Halszaak

Recensie Halszaak, Boris O. Dittrich

Halszaak is een actueel verhaal van eigen bodem dat als een speer leest!

Halszaak

| auteur: Boris O. Dittrich | uitgeverij: Cargo | paperback en E-book | recensent: Antoinette van Steeg |

Recensie Halszaak

Inhoud

Wanneer Wilfried samen met zijn vriendin Laura aan het winkelen is in Amsterdam, kan hij niet weten welke ellende hij voor ogen zal krijgen. Midden op straat ziet hij een zwerver met geweld opgepakt worden door de politie. Uit een impulsreactie besluit hij dit hardhandige handelen te filmen. Niet veel later blijkt de onbekende zwerver in coma te liggen.

Maya Oliphant wordt belast met de zaak. Samen met haar vrouw Inger, een oud politieagente, heeft ze een zoon Zlatan. Inger helpt Maya thuis af en toe met de zaak. Maar wie is die zwerver toch? Niemand kent zijn naam.

Een van de politieagenten die hem heeft aangehouden, Remco Vonk, zit Maya vanaf het begin dwars. Waarom is hij zo opstandig tegen haar? Als hij op non-actief wordt gezet is hij furieus. Hebben de mensen waarvan de zwerver de tas wilde stelen het echte verhaal wel verteld?

Nadat Inger via Facebook het filmpje van Wilfried ontdekt en deze foto in de krant wordt geplaatst, belt er een vrouw dat ze deze man van vroeger kent. Ze heeft voor deze bekende advocaat, Onno, gewerkt. Hij is met zijn werk gestopt nadat hij een aantal zaken heeft behandeld die voor hem nadelig uitpakte en zijn vrouw ook net was overleden.

Als ze verder zoeken naar Onno’s verleden, ontdekken ze dat hij een huis in Amsterdam heeft. Eenmaal binnen vinden ze onder andere zijn dagboeken. Gefacineerd door wat Maya en Inger lezen, beseffen de vrouwen dat Onno misschien wel om zijn verleden is omgebracht.

Dan wordt Onno in het ziekenhuis vermoordt en zijn huis in brand gestoken. Wie wil Onno dood hebben? Waarom wordt hij juist nu vermoordt?

Ze komen het stel op het spoor waarvan Onno de tas wilde stelen. Inger lukt het om de Stella te spreken die volledig onder de plak zit van haar vriend. Aan de telefoon vertelt ze Inger de echte waarheid over hem. Hij blijkt relaties in de onderwereld te hebben. Hebben zij reden om Onno te vermoorden?

Nadat ze verschillende mensen hebben gesproken over de oude rechtzaken, blijkt dat de nabestaanden contact hebben met elkaar. Inger besluit naar een bijeenkomst te gaan wat niet goed uitpakt voor haar.

Stukje bij beetje komen ze de reden van de moord op het spoor. Na een race tegen de klok hopen ze de moordenaar te kunnen pakken. Is het wel zoals het lijkt? Waarom worden mensen in bescherming genomen?

Persoonlijke Leeservaring

Antoinette(40): Ik ben verrast over dit boek. Halszaak kent korte hoofdstukken en leest als een speer. Ondanks de vele onderwerpen klopt het verhaal. Wat mij betreft mag Boris een vervolg schrijven over het leven van Maya en Inger.

De proloog begint voorzichtig maar eenmaal het boek uitgelezen is het juist een sterk begin.

De personages mochten wat mij betreft soms wat meer diepgang krijgen. Dat had het verhaal nog echter gemaakt. De titel slaat op meerdere aangetipte zaken. Zoals de beruchte nekklem.

Het boek is een aanrader voor mensen die graag auteurs van eigen bodem lezen, houden van snelheid, korte hoofdstukken, actuele onderwerpen en vooroordelen.

Boris heeft met dit boek een sterk verhaal geschreven dat nog steeds onderwerp van de dag is. Ik heb Halszaak in een weekend uitgelezen. Ik bleef maar nadenken waarom Onno omgebracht moest worden want ondanks dat het verhaal een bepaalde richting op ging, had ik dit eind niet geheel zien aankomen.

Wat mij betreft is dit een sterk boek met krachtige onderwerpen dat in een goed verhaal gegoten is.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten