ze waren aan de boeken die ze las op die plek, niet aan de mensen die ze er leert kennen. Alice heeft geen vrienden. Ze heeft alleen Ella.

Dit alles verandert wanneer Ella een brief krijgt dat haar Alice’s grootmoeder, Althea, gestorven is. Ella gelooft dat Alice en zij nu op één plek kunnen blijven en dat het ongeluk hen niet meer zal vinden. Natuurlijk zit daar net de kink in de kabel, want wat denk je: Ella wordt ontvoerd. Heeft de verdwijning van Ella te maken met de dood van Althea? En wat hebben de sprookjes uit het beruchte boek van haar grootmoeder er mee te maken? Zou het kunnen dat al de verhalen uit dat boek écht zijn? En dat de plaats waar al die verhalen zich afspelen, het Achterland, óók echt bestaat?

Alice vindt een onverwachte bondgenoot in Ellery Finch, een steenrijke klasgenoot en een fan van haar grootmoeders’ boek. Samen gaan ze op zoek naar Ella en komen ze terecht in een wereld vol sprookjes. Of zijn het nachtmerries?
Zullen ze Ella vinden? En wat als ze de weg terug naar huis niet meer kunnen vinden? Wat gebeurt er dan met hen in het bos?

Persoonlijke Leeservaring

Evy: De prachtige cover en de geheimzinnige titel spraken mij maanden geleden al aan. Dit boek móest ik lezen! Dat geldt voor nog een ‘paar’ andere lezers, heb ik het vermoeden. In de categorie Young Adult Fantasy komen er elk jaar enkele pareltjes uit. Boeken die je meenemen in een wereld die zo ver van de realiteit ligt, dat je jezelf moet onderdompelen en je moet laten meedrijven met de stroming. Als je gaat spartelen, verdrink je. Ik denk dat dit voor Hazelwoud ook geldt. Het is zacht het ene moment, en gruwelijk het andere. Het boek vertelt een verhaal over sprookjes, maar die sprookjes zijn helemaal niet zoals wij ze kennen. Ze zijn wreed en worden voor Alice levensecht.

De schrijfstijl voelt soms poëtisch aan en is erg beeldend. Hoe vreemd de situaties ook zijn waar Alice en Finch in terechtkomen, ik kon het me steeds inbeelden aan de hand van de beschrijvingen in het boek. Dat is de kracht van Melissa Albert. Ik vroeg me niet af of het kón gebeuren, ik wou gewoon weten hoe het afliep!

Alice, het hoofdpersonage, is goed uitgewerkt. De rest van de personages… iets minder. Zo gaat dat natuurlijk in sprookjes, en aangezien Hazelwoud daar toch wat trekjes van heeft, kan ik me er wel in vinden. Dit valt vooral op rond het personage van Alice’s moeder Ella. Zij wordt erg veel genoemd in het boek, maar is eigenlijk een vlak personage. En tóch had ik als lezer erg veel sympathie voor haar.

Waar ik het meeste door verrast was?

Absoluut de vorm waarin de sprookjes verwerkt worden in het verhaal. Ik vond het soms best wel duister en gruwelijk, al die verhalen die zich afspelen in het boek! Was het té? Nee, dat ook weer niet. Net goed!

Hazelwoud is echt een boek voor de liefhebbers van fantasy. Als je houdt van nuchtere, realistische verhalen denk ik niet dat je hier gelukkig van wordt. Ik ben zelf razend enthousiast en ik heb genoten tijdens het lezen! Volgend jaar wordt een tweede deel verwacht en daar kijk ik reikhalzend naar uit. Durf jij het aan? De reis naar het Hazelwoud, samen met Alice?

 

Winactie Hazelwoud

Regels voor deelname:

  • Laat je naam en mailadres achter (is afgeschermd).
  • Geef hieronder in een reactie aan dat je Hazelwoud wilt winnen.
  • Indien je de Facebookpagina van Onlybyme nog niet volgt: Begin met volgen.
  • Deze winactie eindigt op zondag 25 februari middernacht. De winnaars van alle gesloten winacties worden 1 keer per maand aan het begin van de volgende maand in een verzamelbericht via de Facebookpagina bekend gemaakt.
  • Nadat de winnaar per mail is bericht, heeft deze een week de tijd om via de mail te reageren en de prijs te claimen. Daarna kan Onlybyme besluiten om de prijs aan een andere deelnemer te gunnen of deze te bewaren voor een latere nieuwe actie.
  • Interesse in een extra winkans? Begin Onlybyme dan ook te volgen op Instagram of Twitter.
  • Het delen van deze winactie via sociale media wordt altijd gewaardeerd. Denk hierbij aan het delen of liken van deze actie via Facebook, Twitter, Google +, Pinterest, Instagram en Bloglovin’.

Leuk als je meedoet met deze winactie en veel geluk toegewenst!

Gerelateerd:

Disclaimer: deze winactie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten