Grime

Recensie Grime, Wytske Versteeg

Grime, een echt of ingebeeld monster?

Grime

| auteur: Wytske Versteeg | uitgeverij: Querido | paperback en E-book | recensent: Fany van Hemelen |

Recensie Grime

Inhoud

Grime is een roman die vertelt over het leven van vier kwetsbare personen. Voor Nino, Sophie en Michael is er een leven voor en na Suyin. Suyin en Sophie waren ooit huisgenoten. Later op de kunstacademie in Shelterwood gingen ze op zoek naar zichzelf. Nino werd verliefd op Suyin maar ze was ongrijpbaar en was vooral in de ban van de aparte Michael. Nino heeft samen met Sophie een dochtertje, Kee, maar blijft zich vastklampen aan de tragische Suyin.

Michael, nu een bekende regisseur, creëerde samen met Nino een film over Suyin. Tijdens het maken van deze film leek het alsof de tere Suyin nog meer vervreemde van zichzelf en uiteindelijk verdween ze. Het succes van Michael zorgde misschien wel voor de ondergang van zijn geliefde. Vandaag is Nino nog steeds op zoek naar antwoorden. Hij blijft met een groot schuldgevoel rondlopen en beslist om het onopgeloste voorval te onderzoeken. Nino gaat met de ouders en vrienden van Suyin praten en reconstrueert de gebeurtenis.

Al vanaf het begin van het boek is het duidelijk dat er zich een drama heeft afgespeeld. Deze gebeurtenis beïnvloedt nog steeds het leven van de ‘toeschouwers’ van die dag. Suyin was de hoofdrolspeler in het drama maar wat er die ‘bewuste dag van de waanzin’ gebeurd is, blijft lang een mysterie. Is Suyin slachtoffer en waarvan dan? Wie of wat is grime en hoe kan het dat deze ervaring de personages hun leven beheerst? Of is er meer aan de hand dan het op het eerste gezicht lijkt?

Persoonlijke Leeservaring

Fany: Grime is een psychologische roman waarin meesterlijk gespeeld wordt met iemand zijn gedachten en hoe deze te beÏnvloeden. Het boek draait rond die ene noodlottige dag en alles wat er daarna gebeurde staat in het teken van dat voorval. De auteur slaagt erin om de dreiging en de angst van in het begin goed weer te geven en laat me mee verlangen naar de ontrafeling van deze tragedie.

De auteur schrijft complexe maar prachtige zinnen en geeft de wanhoop van de personages goed weer. Knap aan het boek is ook dat iedereen wel een verborgen kant heeft en het verhaal anders loopt dan verwacht. Dit is geen verhaal om snel te lezen maar als je de tijd neemt om het rustig te ontdekken zal je, net als ik, genieten van de beeldende taal. Het boek is voor mij de moeite waard omdat het echt in de geest van zijn personages kruipt. Grime is een donker, melancholiek boek maar meesterlijk verteld.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten