gordon

Recensie Gordon, Marcel Langedijk

De biografie van Gordon doet veel stof opwaaien, zoals men ook van hem verwacht had.

gordon

| auteur: Marcel Langedijk | uitgeverij: Lebowski | paperback en E-book | recensent: Yvonne Vogels |

Recensie Gordon

Inhoud

Gordon, een biografie van een entertainer, zo luidt de volledige titel van zijn omstreden biografie. Omstreden dat was hij al toen Gordon aankondigde dat zijn memoires zouden verschijnen. Inmiddels is hij als bestseller op nr 1 terecht gekomen en is de derde druk al in de maak. Deze derde druk gaat wel herzien worden in verband met twee rechtzaken die geweest zijn omtrend de inhoud van het boek.

De biografie van Gordon gaat over zijn leven te beginnen bij zijn jeugd, hij is de jongste van het gezin Heuckenroth dat bestond uit moeder Marie, vader Joop en zijn zussen, Marja, Lydia en Joke en zijn broers Martin en Johnny. Als nakomertje van het gezin heeft hij al zijn broers en zussen zien uitvliegen, sommige van hen waren al uitgevlogen voor hij geboren werd. Hij heeft altijd een goed contact gehad met zijn ouders, broers en zussen. Tot hij beroemd werd, vertelt hij zelf in zijn boek. Hij denkt dat het contact zo verwaterd is omdat hij opeens veel geld verdiende door zijn muziek en optredens en dat zijn familie hier jaloers op was. Ook vertelt hij dat hij jarenlang misbruikt is door iemand uit de familie en dat zijn broers en zussen ook door diezelfde persoon misbruikt zijn.*

Ook zijn liefdesleven wordt niet onbesproken gelaten in zijn boek.

Hij vertelt hoe hij worstelde met zijn seksualiteit en zegt nadrukkelijk dat hij biseksueel is en zowel op mannen als op vrouwen valt. Hij heeft ook met beide seksen langdurige relaties gehad. Maar dat hij het liefst zijn leven met een man deelt wordt hem toch wel duidelijk. Hij heeft natuurlijk met Patrick een hele lange relatie gehad, en hoe deze relatie stuk gelopen is en nu een intense diepe vriendschap is.

Zijn feesten in zijn huis in Blaricum worden ook aangehaald, dat hem nooit iets te gek was en dat hij heel veel plezier gemaakt heeft met deze feesten. Volgens Gordon zijn deze feesten in de media als grote drugs en seks feesten bestempeld maar dit was zeker niet het geval aldus Gordon. Het was wél een grote gezellige bedoeling!
Het ongeluk in Griekenland komt ook uitgebreid aan bod. Hoe dit zijn leven veranderd heeft en hem heeft doen inzien dat het leven zo maar voorbij kan zijn.

Zijn succes heeft een enorme keerzijde, dat is eigenlijk de hoofdtoon van dit boek. Als Gordon mocht kiezen zou hij zijn leven zo weer overdoen, maar zijn bekendheid hoeft hij niet perse weer te hebben.

*= Dit gedeelte word onder andere in de 3e druk herzien, zijn familie zegt namelijk geen slachtoffer van misbruik geweest te zijn.

Persoonlijke Leeservaring

Yvonne: Als toch wel een fan van Gordon was ik heel benieuwd naar deze biografie. Natuurlijk ben ik daarin als recensent maar ook als mens heel open en onbevooroordeeld in begonnen. Wat mij meteen opviel is de schrijfstijl van het boek. Het grootste gedeelte is geschreven als gespreksverslag zeg maar. Hoe Gordon zijn verhaal verteld heeft aan Marcel, zo staat het ook geschreven. Dat leest heel makkelijk weg maar laat ook het taalgebruik van Gordon met zijn vele scheldwoorden en het vele gebruik van het woordje ‘schat’ zien. Dit kan voor sommige mensen misschien storend zijn. Maar voor mij liet het me juist zien dat dit écht door hem verteld is. Je hoort hem gewoon bijna praten.

Hij is heel erg open in zijn boek en dat waardeer ik echt. Hij vertelt dat dit de waarheid over zijn leven is, en ik ben geneigd hem daarin ook te geloven. Als mij iets opvalt in zijn biografie is het wel dat hij zijn eigen fouten ook wel benoemd en ook duidelijk laat merken dat hij ook zelf echt geen lieverdje is geweest. Alsook dat andere mensen hem ook verdriet gedaan hebben.

Hij vertelt hoe er mensen uit de mediawereld ideeën van hem gestolen hebben.

Dat hij misbruikt is en dat hij af en toe drugs gebruikt, thuis, als hij zich eenzaam voelt. Wat ik wel heel jammer vond is dat veel van deze verhalen (bij mij in ieder geval) al bekend waren. De grote lijnen tenminste. Hij had in sommige situaties nog wel wat dieper op zijn leven mogen in gaan van mij. In mijn ogen is hij al heel open geweest maar dat is hij altijd wel, dus ik had eigenlijk in dit boek nog meer openheid verwacht. Desalniettemin vind ik het een erg mooie biografie met een bijzonder heftig levensverhaal van een hele bijzondere, lieve en hardwerkende man die op zijn levenspad af en toe wat grote obstakels tegen gekomen is.

Wat mij erg opvalt is dat Gordon een gevoelsmens is, en dat hij alles wat hij doet recht vanuit zijn hart doet. En ook de dingen die hij zegt komen recht uit zijn hart. Ik denk dat dit hem ook het meest kwetsbaar maakt. Gordon zal nooit tegen je liegen en je altijd de waarheid vertellen, of je die nu wil horen of niet.
Dat is in mijn ogen zijn beste maar tegelijkertijd ook zijn slechtste eigenschap.
Ik heb enorm veel respect voor deze man, dat had ik al, maar nu na het lezen van zijn biografie nog meer.

 

Gerelateerd:

Disclaimer: deze recensie betreft een samenwerking.

Deel gerust door!

Vergelijkbare berichten